Safran kan være en hjælp hvis din teenager er trist og nedtrykt

Safran2

 

Hvad gør man som forældre, når man ser sit store barn være trist og nedtrykt uden at kunne finde forklaringen? Safran er et godt bud på en urt, der med særdeles god evidens kan hjælpe til bedre følelsesmæssig balance – uden at nogen bliver sat i bås eller gjort til et problem.

Af Marianne Palm

Mange unge tumler med mentale udfordringer. Der stilles store krav i hverdagens Danmark, og det tynger en del af vores unge og gør dem triste, nervøse og nedtrykte. Det kan være meget svært at være vidne til som forældre, og man kan let føle sig i vildrede, i forhold til hvordan man kan hjælpe.

For man vil jo ikke gøre problemet større, end det er, og på den anden side er det også vigtigt at tage fat i tide. Det kan føles som en drastisk beslutning at gå til læge eller psykolog med det, og måske vil det unge menneske slet ikke høre tale om det. Hvis du har mistanke om depression, skal du dog søge professionel hjælp, men ellers kan et kosttilskud med safran være en god løsning. Det er ret nemt at gå til, og teenageren kan tage en kapsel sammen med sin vitaminpille, uden at føle sig forlegen.

Forskning i safran

Safran kan nemlig – i rette mængde – bidrage til følelsesmæssig balance og en positiv sindsstemning.

Det usædvanlige, aktive stof, som laves af krokusblomstens støvdragere, har længe været kendt i Mellemøsten for sine lykkebringende egenskaber, og det er sandsynligvis årsagen til, at det har været undersøgt i adskillige studier.

Samlet set finder studierne, at et standardiseret (ensartet) tilskud med safran balancerer og normaliserer stemningsleje, søvn og appetit. Så det er et ret godt bud på en urt, der kan bruges ved nedtrykthed og nervøsitet. Samtidig er det en sikker behandling uden bivirkninger.

Øger frit serotonin i hjernen

Safran virker ved, at det balancerer serotoninniveauet, så der er mere frit serotonin til rådighed. Niveauet af serotonin har stor betydning for vores humør og følelse af veltilpashed. Men det spiller også en stor rolle i reguleringen af søvn, appetit og hukommelse.

Du skal gå efter kosttilskud med 30 mg safranekstrakt og sikre dig, at de aktive stoffer safranal og crocin er deklarerede. I Danmark kan man få kosttilskuddet Saframyl Positive Mood med 600 mikrogram safranal og 900 mikrogram crocin, hvilket er et passende niveau. Det anbefales, at man tager produktet i mindst en til to måneder for at få et godt resultat, men man bør kunne mærke en forskel inden da.

Flere veje til hormonbalance

Hormonerne er i det hele taget meget vigtige for vores velbefindende. Hjernen er en lille kemifabrik, og den kan komme i ubalance. Men der en del, vi kan gøre for at hjælpe den tilbage på rette spor igen.

På listen er klassikere som sund kost, tilstrækkeligt med søvn, fornuftigt aktivitetsniveau (undgå stress) og motion.

For eksempel udskiller stress kortisol, og motion sætter gang i en række naturlige lykkestimulanser, herunder serotonin og dopamin. Derfor er det vigtigt, at din teenager ikke er overbebyrdet af pligter og får rørt sig hver dag. Når det er muligt, så er det en fordel, hvis det kan foregå i dagslys. Der er nemlig meget, der tyder på, at også lys spiller en stor rolle for vores sindstilstand. Lyset påvirker et signalsystem i hjernen, og gennem komplicerede forbindelser hæmmer lyset dannelsen af melatonin.

Vores sind påvirkes af mange faktorer, og det er sandsynligvis nødvendigt at sætte ind med flere tiltag, hvor et standardiseret kosttilskud som Saframyl kan være ét af dem.

Saframyl Positive Mood er et standardiseret kosttilskud med safran. Du skal lægge vejen forbi en helsekostbutik eller tilsvarende netbutik for at købe det.

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29136602/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15852492/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30036891/

https://samvirke.dk/artikler/taend-for-humoeret-lys-er-afgoerende-for-dit-helbred

https://www.indeklimaportalen.dk/lys/dagslys/dagslys_styrer_humoret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *