Derfor er det så vigtigt, at du får nok selen

Healthy product sources of selenium. Food rich in Se

 

Din krop kan ikke fungere, hvis den får for lidt af mineralet selen. Nu er de officielle anbefalinger for dagligt selenindtag tilmed blevet forhøjet med 50 procent, så mange vælger at tage selen i tabletform.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Du tænker ikke over det til dagligt, for din krop passer sig selv, dit immunforsvar arbejder i baggrunden, dit hår og dine negle vokser, og din skjoldbruskkirtel producerer de hormoner, som sørger for, at dit stofskifte fungerer. Men vidste du, at ingen af disse funktioner virker optimalt, hvis du mangler selen?


De livsvigtige selenoproteiner

Kroppen bruger selen til at danne nogle særlige enzymer, som kaldes selenoproteiner. Der findes et sted imellem 25 og 30 forskellige af slagsen, og de har vidt forskellige roller. Nogle selenoproteiner virker som antioxidanter og beskytter celler og væv. Andre er med til at regulere immunforsvaret. Der er nogle, som sørger for dit stofskifte, og der er andre, som dæmper inflammation i kroppen for blot at nævne nogle af de mange ting, selenoproteiner gør. Fælles for dem alle er, at de skal mættes med selen for at kunne udføre deres arbejde.

Eksperter siger, vi skal have mere

Der har længe været diskussion om, hvor meget selen kroppen har brug for. Vi lever i en del af verden, hvor landbrugsjorden er selenfattig, og det indebærer, at det kan være en udfordring at dække selenbehovet selv med en sund og varieret kost. Udfordringen er bestemt ikke blevet mindre af, at de reviderede Nordiske Næringsstofanbefalinger har opjusteret det anbefalede indtag af selen, hvilket betyder, at mænd fremover skal have 90 mikrogram hver dag, og kvinder skal have 75 mikrogram.


Kunne ikke dækkes med fiskekost

Spørgsmålet er så, om de nye anbefalinger i virkeligheden er tilstrækkelige. I 2015 offentliggjorde danske forskere en undersøgelse, som blev udført i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Forsøget gik i al sin enkelthed ud på at undersøge, om det var muligt at dække sit selenbehov ved at spise 200 gram fisk og skaldyr dagligt. På det tidspunkt var målet at nå op på 50 mikrogram selen om dagen, hvilket harmonerede med de tidligere anbefalinger. Årsagen til, at man valgte havføde, var, at det er en rigtig god kilde til selen. Som forventet steg selenindholdet i kroppen hos forsøgspersonerne, men ikke til det niveau, som forskerne havde forventet.

Tabletter med selen

Forskerne målte selenmætningen af selenoprotein P, som i forskning bliver anvendt som en slags målestok eller markør for kroppens selenstatus. Selenmætningen var ikke så høj som forventet, og forskerne havde forskellige teorier om, hvad dette kunne skyldes. En gik ud på, at fisk og skaldyr også indeholder kviksølv, som binder sig til selen og gør det utilgængeligt for de selenoproteiner, som behøver selenet. Forskerne kom ind på andre måder at øge kroppens selenbeholdning på, herunder tilsætning af selen til kunstgødning, så selenindholdet i jorden øges. En anden mulighed, forskerne omtalte i deres undersøgelse, var anvendelsen af selengær i tabletform.

Lægemiddel mod selenmangel

Det har i en række forsøg vist sig at være en både pålidelig og effektiv måde at dække kroppens selenbehov på. Lægemiddelvirksomheden Pharma Nord har taget patent på en selengær (SelenoPrecise), som indeholder omtrent 20 forskellige organiske selentyper. Det svarer til den naturlige variation af selentyper, man ville få ved at spise en sund og blandet kost med mange forskellige selenformer. SelenoPrecise er godkendt som lægemiddel til forebyggelse og behandling af selenmangel og har i en lang række undersøgelser vist effektivt at øge kroppens selenstatus.


Halverede hjerte-kar-dødeligheden

SelenoPrecise er anvendt i en række videnskabelige forsøg, hvor forskerne bevidst har valgt præparatet, da dets optagelighed og kvalitet er veldokumenteret. For eksempel indgik præparatet i den danske CATALYST-undersøgelse, hvor hospitals- og universitetsforskere fra hele landet ville undersøge, om selentabletter givet sammen med den ordinerede stofskiftemedicin kunne hjælpe patienter med stofskiftelidelser. Selen spiller en vigtig rolle i forbindelse med skjoldbruskkirtlens funktion, og tidligere forskning har vist, at patienter med stofskiftelidelser ofte mangler selen.

One thought on “Derfor er det så vigtigt, at du får nok selen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *