Hjælp fordøjelsen på vej og jag smerter på flugt

Barn fordøjelse

 

”Bedring i smerterne og fordøjelsen” var en sætning, som genlød fra både Maria og Fanny, da SUND-FORSKNING tog en snak med dem om deres deltagelse i forsøget om mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark. Der var ingen tvivl hos nogen af kvinderne om, at dunken med den gyldne drik havde givet en positiv forandring i deres liv.

Af Benedikte Mikkelsen

Da Herrens Mark annoncerede, at de ville opstarte et forsøg med fermenteret mælkebøtteekstrakt, var Maria og Fanny to af de hurtige, som fik tilmeldt sig.

Maria (46 år) var udsat for et trafikuheld i 2017, og smerter af enhver art indtog hendes krop. Hun gik herefter til genoptræning og tog smertestillende piller. Hun døjede desuden med gigt- og nervesmerter og forstoppelse. Reumatiske smerter, uro og sovende ben var også en del af hverdagen. Hun har deltaget i forsøget over en periode på seks måneder med en dosis på mellem 60 og 90 ml om dagen.

Fanny er 52 år og prøvede med stor succes mælkebøtteekstraktet allerede for 15 år siden, men prioriteringer i livet gjorde, at hun måtte skære produktet fra. Hun sprang derfor hurtigt til, da hun hørte om forsøget. Fanny har længe døjet med ledsmerter og er under udredning for fibromyalgi, og hendes fordøjelse har desuden ikke fungeret optimalt i årevis. Fanny tager ligeledes to glas om dagen.

Marias erfaringer

Toppen af diffuse smerter har fortaget sig, og uroen ved sovetid er forsvundet. Derudover er Marias fordøjelse blevet mærkbart forbedret, og hun har mindre væske i kroppen. Maria lever sundt, og det passede derfor ikke ind i hendes ”mindset”, at hun skulle tage smertestillende medicin. Efter hun startede med det fermenterede mælkebøtteekstrakt, prøvede hun samtidig en stille og rolig nedtrapning af den smertestillende medicin. Det bekom hende ekstra godt, da hun følte, at hun fik større velbehag og mere energi. Selvom Maria lever sundt, mærker hun, hvordan hendes system nærmest går i stå, specielt fordøjelsen, hvis hun holder pause med ekstraktet. Hendes erfaring er derfor, at kombinationen af ekstraktet og en sund livsstil er vejen frem for hende.

Fannys erfaringer

”Når jeg skal rejse mig, er mine led mindre stive, og de bliver hurtigere smidigere igen”. Sådan lød det fra Fanny, som oplevede en mærkbar bedring i sine smerter efter de seks måneders deltagelse. Men største forbedring lå i fordøjelsen, og Fanny kan mærke en forskel, hvis hun misser en dag på saften. Selvfølgelig kan mælkebøtteekstraktet ikke stå alene, hvilket Fanny også pointerede, og hun har da også foretaget en stor kostændring med meget mere vægt på grøntsager. Raffineret sukker er desuden bandlyst, og økologiske madvarer har førsteprioritet, når det månedlige budget lægges.

Marias egne ord:

  • Jeg har generelt oplevet en forbedring i min tarmflora, dog lider jeg stadig af forstoppelse. Jeg tager ikke medicin imod forstoppelse så ofte som før og har færre mavekramper.
  • Jeg tager medicin to til tre gange pr. måned imod tidligere fem til seks gange (jeg har afføring ca. hver femte til sjette dag).
  • Der er ingen effekt på mine nervesmerter, dog vil jeg vurdere, at mine gigtsmerter er blevet reduceret.
  • Jeg har haft den bedste effekt allerede efter to uger (fordøjelse) og efter seks til otte ugers brug i forhold til gigt.
  • Jeg er meget taknemmelig for at have fået chancen for at deltage i projektet.

Fannys egne ord:

Fordøjelsen blev bedre allerede omkring uge tre. Der har været dage på det seneste, hvor jeg ikke har fået drukket mælkebøtteekstrakt, og det kan mærkes med det samme på min fordøjelse. Ledsmerte-mæssigt er der også lidt forbedring. Jeg har været meget glad for at teste mælkebøtteekstraktet og vil helt sikkert forsætte med det, hvis min økonomi tillader det.

Kort om Mælkebøtteekstrakt fra Herrens Mark

Herrens Mark er et specialiseret økologisk landbrug med fokus på udvikling af kosttilskud. Alle ekstrakter fra Herrens Mark er lavet af friske økologiske urter fra egen produktion på markerne ved den lille by Nr. Åby på Fyn. Urterne høstes og forarbejdes straks i produktionen. Herefter mælkesyregæres de i rustfrie ståltanke i fire til fem måneder. Mælkesyregæringen skaber en meget høj optagelighed, så de aktive stoffer lettere kan trænge fra tarmen over i blodbanen og videre til nedbrydningen i leveren, hvorefter de aktive stoffer går ud til hele kroppen.

Men det konserverer også ekstrakterne, da pH-værdien falder til omkring 4, hvor ikke andre bakterier end mælkesyrebakterierne kan overleve. Ekstrakterne er heller ikke tilsat alkohol eller konserveringsmidler.

Får jeg ikke min mælkebøttesaft i nogle dage, mærker jeg straks, at min fordøjelse bliver dårligere. Fanny


Forsøg med mælkebøtteekstrakt

51 testpersoner sagde i 2019 ja til at teste effekten af ekstraktet. Et forsøg, som blev afsluttet i foråret. Personerne er delt op i to grupper, heraf 18 med gigt-/ledproblemer og 33 med fordøjelsesvanskeligheder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *