Vi er nødt til at komme i gang

Ativ i naturen 1 - dec 2023 - vi er nødt til at komme i gang

 

Åreforkalkning rammer stort set alle voksne på et eller andet tidspunkt. Nogle er mere disponerede end andre, men fælles for os alle er, at vi selv kan gøre noget. Helt bivirkningsfrit.

Vær med til at skabe en folkebevægelse, det fortjener du, din nabo og samfundet.

 

Af Marianne Palm

 

Den internationale og ovenikøbet danske forskning, der ligger til grund for den superviserede gangtræning, er et par år gammel, og alligevel tøver det danske samfund med at få det ud i alle afkroge af landet.

Over for fysioterapeuterne, der jo i forvejen er uddannet inden for motivation og bevægelse, mener man, at de først skal på kursus, før de kan lære folk med åreforkalkning at gå disse ture, der er så vitale for at hindre udviklingen af åreforkalkning.

Det mener sund-forskning er en fejl. Vi er ikke dumme i Danmark, vi har faktisk et højt uddannelsesniveau sådan generelt i befolkningen, og man ved også, at grupper af mennesker sagtens kan motivere hinanden.

Derfor: Find enten ud af, om din kommune allerede tilbyder træningen, og hvis de ikke gør, så find den lokale fysioterapeut på nettet, eller gå ned i dit fitnesscenter, måske de også har ansat nogle rigtig dygtige motivatorer. Bank på hos naboen, din fætter, din onkel, din søster eller veninden i nabobyen, og spørg, om hun ikke vil med.

 

Det koster så lidt på den korte bane af dig, på den lange bane koster det måske dig dine ben

For samfundets økonomi er det ligesom for dig også en katastrofe. Flere og flere bliver amputeret pga. åreforkalkning, og det er ikke bare en sygdom, der er uundgåelig og kun handler om, hvordan dit liv ser ud som 88-årig, folk bliver også amputeret som 60-årige eller yngre pga. åreforkalkning, hvis man har en arvelig disposition, der med i baggrund i dine daglige vaner får lov til at reagere og skabe ravage.

 

Det kan du være med til at lave om på

Er du fysioterapeut eller uddannet som træner i muskler og motion, kan du på facebookgruppen ”Et skridt foran” melde dig enten som træner/fysioterapeut eller som deltager på et lille eller stort hold.

Så kan I få kontakt med hinanden.


Vi skaber en bevægelse

Selvom man i flere år i Holland, og ovenikøbet her i Danmark, har vidst, at du kan undgå udvikling af åreforkalkning og en mulig amputation, er det ikke lykkedes for regionerne og kommunerne at få dækket Danmarkskortet med træningsmuligheder endnu. Det vil vi gerne være med til at lave om på.

For mens regionerne gumler på en strategi, vil du måske være en af dem, der ender i en amputation, fordi ingen har fortalt dig, at du kan gå dig fra udviklingen af smerterne og dermed også få det meget bedre med færre smerter, mindre sygdom, undgå sår, blodpropper, der sætter sig fast, så du skal amputeres.

Og ja, det kan godt være svært at motivere sig selv til at gå videre, når det gør pokkers ondt, men studierne viser, at i det øjeblik, du vælger at gå hen over smerten (til forskel fra hjertesmerter, man ikke kan/skal gå sig ud af), så får hjernen at vide, at der er problemer i dine ben og danner nye blodkar som erstatning for de blodkar, der er forkalkede.

Metoden er bivirkningsfri, og i øvrigt får du også fortalt dig selv og dine omgivelser og ikke mindst et overbelastet sundhedssystem, at du rent faktisk gør, hvad du kan for at tage ansvar.

Du skal droppe skyld og skam, det kan meget vel være dit genetiske ophav, der er medårsag, men brug ikke et sæt irriterende gener til at give op, giv dem hellere én på frakken, og kom af sted, uanset hvem du er, hvor du bor, og hvad det offentlige sundhedssystem har tid og råd til at tilbyde dig.

 

 

Ekstra bonus for dig, der er på vej eller allerede er i gang

I øvrigt vil det være en fremragende ide, hvis du indbygger mange typer af bevægelse i dine gåture. Jo mere du bruger alle kroppens muskler og ikke kun bruger dem til at gå fremad, jo mere vil du via dine muskler, dine fascier og dit nervesystem fortælle hjernen, at der skal dannes nye blodkar. Mange steder i den danske natur er der opsat træningsredskaber, og det handler ikke om 10 armbøjninger eller at kunne hæve sig op 20 gange i en tværgående rafte over jorden. Det handler såmænd bare om at bevæge sig rundt, gå på en nedlagt træstamme, svinge sig rundt om et træ, gå sidelæns – kun fantasien – og det glatte mos – sætter grænserne.

 

Jubelfest i både muskler, blodkar og nerveceller

Fascierne ligger som en hinde rundt om alle muskler og er det sted, hvor vi bl.a. udveksler næringsstoffer, immunstoffer og signalstoffer mellem muskelcellerne og vores blodkar. Du har mødt en fascie, når du fx renser hinden af en mørbrad, det er netop den, der er med til ikke kun at skabe udvekslingen lokalt, men også binder vores muskler sammen som pølser på en snor. Det betyder, at bevæger du dine muskler i dine fødder, når du fx går eller hopper rundt, sendes der signaler, immunstoffer og næringsstoffer rundt til de øvrige muskler, og sammen sørger det her specielle bindevæv, som ligger helt tæt på dine muskler, at danne forbindelse til dit kredsløb. Du øger muligheden for et sundt kredsløb, sunde muskler og ikke mindst et nervesystem, der holder din hjerne vågen, hvor det positive slutresultat er, at du sender bølger af beskeder ned til områderne i dine ben, hvor forkalkningen sidder.

 

Bliv meget klogere på Facebook og Instagram: Åreforkalkning – et skridt foran

 

Har du åreforkalkning, er det i øvrigt vigtigt, at du også beder om at få undersøgt dit hjerte og blodkarrene rundt om hjertet, for en del af årsagerne til problemerne i dine ben kan også stamme derfra.

I dag er alle specialister optaget af hvert deres område, derfor er vi mange, der kalder dem etagespecialister – en for hjertet – en anden for benene – men i virkelighedens verden kan du selv være den, der sørger for en sund forbindelse mellem alle dine organsystemer.

Når det gælder åreforkalkning, er det stadig den superviserede gangtræning, du har allermest brug for, så du kan lære at gå hen over smerten og danne nye blodkar, når hjernen får besked på det.

Det kræver mod og viljestyrke, og den er lettest at bibeholde, hvis man har en aftale med andre.

Vil du lave en aftale med mig?
Så gå på facebookgruppen “Åreforkalkning – et skridt foran”, eller meld dig ind i Amputationsforeningen, som jeg er forkvinde for. Den får du desværre brug for, hvis ikke du gør noget andet end det, du gør nu.

Du kan i facebookgruppen læse de nøgne data om studiet, eller du kan læse artiklen her:
(Kilde: https://medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/3166-patienter-med-areforkalkning-i-benene-far-sjaeldent-tilbud-om-kommunal-rehabilitering.html)

6 thoughts on “Vi er nødt til at komme i gang

  • I’ve recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  • As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  • Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  • Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

Comments are closed.