Det er ikke til at komme udenom, at sporstoffet selen er en af de vigtigste kilder til forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, allergi, tungmetalforgiftning og tilmed kræft. Danskere får ikke nok af stoffet til at være ordentlig beskyttet, så tilskud kan være værd at overveje.
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016
En af de bedste måder, du kan mindske din risiko for at pådrage dig alvorlige sygdomme på – udover at leve og spise sundt – er at sørge for at få nok selen. Helt konkret siger forskerne, at man med et dagligt selenindtag på omkring 50 mikrogram kan mætte selenoproteinet glutathionperoxidase, som er et af cirka 25-30 selenproteiner, der støtter helbredet. Til gengæld skal man indtage over 100 mikrogram selen dagligt for at mætte et andet selenoprotein, nemlig selenoprotein P. For en dansker, der spiser en normal varieret kost, er det vanskeligt bare at nå op på de 50 mikrogram. Der findes selenpræparater specifikt til forebyggelse og behandling af selenmangel. Et af dem hedder SelenoPrecise og indeholder en variation af organiske selentyper (30 i alt), som svarer til den selenvariation, man får fra en blandet kost.
Øget risiko for leverkræft
Netop når det gælder kræft, er det vigtigt at have rigeligt med selen i kroppen. Forskere har blandt andet fundet ud af, at der er højere risiko for at udvikle en type leverkræft, som hedder hepatocellulært carcinom (HCC), hvis man har lave selenværdier. Observationen stammer fra en stor undersøgelse af 520.000 mænd og kvinder i alderen 25 – 70 år. Deltagerne, som blev fulgt i perioden 1992-2000, stammer fra Danmark, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Holland, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien. Undersøgelsen er udført i et samarbejde med International Agency for Research on Cancer (IARC) og offentliggjort i tidsskriftet American Society of Nutrition.
Højere selenniveau, lavere kræftforekomst
Deltagerne skulle udfylde et skema med spørgsmål om fysisk aktivitet, uddannelsesniveau, rygevaner og sundheds-status. Der blev ligeledes taget blodprøver for at måle selen samt det selenafhængige protein, selenoprotein P, som menes at have kræftforebyggende egenskaber.
Forskerne kunne se, at højere blodindhold af selen medførte en signifikant lavere risiko for den specifikke type leverkræft. Tilsvarende blev højere blodindhold af selenoprotein P også kædet sammen med en signifikant lavere forekomst af denne leverkræfttype.
Selentilskud som forebyggelse
Leverkræft er nummer 14 på listen over de mest hyppigt forekommende kræftformer i Europa. Sygdommen opdages ofte ret sent, og der er kun begrænsede behandlingsmuligheder. Netop derfor synes forebyggelse at være den bedste strategi, og med den observerede sammenhæng imellem selenniveau og kræftforekomst kunne man overveje selentilskud til folk, som har svært ved at få nok fra kosten.