Hyggelig testund med god samvittighed

 

 

SUND-FORSKNING-magasin tjek, sofahjørne tjek, tæppe tjek og selvfølgelig en kop varm te tjek. Hyggen er sat, og at koppen indeholder fairtradete i miljøvenlige teposer, sætter en ekstra feel good-prik over i’et

 

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

 

Te kan være en kompliceret sag, hvis du gerne vil tænke både på miljø og menneskene i teproduktionen. Te fra det engelske fairtradecertificeret mærke Clipper kan være din vej til en kop god samvittighed.

 

Fra plante til din kop

Det er en lang lang vej, som nærmest vil fylde hele magasinet at beskrive. Men hvis du vælger te, som er fairtradecertificeret, så ved du, at teen handles, så det kommer bønder og arbejdere til gode. Arbejdsvilkårene forbedres blandt andet ved uddannelse i landbrugsmetoder, klimatilpasning og miljøbeskyttelse. Bønderne får også adgang til sundhedspleje og uddannelse. Der bruges ikke farlige sprøjtegifte, og der arbejdes med at beskytte jord og vandløb.

 

Tebrevets dystre hemmelighed er …

… polypropylen (PP). PP er et hårdt termoplastisk materiale. At PP er et yndet materiale at bruge i teposer, er, fordi det er i stand til at flyde i vand, og matarialet kan modstå høje temperaturer, faktisk helt op til 120 grader. Teposer er derfor som oftest ikke altid helt biologiske nedbrydelige, da mange indeholder et PP-”skelet”. ”Skelettet” bliver brudt i små stykker, i takt med at papiret bliver nedbrudt i kompost eller i jorden. At der ender mikro- og nanoplastikpartikler i din te, er jo heller ikke super lækkert at tænke på.

I 2018 bekendtgjorde det økologiske temærke Clipper, at de udelukkende ville producere teposer, som er plastfri, ublegede og naturligvis GMO-fri. De plastfri poser bliver produceret af et bionedbrydeligt plantebaseret materiale, som er en blanding af ubleget papir og plantecellulosefibre, som holder papiret sammen.

 

 

Kurverten, hvor du finder et Clipper-tebrev indeni, er lavet af genanvendeligt papir, som du kan genbruge sammen med andet papir.

 

 

En super tynd coating på tekuverten sikrer og bevarer aroma og smag i teen.

 

 

Te til enhver smag

Både når det kommer til udseende og smag. Clipper te fås i smukke variationer af farver, som pynter på enhver køkkenhylde. Smagen er selvfølgelig den vigtigste, og hvad enten du er til sort, grøn eller hvid, så kan du finde din favorit i det velassorterede Clipper-sortiment.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x