Godt for ældre hjerner som er ved at stå af

 

 

Det er helt almindeligt, at vores kognitive evner svækkes med alderen, men det findes der råd for. En gruppe forskere har kigget nærmere på naturlægemidlet Ginkgo biloba og konkluderer, at det er effektivt mod let kognitiv svækkelse samt demens

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

 

Alder har det med at skrue ned for vores tempo. Det kan især blive et problem, når det går ud over hjernens funktioner. En gruppe forskere har dog fundet frem til, at naturlægemidlet Ginkgo biloba er forbløffende effektivt til at forebygge både let kognitiv svækkelse og demens. Vores kognitive evner er dem, der gør os i stand til at huske samt tænke klart og logisk. I det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Ageing Neuroscience beskriver en gruppe forskere, hvordan de ved at analysere resultaterne af 10 forskellige undersøgelser af Ginkgo biloba og Alzheimers syge og demens kunne se, hvor effektivt midlet er mod let kognitiv svækkelse og demens.

 

Forbedrer de kognitive evner

Otte af undersøgelserne gav fuldt udslag på effektbarometeret på en skala fra 1 til 5, hvor de to sidste scorede henholdsvis 4 og 3 point. Hvad forskerne observerede, ud over at Ginkgo biloba forbedrer de kognitive evner, neuropsykiatriske symptomer samt livskvaliteten, var en dosisrelateret effekt. Jo højere dosis der blev anvendt, desto bedre var effekten.

 

Udvider blodkarrene

Ginkgo biloba, som er et planteekstrakt udvundet af Ginkgo biloba-træets blade, indeholder nogle aktive stoffer, som hedder ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner. Disse stoffer virker karudvidende, hvilket gør det lettere for blodet at strømme igennem blodkarrene. De modvirker ligeledes sammenklumpning af blodplader, og det er kombinationen af disse effekter, som forbedrer blodforsyningen til hjernen. Hjernen alene står for knap 20 procent af et menneskes samlede iltforbrug, så det er ikke svært at forstå, hvorfor det er så vigtigt med en velfungerende blodforsyning.

 

Vigtigt at købe den rigtige kvalitet

Når du køber Ginkgo biloba-præparater, skal du vide, at der kan være stor forskel på kvaliteten fra et præparat til et andet. Det fremgik tydeligt af en britisk sammenligning af 18 forskellige Ginkgo biloba-præparater, som blev offentlig-gjort i Journal of Alternative and Complementary Medicine for en del år siden. Her fandt forskerne, at præparatet med højeste virkning var 50 gange mere effektivt end det præparat, som klarede sig dårligst i testen. Det mest overraskende var, at vinderpræparatet (Bio-Biloba) indeholdt mindre Ginkgo biloba-ekstrakt målt i milligram end mange af de øvrige produkter.

 

Lægemiddelstandard er mest sikker

Det kan umiddelbart virke ulogisk, at et præparat med mindre indhold kan virke bedre. Forklaringen ligger imidlertid i, at det ikke er alle præparater, som kan dokumentere kvaliteten af den Ginkgo biloba-ekstrakt, de indeholder. For eksempel kan der sagtens være meget ekstrakt, uden at indholdet af aktivstof er tilsvarende højt. Desuden kan man under fremstillingen komme til at ødelægge råvaren. Ginkgo bilobas aktive stoffer tåler ikke varme. Ved tabletfremstil-ling presses tabletterne, hvilket udvikler varme, og det kræver derfor ganske raffinerede produktionsmetoder at sikre, at varmen ikke bliver for høj. Et præparat som Bio-Biloba har lægemiddelstandard og kan dokumentere kvaliteten af den anvendte råvare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *