Hyppige vandladninger? Forstyrret nattesøvn?

Hyppige-vandladninger--Forstyrret-nattesovn-

Indianernes savpalme kan hjælpe mænd, der lider af vandladningsproblemer.

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – forår 2012

Savpalme og klapperslanger

I Floridas sumpe, i høj luftfugtighed og under bagende sol vokser savpalmen. Savpalme er en meget udbredt vækst i hele Florida; dens blade sidder samlede som en vifte og har masser af små savtakker, deraf navnet. Savpalmen er en meget hårdfør plante, den kan tåle tørke, tropiske regnskyl og at blive brændt af med mellemrum.

Den blomstrer i juni, og straks efter blomstringen dannes de grønne bær. Bærrene sidder i en stor klase og ligner oliven i størrelse og facon. Høsten starter for det meste midt i august og løber 4 – 6 uger, hvor høstarbejderne står i bagende sol og plukker bær. Selv i den voldsomme varme og ekstremt høje luftfugtighed er arbejderne godt beskyttede med lange tykke ærmer og kraftige støvler. Det første for ikke at skære sig på savpalmens skarpe blade, og det sidste, fordi der er masser af klapperslanger i vildnisset, hvor bærrene høstes.

Michael Huffman, ejer af Plantation Medicinal, har mange års erfaring i økologisk dyrkning af savpalmer. Michael Huffman bor i det centrale Florida og efter at have passeret utallige appelsin- og citronmarker, hvor frugterne hænger tungt på træerne, kommer man ud i mere barskt og vildt terræn. Så langt øjet rækker, er der savpalmer og kratbevoksning. Michael Huffman leverer økologiske savpalmebær til fremstilling af A. Vogels Prostasan og fortæller gerne om den store efterspørgsel, der også er i USA. Mange mænd foretrækker at bruge savpalme-medicin mod vandladningsproblemer, idet det er meget blidere end ”syntetisk” medicin.

I plantagen kommer en firhjulstrækker til sin ret, og respekten for de mennesker, som høster savpalmen, vokser. Her er ingen veje; alt er fuldstændig sammengroet, og det visne og sammengroede krat, som omgiver savpalmerne, gemmer på mange forskellige overraskelser, hvoraf klapperslanger kun er en af dem. Hvis man parkerer sin bil og bevæger sig ud i varmen og det vildsomme terræn til fods, må man se sig meget grundigt for, før man træder på jorden. Foruden klapperslanger er der mange andre slanger og ligeledes sorte bjørne, som gerne spiser savpalmebær.

Hjortevildtet er også glade for savpalmebærrene grundet deres høje næringsindhold. Og hvor der er hjorte i Florida, er der også sorte pantere…

Savpalme og mænds vandladningsproblemer

Savpalmens bær er eftertragtede af mennesker på grund af deres høje indhold af fedtsyrer. De medvirker i reguleringen af mandens hormoner og kan afhjælpe problemer med en forstørret prostatakirtel.

En ung mand på 30 har en prostatakirtel på omkring 20 gram. Den ligger placeret rundt om urinrøret som en lille valnød. Når manden bliver omkring de 40, vil hans hormoner påvirke kirtlen som langsomt, men sikkert, vil vokse og efterhånden klemme urinrøret mere og mere sammen.

Det kan betyde problemer med vandladningen – både i løbet af dagen, men også om natten. Det bliver sværere og sværere at starte vandladningen, strålen mister sin kraft, og ofte vil der også være efterdryp. Om natten skal manden ofte op for at lade vandet til forstyrrelse for både ham selv og hans kone. Desværre er det en fremadskridende proces, som ikke stopper op, medmindre man gør noget ved det. Tilbage i tiden kendte man kun en helbredelsesmetode: Manden blev kastreret, og det var så det. Grunden til, at en kastration hjælper, er, at det forstyrrende hormon (DHT) produceres i testiklerne. I dag kan man heldigvis neutralisere DHT uden så dramatiske metoder…

Savpalme og seminole indianere

Savpalmebærrene var tidligere almindelig kost for Seminole-indianerne i Floridas sumpe. Seminolerne blev deporteret til Florida af de amerikanske myndigheder og blev lovet land at bo på. Men som så ofte før i historien stod virkeligheden ikke mål med løfterne, og seminolerne gjorde oprør. Under ledelse af høvding Osceola flygtede de ud i sumpen og måtte lære sig, hvordan man overlever der ved at leve af naturen. Her viste det sig, at savpalmebær var en utrolig vigtig næringskilde for både dyr og mennesker. Deres næringsværdi er meget høj. At den også har medicinsk virkning blev hurtigt tydeligt for seminolerne, der brugte den til mange formål, bl.a. vandladningsproblemer.

Hvordan virker savpalme ?

Den proces, som skaber vækst i prostata, styres af det mandlige kønshormon testosteron. Testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT), og det er dette stof, som får prostatakirtlen til at vokse.

Savpalme er rig på fedtsyrer, og disse fedtsyrer hæmmer omdannelsen af testosteron til DHT.

Savpalmen virker på godartet prostatavækst, og man bør altid sikre sig, at væksten er godartet, hvilket lægen med en enkel lægeundersøgelse kan afgøre.

3 thoughts on “Hyppige vandladninger? Forstyrret nattesøvn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *