Tør hud, eksem eller rynker ?

 

 

Om din hud er babyung eller tudsegammel, er der en fællesnævner: Huden, kroppens største organ, har brug for beskyttelse mod omgivelserne, den skal have masser af fugtbindende egenskaber, så den bevarer sin spændstighed og ikke bliver offer for børneeksem eller rynker. Førstnævnte kan klø, gøre ondt og skabe infektioner i huden, sidstnævnte er jo mest af alt et udtryk for visdom. Men så vis behøver man jo så heller ikke at blive …

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

Tør hud, eksem eller rynker?

Tør hud, hud der skaller eller hud der gør ondt. Eller blot nogle rynker, der vidner om et langt liv. Det er alle tilstande, der viser, at huden har brug for støtte inde- og udefra. Og som med så meget andet er det faktisk nemmere at hjælpe den helt unge babyhud end den meget ældre, hvor det er bindevævet, der er skvattet lidt sammen hen over årtiers påvirkninger fra sol, kemikalier eller måske lidt usunde kostvaner. Eller fordi du er født ind i en familie med hang til slapt bindevæv, der kan ses udefra. Den unge babyhud er faktisk meget let påvirkelig – og skal derfor også beskyttes, uanset om den er udfordret af eksem eller ej.

 

Olien til din vintertørre hud hele året

Der er hjælp at hente fra gode olier, der kan, hvis de bruges hyppigt nok, virke fugtbindende ved hjælp af fx baobaboliens indhold af phytosteroler. Det er plantestoffer, som fremmer kollagenproduktionen og dermed hindrer tab af fugt i det fine netværk, som dannes lige under det yderste lag af huden.

Baobabolien indeholder desuden mono- og polyumættede fedtsyrer, herunder linolsyre, palmitinsyre og linolensyre. Vitaminerne A, D, E og K er også at finde i olien. Vitamin A og K kan sammen med polyumættede fedtsyrer skabe en direkte virkning på fornyelsen af cellemembraner. E-vitamin og linolsyre bevarer hudens elasticitet ved at genskabe hudens fugtbalance sammen med phytosterolerne, så tør, kløende hud får øjeblikkelig hjælp.

Brug olien om morgenen, gerne i løbet af dagen og igen hver aften, især hvis du er udfordret af:

  • Tør hud, eksem, psoriasis
  • Forskellige hudproblemer, som er færdigdiagnosticeret af lægen. Du skal ikke eksperimentere selv med børnenes hud, før du ved, at det ikke er et problem, der kræver medicin, fx ved infektioner i huden.

 

Det er også Avivir Baobab-olien, du skal bruge i babybadekarret og efter badet.

Med andre ord må huden aldrig tørre ud, for det skaber unødige, ekstra belastninger af miljøet uden på huden og lige under i de øverste lag, hvor det fugtbindende kollagen også opholder sig.

Er dit barn særligt udfordret med knastør og irriteret hud, kan du med fordel supplere med Avivir Aloe Vera Creme Xtreme til særligt udsatte områder. Indholdet af de aktive indholdsstoffer fra aloe vera er højt, det samme er de øvrige hudplejende ingredienser.

Spis gerne nogle gode planteolier eller fiskeolie samtidig. Kontakt en biopat/naturopath for gode råd. Der kan også være et alment svækket immunsystem på grund af blandt andet mangel på A- og C-vitaminerne samt zink, men det skal en biopat/naturopath ibm indover, når det gælder børn, så du ikke farer vild i de mange muligheder.

 

En drøj olie fra de store baobabtræer i Senegal til et vejrlig i Danmark, hvor der virkelig er brug for en olie fyldt med næringsstoffer, som let trænger ind i huden og gør sit arbejde.

 

Turen til Afrika, til kvinder og børn. Og hjem igen

Jesper Hummeluhr, som er manden bag den velkendte Avivir Aloe Vera-serie (se den på www.aloe.dk), tog til Senegal, mødte kvinderne, der samler de store frugter op fra de tusindår gamle træer, var forbi fabrikken, hvor frugterne bliver presset, og så, hvordan et helt samfund anvender høsten af frugter til mange forskellige formål. Olien bliver fragtet hjem til Danmark under helt beskyttede forhold og bliver forvandlet til et super moderne produkt uden nogen dikkedarer. Senegals mødre får hjælp, børnene kommer i skole, og ringen er sluttet. Effektiv olie fra børn i det solskinsrige Senegal til børn i det kolde Danmark. Og nå ja, et par smilende rynker af den mørke slags i Afrikas varme sol til en rynke eller ti i et blegansigt af en bedstemor her i Danmark i anden halvdel af livet.

 

Fordelen ved Avivir Baobabolien er, at den optages hurtigt af huden, og man slipper for sådan et fedtet, ubehageligt lag. Derfor kan den også let bruges under makeup.

385 thoughts on “Tør hud, eksem eller rynker ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *