Kan en vitaminpille tæmme adfærdsvanskelige unge?

 

 

 

Unge, der har lavt indhold af D-vitamin i blodet, er mere tilbøjelige til aggressiv og grænseoverskridende adfærd, viser ny forskning.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

I gamle dage ville børn og unge med asocial og aggressiv adfærd og hang til ikke at overholde gængse regler med usvigelighed blive straffet med et par velplacerede ”håndmadder”. Ny forskning viser, at man hellere skulle stikke dem en vitaminpille. Amerikanske videnskabsmænd har observeret, at mangel på D-vitamin i barndommen kan udløse såvel aggressiv adfærd som frygt og depressivt humør, når børnene bliver teenagere.

 

Vitaminmangel gav depression og nervøsitet

I en undersøgelse, som forskere fra University of Michigan udførte på skolebørn i Columbia, blev der observeret en øget tendens til aggressiv opførsel, nervøsitet og depression hos de børn, som havde lavt indhold af D-vitamin i blodet. Det samme var tilfældet, hvis der var lavt niveau af et særligt protein, som binder D-vitamin i blodet og transporterer det til de forskellige væv.

 

Fulgte børnene i seks år

I 2006 rekrutterede de amerikanske forskere 3.202 skolebørn i alderen fem til 12 år fra tilfældigt udvalgte offentlige skoler. De indhentede oplysninger om blandt andet vægt, højde, socioøkonomiske forhold, forældrenes uddannelsesniveau m.v. Seks år senere, da børnene var i alderen 11 til 18, fulgte forskerne op med personlige interviews af børnene. Ved hjælp af spørgeskemaer, som børnene og deres forældre skulle udfylde, blev børnenes adfærd analyseret. Samtidig lavede forskerne D-vitaminanalyser.

 

Bakkes op af andre undersøgelser

Ved at sammenligne D-vitaminstatus med de indhentede oplysninger kunne forskerne konkludere, at der var en klar sammenhæng imellem D-vitaminniveau og adfærd. Denne forskning harmonerer fint med tidligere forskning. For eksempel udførte norske forskere en såkaldt interventionsundersøgelse, hvor de gav D-vitaminkapsler eller identiske snydekapsler til en gruppe unge skoleelever for at se, hvordan det påvirkede deres adfærd og præstation.

 

D-vitaminkapsler hjalp

I undersøgelsen, som er offentliggjort i 2017 i Scandinavian Journal of Psychology, så forskerne, hvordan unge, efter at have indtaget D-vitaminpræparatet D-Pearls, havde markant lettere ved at løse mentalt krævende opgaver. Samtidig var deres tendens til asocial og grænseoverskridende adfærd betydeligt mindre som følge af, at deres D-vitaminstatus var blevet forbedret.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *