Sund mad på SU – og andre små budgetter – oktober 2016

 
 
Så blev det efterår og tid til simremad og varme supper. Men hvad gør man, når det skal gå ultrahur-tigt, budgettet er lille, og køleskabet kun byder på et par løg i grøntsagsskuffen? Det får du et bud på i dag.
 
 
Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sundforskning – oktober-november 2016
 
 
 
Enkel, varm og mættende tomatsuppe
 
Så bliver det ikke meget nemmere at lave sund og SU-venlig mad på få minutter. Varm velsmag til en kold efterårsdag.
 
 
Det skal du bruge:
  • 680 g mosede tomater (på glasflaske)
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 liter god grøntsagsboullion
  • 1,5 dl sojafløde
  • 100 g røde linser
  • 1 drys chili
  • Salt & peber
  • 1 tsk. honning eller sukker
  • Lidt smør eller kokosolie
 
Sådan gør du:
 
Hak løg og hvidløg. Svits begge dele sammen med lidt chili i kokosolie eller smør. Svits de røde linser med i et par minutter. Tilsæt nu grøntsagsbouillon og mosede tomater, og lad det hele koge ved svag varme, til de røde linser er kogt helt møre. Cirka 20-30 minutter. Blend suppen fløjlsblød med en stavblender. Tilsæt sojafløde, og smag til med salt, peber og lidt sødt , fx honning eller lidt sukker.
 
TIP:
 
Server med sojaristet tofu.
 
 
 
Sojaristet tofu
 
Enkelt og nemt vegetarisk protein til at komme ovenpå tomatsuppen. Fungerer også glimrende som tilbehør til andre supper eller til salater.
 
 
Det skal du bruge:
  • 200 g økologisk (!) tofu
  • 2 fed hvidløg
  • En lille knold frisk ingefær
  • 2 spsk. glutenfri tamari eller soja
  • Lidt kokosolie til stegning
 
Sådan gør du:
 
Skær tofu i små tern. Hak hvidløg og ingefær i små tern. Svits hvidløg og ingefær i lidt kokosolie. Kom tofu på panden, og steg med. Hæld lidt soja/ tamari over, og lad det trænge ind i tofuen.
 
 
En tomat så rød som…
 
Normalt er røde farvestoffer ikke noget, vi forbinder med sundhed. Men det er der god grund til at gøre, når den kommer fra tomater. Den røde farve hedder også lycopene og er er et carotenoid. Pigmentstoffet beskytter planten mod solens lys, men det ser også ud til at have beskyttende effekt på menneskers helbred med sin antioxidante virkning.
 
 
Sukker som krydderi!
 
Sukker i et sundt køkken? Kan man det? Ja. I hvert fald i min optik. Mad skal smage godt, og tomatsuppe og -sauce smager bare bedst, hvis det lige bliver afrundet med lidt sødt. Om du bruger sukker, honning, agavesirup eller kokos-sukker er til gengæld op til dig. Det er alt sammen en form for sukker (også selvom nogle varianter bliver markedsført som sundere).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *