Derfor er det så vigtigt, at du får nok selen

Healthy product sources of selenium. Food rich in Se

 

Din krop kan ikke fungere, hvis den får for lidt af mineralet selen. Nu er de officielle anbefalinger for dagligt selenindtag tilmed blevet forhøjet med 50 procent, så mange vælger at tage selen i tabletform.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Du tænker ikke over det til dagligt, for din krop passer sig selv, dit immunforsvar arbejder i baggrunden, dit hår og dine negle vokser, og din skjoldbruskkirtel producerer de hormoner, som sørger for, at dit stofskifte fungerer. Men vidste du, at ingen af disse funktioner virker optimalt, hvis du mangler selen?


De livsvigtige selenoproteiner

Kroppen bruger selen til at danne nogle særlige enzymer, som kaldes selenoproteiner. Der findes et sted imellem 25 og 30 forskellige af slagsen, og de har vidt forskellige roller. Nogle selenoproteiner virker som antioxidanter og beskytter celler og væv. Andre er med til at regulere immunforsvaret. Der er nogle, som sørger for dit stofskifte, og der er andre, som dæmper inflammation i kroppen for blot at nævne nogle af de mange ting, selenoproteiner gør. Fælles for dem alle er, at de skal mættes med selen for at kunne udføre deres arbejde.

Eksperter siger, vi skal have mere

Der har længe været diskussion om, hvor meget selen kroppen har brug for. Vi lever i en del af verden, hvor landbrugsjorden er selenfattig, og det indebærer, at det kan være en udfordring at dække selenbehovet selv med en sund og varieret kost. Udfordringen er bestemt ikke blevet mindre af, at de reviderede Nordiske Næringsstofanbefalinger har opjusteret det anbefalede indtag af selen, hvilket betyder, at mænd fremover skal have 90 mikrogram hver dag, og kvinder skal have 75 mikrogram.


Kunne ikke dækkes med fiskekost

Spørgsmålet er så, om de nye anbefalinger i virkeligheden er tilstrækkelige. I 2015 offentliggjorde danske forskere en undersøgelse, som blev udført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Forsøget gik i al sin enkelthed ud på at undersøge, om det var muligt at dække sit selenbehov ved at spise 200 gram fisk og skaldyr dagligt. På det tidspunkt var målet at nå op på 50 mikrogram selen om dagen, hvilket harmonerede med de tidligere anbefalinger. Årsagen til, at man valgte havføde, var, at det er en rigtig god kilde til selen. Som forventet steg selenindholdet i kroppen hos forsøgspersonerne, men ikke til det niveau, som forskerne havde forventet.

Tabletter med selen

Forskerne målte selenmætningen af selenoprotein P, som i forskning bliver anvendt som en slags målestok eller markør for kroppens selenstatus. Selenmætningen var ikke så høj som forventet, og forskerne havde forskellige teorier om, hvad dette kunne skyldes. En gik ud på, at fisk og skaldyr også indeholder kviksølv, som binder sig til selen og gør det utilgængeligt for de selenoproteiner, som behøver selenet. Forskerne kom ind på andre måder at øge kroppens selenbeholdning på, herunder tilsætning af selen til kunstgødning, så selenindholdet i jorden øges. En anden mulighed, forskerne omtalte i deres undersøgelse, var anvendelsen af selengær i tabletform.

Lægemiddel mod selenmangel

Det har i en række forsøg vist sig at være en både pålidelig og effektiv måde at dække kroppens selenbehov på. Lægemiddelvirksomheden Pharma Nord har taget patent på en selengær (SelenoPrecise), som indeholder omtrent 20 forskellige organiske selentyper. Det svarer til den naturlige variation af selentyper, man ville få ved at spise en sund og blandet kost med mange forskellige selenformer. SelenoPrecise er godkendt som lægemiddel til forebyggelse og behandling af selenmangel og har i en lang række undersøgelser vist effektivt at øge kroppens selenstatus.


Halverede hjerte-kar-dødeligheden

SelenoPrecise er anvendt i en række videnskabelige forsøg, hvor forskerne bevidst har valgt præparatet, da dets optagelighed og kvalitet er veldokumenteret. For eksempel indgik præparatet i den danske CATALYST-undersøgelse, hvor hospitals- og universitetsforskere fra hele landet ville undersøge, om selentabletter givet sammen med den ordinerede stofskiftemedicin kunne hjælpe patienter med stofskiftelidelser. Selen spiller en vigtig rolle i forbindelse med skjoldbruskkirtlens funktion, og tidligere forskning har vist, at patienter med stofskiftelidelser ofte mangler selen.

7 thoughts on “Derfor er det så vigtigt, at du får nok selen

  • I used to be suggested this web site by my cousin. I am no longer sure whether this put up is written through him as nobody else recognise such unique approximately my trouble. You’re incredible! Thank you!

  • This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

  • I appreciate, result in I found exactly what I used to be having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • This is the correct weblog for anybody who wants to find out about this topic. You understand so much its nearly laborious to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

  • I’m impressed, I must say. Really not often do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not enough people are speaking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled across this in my seek for something relating to this.

  • There is evidently a bunch to identify about this. I feel you made certain good points in features also.

  • I used to be recommended this web site by means of my cousin. I am no longer certain whether or not this publish is written via him as no one else know such particular about my trouble. You’re incredible! Thank you!

Comments are closed.