Problemer med hunden og kattens bevægeapparat

Hund og kat

 

Først vil jeg lige præsentere mig selv. Mit navn er Kenneth Luddi, jeg er uddannet med sygeplejefagligt speciale og har de sidste seks år arbejdet med hundes og kattes ernæring. I samarbejde med Charlotte Dinesen, ejer af Den Grønne Pote, er jeg konsulent og specialist i din hunds og kats ernæring.

Af Charlotte Dinesen og Kenneth Luddi


Hvor køber du dit kæledyr?

Det er blevet meget dyrere for os at anskaffe et nyt familiemedlem, og det har desværre medført, at vi over de senere årtier har set flere og flere useriøse opdrættere. Der er mange mennesker, der ønsker at få et nyt medlem til familien, men ikke har eksempelvis 15.000 kr. til en ny vuf, og derfor finder en billig hund via diverse steder på nettet. Nogle af de hunde og katte, der bliver købt alt for billigt, kommer fra dårlige (stue)opdræt eller i værste fald fra en hunde- eller katte-“fabrik”, hvor der ikke er tænkt på dyrenes sundhed. Forældrene til dyrene er ikke blevet sundhedstestet, og hvalpene er ikke tilset korrekt af en dyrlæge, inden de bliver solgt. Det store problem her er, at dyrene er i større risiko for at få nedavlede og medfødte sygdomme, herunder også sygdomme og problemer i deres bevægeapparat.

Hofter, albuer, spondylose og piriformis

Igennem det sidste årti er problemer med bevægeapparatet vokset dramatisk. Alt fra lette til yderst svære ledproblematikker.

De største problemer er HD, hofte dysplasi, AD, albue dysplasi og spondylose, slitageforandringer i rygsøjlen. Disse tre sygdomme kan være medfødte.

Piriformis-syndrom er et traume af den lille pæreformede muskel, som sidder ved korsbenet og har afgørende betydning for bagbenenes funktion samt den nederste del af ryggen. Dette kan udvikle sig til store og alvorlige problemer for både dyr og ejer, så det er endnu en grund til, at vi skal tænke over, hvor vores nye familiemedlem kommer fra.

Ernæring og livsstil

Hvordan ernærer vi vores dyr korrekt i junglen af industrimad? Når vi nu ved, hvor vigtigt sund og velnæret kost er for os mennesker, hvorfor skulle det så være anderledes for vores kæledyr? Rigtig meget foder er fyldt med diverse konserveringsmidler og syntetiske næringsforbindelser, som ikke har sin berettigelse i vores dyrs foder og ej heller gavner vores dyr på nogen måde.

Dengang og i dag

Jeg er stor fortaler for den mad, naturen har skabt til at spise. Jeg er vokset op i 70’erne med hund og kat. Dengang fejlede vores dyr intet. Min puddel blev 16 år gammel uden en eneste skavank. Måske fordi de levede af vores mad, hvor der i dag er gået stor-industri-produktion i både hunde- og kattemad.

Naturen skabte i tidernes morgen hunden og katten – mennesket har skabt tørfoder

Derfor bør du gå efter et tørfoderprodukt, som indeholder menneske-godkendte ingredienser, har mere reelt kødindhold end noget andet i posen og uden affaldsprodukter (sukkerroe/soyabønner, hydrolyseret protein, kunstige og syntetiske konserveringsmidler eller farvestoffer og smagsforstærkere). Husker du det, så er du allerede godt på vej. Der er dog desværre kun ca. 10 mærker på markedet, som opfylder det gode råd. Fodrer du med råt foder, er der ingen problemer.

Hvad gør vi, når problemerne opstår?

Det første, du bør gøre, hvis du observerer, at der kan være noget galt med din hunds eller kats bevægeapparat, er at kontakte dyrlægen, som kan diagnosticere problemet. Når problemet er fundet, kan vi begynde at sætte os ind i kosten og tilskudsfoder. Kosttilskud til os mennesker kaldes tilskudsfoder til dyrene.

Glukosamin, MSM, kollagen, grønlæbet musling og omega-3-olie …

Ovenstående er nogle af de første ting, vi bør sætte ind med. Tilskuddene er blandt andet smørelse til kroppens led, muskler og sener. De tilfører bevægeapparatet mere fleksibilitet og smidighed. MSM, som er et svovlorganisk bindende stof, kan også hjælpe kroppen med at optimere udskillelsen af affaldsstoffer. Herved skabes der grobund for et sundere knogle- og ledstrukturmiljø samt en inflammationshæmmende effekt.

Spørg os gerne til råds i Den Grønne Pote

EN NY GENERATION – EN LILLE EVOLUTION – BID FOR BID 

One thought on “Problemer med hunden og kattens bevægeapparat

  • Wow, awesome weblog format! How long have you
    ever been blogging for? you made running a blog look easy.

    The full look of your site is excellent, as well as the content material!
    You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *