Dine øjne de skal se …

Øjne

 

Og det skal de helst hele livet. De er vores forbindelse til omverdenen, og har du haft et velfungerende syn i de unge år, kan du måske skåne øjnene for fortrædeligheder senere i livet ved at tage naturens skatkammer med i dine overvejelser.

Der er rigtig meget forskning, og fælles for det meste er, at vi ved, at jo mere liv der er i et organ, jo flere antioxidanter er der brug for. Det er der en helt naturlig forklaring på.

Af Marianne Palm

Vi danner konstant frie radikaler, fordi det er en del af hele vores metabolisme på celleplan. Næringsstoffer bliver optaget, affaldsstoffer skal ud, cellemembraner og alle de mange organeller inde i cellerne skal fornyes. I selve den proces dannes frie radikaler, og de har ikke lyst til at være frie, de vil gerne binde sig sammen med en elektron, og de elektroner kan de kun stjæle fra vores celler, fx fra vores cellemembraner.

Det er en rigtig irriterende tyv, for det får vores celler til at gå til grunde hurtigere, end vi ønsker det. Og især organer med meget aktivitet, fx vores øjne, har brug for en superhurtig tilførsel af antioxidanter, så cellerne ikke bliver brugt som byttecentral for de mange frie radikaler, der opfører sig som tyveknægte.

Nu er de ikke altid bare af det onde, vi bruger dem rent faktisk også til forskellige funktioner, bl.a. i leveren, men det bliver til en anden artikel.

Lige her og nu fokuserer vi på de bedste antioxidanter til øjnene.

Det var amerikanske øjenlæger, der først opdagede, at visse vitaminer, mineraler og antioxidanter er meget nødvendige for at bevare et godt syn.

Forskningen fortsætter, og hos Natur Drogeriet har de medtaget nye ingredienser, der kan understøtte hele processen. Det er en tilførsel af nogle andre antioxidanter, altså nogle supplerende ingredienser til den oprindelige “formel til øjne”, hvad enten det er trætte computerøjne eller fremadskridende problemer med aldersrelaterede øjensygdomme.

At det er muligt at tilføre flere antioxidanter, der har “en lidt anden lyd” end de første antioxidanter, vi kender, skyldes alene forskernes evige jagt på nye muligheder for at støtte fx øjnene. Her har man bl.a. set, at antioxidanten glutathion kan gøre en forskel.

Glutathion er en peptid, der består af tre aminosyrer og er en kraftig antioxidant, som under normale og sunde forhold produceres af cellerne. Med alderen mister man ofte dens beskyttende og afgiftende virkning. Alle kroppens celler har brug for glutathion, og noget tyder på, at også øjnene er meget følsomme for mangel på denne særlige antioxidant, som er opbygget lidt anderledes end andre. Derfor har antioxidanten fundet vej til Eye Care sammen med to andre antioxidanter, der har været en udfordring for forskerne at få til at arbejde sammen.

Det er nu lykkedes, og man har set i studier, at lutein og zeaxanthin skaber større effekt, fx i øjet, sammen, end hvis de er givet hver for sig.

Faktisk er det et yderst potent samarbejde for den gule plet, som øjet skal bruge for at skabe et godt og skarpt syn, er opbygget af lutein og zeaxanthin, og disse carotenoider, som de også hedder pga. deres gul-orange farver, er altså 100 pct. vitale for, at det gule legeme kan overleve hele livet.


Kilde:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957523/

https://eyewiki.aao.org/Nutrients_for_Eye_Health_and_Disease_Management#Glutathione

 

Tegning af øjet - august 2024

Den gule plet, der også kaldes makula, er det ovale område i midten af nethinden bagest i øjet. Den indeholder den største koncentration af tappe. Det er det område, der frembringer vores skarpeste syn. I midten af den gule plet sidder fovea. Fovea er en lille fordybning midt i øjets gule plet, og er det punkt, hvor vores aller skarpeste syn bliver frembragt.

Quercetin, som du også finder i Eye Care, fungerer ligesom de andre som en antioxidant, der modvirker skader forårsaget af frie radikaler.
Men det aktive stof er også kendt for at være inflammationshæmmende og kan fremme blodcirkulationen rundt om i kroppen, og selvfølgelig også i øjet. Umiddelbart ser det ud til, at quercetin tillige kan beskytte mod tab af kollagen i øjets linse forårsaget af UV-stråler, altså en ekstra beskyttelse mod solstråler.

Du finder her en meget interessant artikel om quercetin og hvordan blandt andet øjets linse er afhængig af det bioaktive stof.


Kilde:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221001566, https://journals.lww.com/apjoo/fulltext/2023/03000/the_role_of_inflammation_in_age_related_macular.4.aspx,


Eye Care er designet til folk med øjenproblemer som fx aldersrelateret macula degeneration (AMD), tørre øjne, nedsat syn, irriterede slimhinder og øjenlidelser som grå stær og grøn stær. Kan anvendes af folk, der anvender briller og linser og kan bruges forebyggende til øjets sundhed

Produktet indeholder en del kendte komponenter, der alle understøtter processerne i at bevare øjnenes sundhed. Fx bidrager A-vitamin og Riboflavin/B2 til at vedligeholde din hud, dit syn og dine slimhinder. Det sker sammen med zink og carotener.

 

AMD tør og våd