Mangel på selen er måske skyld i demens

Selen

 

Når det gælder udviklingen af demens, er der mange faktorer, der spiller ind. Nu peger undersøgelser på, at mangel på sporstoffet selen kan være en mulig årsag til problemet.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Størsteparten af den ældre befolkning i Europa har lavt indhold af selen i blodet, og det kan måske være med til at forklare, hvorfor så mange udvikler demens. Ifølge den britiske diætistforening (British Dietetic Association) er selenindtaget i Storbritannien tankevækkende lavt i alle aldersgrupper lige på nær hos de helt unge. 76 procent af den ældre befolkning har et selenindtag, som ligger under anbefalingerne, og det kan have en række konsekvenser. For eksempel indgår selen i dannelsen af nogle livsvigtige proteiner, der er med til at beskytte mod inflammation og oxidativt stress, som kan ødelægge forskellige væv i kroppen, herunder blandt andet hjernen. Man har set, at patienter med Alzheimers-syge i mange tilfælde har selenmangel, og netop denne sygdom er karakteriseret ved en høj grad af inflammation i hjernevævet.

 

Lavere selen-niveau hos Alzheimers-ramte

En undersøgelse fra 2017, som er offentliggjort i tidsskriftet Alzheimer’s and Dementia, viste, at patienter med Alzheimers-syge havde lavere selen-indhold i blodet end raske personer. Tilsvarende er der forsøg, som har demonstreret, at selen og andre antioxidanter kan forbedre hukommelsen hos Alzheimers-patienter. En undersøgelse viste for eksempel, at Alzheimers-patienter kan forbedre hukommelsen ved at spise blot en enkelt paranød dagligt. Paranødder anses som en særligt god kilde til selen, afhængigt af hvor de er dyrket.

 

Også lavt selen-niveau hos raske ældre

Selen er i det hele taget genstand for meget forskning. I den svenske KiSel-10-undersøgelse, hvor selengær-præparatet SelenoPrecise blev givet sammen med Bio-Qinon Q10 til ældre, men raske svenske mennesker, så man for eksempel tydeligt, hvordan det gavnede deres hjerte-kar-sundhed på en række områder. Der var blandt andet kun halvt så mange i selen/Q10-gruppen, der døde af hjerte-kar-sygdom sammenlignet med kontrolgruppen. De personer, som tog præparaterne, følte også, at deres livskvalitet blev forbedret på en række områder i forhold til de forsøgspersoner, som fik snydepiller. I denne undersøgelse observerede forskerne, at de ældre i gennemsnit havde 67,1 mikrogram selen pr. liter blod, hvilket er alt for lavt i forhold til det niveau, der af mange eksperter anses som ideelt. Hos de selenbehandlede blev niveauet dog hævet markant, viste blodmålingerne.

 

Pas på med at spise for mange paranødder

Paranødder er en særdeles selenholdig fødevare. En enkelt nød kan indeholde 70-90 mikrogram selen, hvilket er ganske meget. Paranødder kan imidlertid også indeholde giftstoffet aflatoxin, som sættes i forbindelse med en øget risiko for visse kræftformer. Desuden har man observeret, at paranødder kan være radioaktive. Data fra Bundesamt für Strahlenschutz viser, at indholdet af radioaktivt radium i paranødder kan være 1.000 gange højere end den mængde radium, man finder i tysk gennemsnitskost

 

Kilde: Alzheimer’s and Dementia, juni 2017 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *