Kridt skoene, og spids blyanterne

Child girl eating broccoli with lunch box picnic on beach vegan healthy food travel lifestyle outdoor summer vacations kid with backpack and lunchbox

 

Der skal være orden i penalhuset, gamle madpakker er forhåbentlig fjernet i god tid før sommerferien, men nu skal også skoene kridtes hos både børn og voksne, så vi kan se ind i et efterår med luft i hovedet til nye tanker og ny læring – og ikke mindst energi til at smøre sunde madpakker, få bevæget os og have det godt i familien.

Af Marianne Palm

Det kan, selvom nogle forskere helst ser kosttilskud hen, hvor peberet gror, være en rigtig god idé at kickstarte skoletid og efterår med et boost af gode næringsstoffer. Kosttilskud er, som navnet antyder, et tilskud til de daglige kostvaner, men ak og ve, alt for ofte spiser børn uendeligt næringsfattigt – det vil vi gerne se, om vi kan ændre på. Biopaters og naturopathers erfaringer har vist, at hvis vi i det mindste i nogle måneder optimerer med ekstra tilskud, vil det være meget lettere at få energi til at spise sundere, hygge sig med at bruge kroppen mest muligt, mens det samtidig bliver muligt at få hjernen til at lære nyt og ovenikøbet kunne huske det.


Hvorfor bevægelse?
Vi får det hele tiden at vide, at det er sundt for os, men der bliver konstant talt om livsstilssygdomme, som man måske slet ikke kan relatere sig til. Måske er I i din familie hverken for tykke eller for tynde, så hvorfor al den fokus på, hvad vi hver især kan frygte for i egen fremtid og tænke forebyggelse fremfor lige her nu?
Lige her og nu har du og dine børn brug for at bevæge hver en muskel og gerne mere end en halv time om dagen. Når vi bevæger os, skabes der ud over et bedre kredsløb ud til musklerne også en tak for hjælpen, musklerne producerer myokiner, som er den fælles betegnelse for hormoner og signalstoffer, som vores nervesystem, hjerne og hormonelle kirtler har så meget brug for. Det er dansk forskning, når det er bedst, og det er Bente Klarlund og hendes team, der opdagede og lagde navn til de første signalstoffer. Læs mere om Bente Klarlunds arbejde og foredragsrække på nettet. Se link nedenfor.

Vores børn har brug for støtte, det samme har vi

Der er virkelig tryk på mange børnefamilier og – hånden på hjertet og et ønske fra en gammel bedstemor – sæt tempoet ned.

Lav mad til det meste af ugen hver søndag, inddrag store som små børn, alle kan hjælpe til, nogle mere festlige – og rodet – end andre.

Men madpakkeindhold, aftensmad, hvor du måske kun skal skære lidt salat på selve dagen, kan sagtens lade sig gøre med forberedelse.

Giv ungerne Spektro Kids eller Bamse Bomstærk som multivitaminpille, mens forældrene spiser Omnimin og Super B Complex. Sidstnævnte indeholder de såkaldte adaptogene urter, der giver sådan en rolig og stabil energi. En anden mulighed, og især hvis hjernen føles, som om den er på overarbejde mere eller mindre konstant, vil Lion’s Mane fra New Nordic og Keen Mind fra Novasel være en dejlig cocktail. Svampen med det skønne navn Lion’s Mane kan du læse om i forrige nummer af sund-forskning, men den kan skabe nye neuroner i hjernen, den kan skabe overskud, så koncentrationsevnen, opmærksomheden og en bedre her-og nu-følelse bliver mulig. Det er nogle af de samme egenskaber, Keen Mind har, og fælles for de to produkter er, at der er rigtig meget forskning på postulaterne. Tag to kapsler af dem hver om dagen, fordel dem gerne på morgenmad og frokost, både dit nervesystem og dine unger vil takke dig for det.

At få børn på rette kurs og styret lige ind i noget mere ro og glæde, lyst til at bruge kroppen, hvis man ikke i forvejen er supermuskelaktiv, er af væsentlig betydning for indlæring og ro til hjernen.

Børn fra 10-årsalderen kan sagtens få en enkelt Keen Mind, og suppler gerne med Equazen, hvis der er uro fra morgen til aften. Læs mere om forskningen i links nedenfor.

112 børn i et studie, halvdelen fik Keen Mind, den anden halvdel placebo

I et studie på 112 børn så man netop en dejlig tendens, der bekræftede de mange erfaringer. Børnene blev opdelt i to grupper udvalgt efter lodtrækning, hvor hverken lærere eller sundhedspersonale vidste, hvem der fik Keen Mind, og hvem der fik placebo.
Man så ikke en superhøj signifikans, men dog en tydelig forskel på, at de børn, der fik Keen Mind, netop fik en bedre evne til at koncentrere sig, et fænomen, der i høj grad er med til både at kunne lytte og lære. Og ikke mindst sidde stille, når det er nødvendigt. Deres søvnmønster blev forbedret, det samme gjorde deres evne til at blive mere fleksible, også gennem færre humørsvingninger. Det er ikke nemt at lave forskning på 6-14-årige, men det lykkedes med de mange børn, og vi hilser gerne flere lignende forsøg velkomne.


Kilde: Effects of Bacopa monnieri (CDRI 08®) in a population of males exhibitinginattention and hyperactivity aged 6 to 14 years: A randomized, double-blind,placebo-controlled trial

First published: 18 January 2022

https://doi.org/10.1002/ptr.7372

 

Madpakker skal være hyggelige og ikke mindst en sund nydelse. To biopater giver glad og gerne inspiration til sund-forsknings læsere, og du kan møde dem begge her:

Christine Basson, mor til to: https://sund-forskning.dk/artikler/glade-maver-glade-born/

Vicky Bjørklund, snart mor til tre, møder du her i en lidt større artikel, hvor også de mange gode grunde, der findes til at spise vitaminer og mineraler, findes. Det er Sundhedsstyrelsens råd baseret på de nordiske anbefalinger.

Men for alt i verden, mest om madpakker og hjælp til hverdagen for en travl børnefamilie:
https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-penalhus/

Du kan læse mere om Bente Klarlund her.
https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2017/juni/flotte-priser-til-forskning-i-muskler-og-receptorer.aspx