Videnskaben bag den danske rødkløver

Rødkløver - oktober 2024

 

Måske er artiklen kun for behandlere eller dig, der interesserer sig særligt for hormonsystemet og brugen af rødkløver til problematikker, der vedrører østrogenbalancen.

Velkommen til en verden af videnskab.

Af Max Lambert, ph.d., adjunkt, forsker, Århus Universitet

Forskning har vist, at isoflavoner fra rødkløver reducerer symptomer som hedeture og knogletab forårsaget af tilstande med lav østrogenstatus (fx overgangsalderen) (1). Indtag af isoflavoner har været forbundet med reduceret risiko for visse kræftformer, beskyttelse mod knogletab og hjerte-kar-sygdomme (2). Herudover har isoflavoner en lovende sikkerhedsprofil, da de selektivt binder sig til østrogenreceptor Beta. Selektiv binding gør det muligt for isoflavonerne at påvirke væv, der kræver stimulering af østrogen for at fungere optimalt, samtidig med at man undgår følsomme væv, der ellers ville være i fare under østrogenbehandling (3). Isoflavoner findes i stor udstrækning i spiselige bælgfrugter og i flere kløverarter (herunder rødkløver). (4).

Fire udbredte typer af isoflavoner i menneskets kost

Rødkløver indeholder overvejende fire typer af isoflavoner: Biochanin A og formononetin (der i gennemsnit udgør ˃ 65 pct. af det samlede isoflavonindhold) samt daidzein og genistein (5). Dette adskiller rødkløver fra soja, som mest indeholder daidzein og genistein. Almindelige fødevarer, der indeholder nogle eller alle disse isoflavoner, er bl.a. sojabønner, kikærter, jordnødder, tofu og lucerne.

Hvorfor det er godt at bruge et fermenteret rødkløverekstrakt?

I den menneskelige kost indtages isoflavoner typisk i fødevarer som glykosider (hvor det aktive molekyle er bundet til kulhydratmolekyler) (6). Isoflavon-glykosider, som de kaldes i denne form, absorberes dårligt, fordi de har højere molekylvægt og har tendens til at være mere hydrofile, hvilket forhindrer absorption gennem mave-tarm-kanalen. Kulhydraterne skal fjernes af enzymer i mave-tarm-kanalen for at omdanne isoflavon-glykosiderne til aglykoner (7). Når de er omdannet, kan aglykonerne absorberes via passiv diffusion, da de er mere apolære, lipofile og har lavere molekylvægt. Denne omdannelse udføres også af visse typer mælkesyrebakterier. Fermentering af rødkløverekstrakt ved hjælp af bakteriestammer er blevet brugt til effektivt at omdanne de fleste (ca. 96 pct.) af glykosiderne til aglykoner og derved øge biotilgængeligheden og forbedre den samlede effekt af isoflavonerne. 

Biotilgængeligheden stiger med fermenteringen

Isoflavoner er målbare i blodet 1-2 timer efter indtagelse. Målt over tid viser blodniveauerne for isoflavoner hos mennesker en karakteristisk dobbelt peak efter indtag af isoflavon-glykosider; den første mindre peak ses 1-3 timer efter indtagelse og en sidste hovedpeak (højere) ~5- 8 timer efter indtagelse.

Dette skyldes, at tyndtarmens evne/grænse for, hvor meget isoflavon-glykosider den kan omdanne til aglykoner, overskrides, og de resterende glykosider føres over i tyktarmen. Her gennemgår de yderligere omdannelse, absorberes og dukker op i kredsløbet igen i højere koncentrationer. Isoflavon-konjugater, der har nået leveren, kan også udskilles i galden og transporteres tilbage til tarmen efter den første mindre peak. Disse metaboliseres også yderligere i tarmen og kan “genbruges” ved reabsorption i cirkulation. Fordelen ved at omdanne isoflavoner til aglykoner inden indtagelse af fermenteret rødkløver er, at de er lettere at optage, har øget biotilgængelighed og giver mere ensartede koncentrationer i cirkulation, hvilket resulterer i større samlet effekt (8).   

Har du evnen til at danne equol, kan du bedre undgå problemer i overgangsalderen, og den evne kan hænge sammen med, hvilke mælkesyrebakterier du har i dine tarme. Det forhold afhænger bl.a. af genetik, men muligvis også hvilken mad du hyppigst spiser eller har spist i din opvækst.

Hos mennesker metaboliseres isoflavoner i vid udstrækning til andre bioaktive komponenter. På grund af interindividuelle variationer i tarmfloraen varierer typerne og mængderne af isoflavon-metabolitter meget fra person til person. Kosten har også indflydelse på, i hvilket omfang isoflavoner metaboliseres. En særligt lovende metabolit afledt af daidzein er equol. Equol har højere bindingsaffinitet til østrogenreceptorer, højere permeabilitet over blod-hjerne-barrieren og kan udøve forbedrede gavnlige virkninger sammenlignet med dets forløber (daidzein) (9,10). Equol produceres af visse anaerobe stammer af mælkesyrebakterier i tyktarmen, og det dukker derfor op i blodomløbet ca. 6-8 timer efter indtagelse af isoflavoner. Equol-producerende bakteriestammer er stadig ved at blive identificeret, og følgende er for nylig blevet isoleret fra menneskets tarmmikrobiota: Eggerthella, Adlercreutzia equolifaciens, Slackia equolifaciens, Slackia isoflavoniconvertens (9, 10, 11). Omkring 30 pct. af den amerikanske og europæiske befolkning er i stand til at producere equol, mens ca. 50 pct. i Asien er equol-producenter, hvilket i høj grad er en konsekvens af kostforskelle, da ca. 60 pct. af vegetarer har vist sig at være equol-producerende (10). Præ- og probiotika kan påvirke equol-produktionen på grund af deres effekt på tarmens mikroflora (11, 12, 13). Kliniske interventionsstudier på mennesker har vist, at kombineret indtagelse af fermenteret rødkløverekstrakt og probiotika kan fremme status som equol-producent hos ikke-vegetarer (14).

Isoflavon-aglykoner (fra bl.a. fermenteret rødkløver) betragtes som en forebyggende og terapeutisk mulighed til behandlingen og forebyggelsen af knogletab og overgangsaldersymptomer i tilstande med lav østrogenstatus.

Referencer:

  1. Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258.
  2. Gościniak A, Szulc P, Zielewicz W, Walkowiak J, Cielecka-Piontek J. Multidirectional Effects of Red Clover (Trifolium pratense L.) in Support of Menopause Therapy. Molecules. 2023; 28(13):5178. https://doi.org/10.3390/molecules28135178
  3. Pfitscher A, Reiter E, Jungbauer A. Receptor binding and transactivation activities of red clover isoflavones and their metabolites. J Steroid Biochem Mol Biol. 2008;112:87–94.
  4. Yu-Hsuan Hsiao, Chi-Tang Ho, Min-Hsiung Pan, Bioavailability and health benefits of major isoflavone aglycones and their metabolites, Journal of Functional Foods, Volume 74, 2020
  5. Mikulić M, Atanacković Krstonošić M, Kladar N, Vasiljević S, Katanski S, Mamlić Z, Rakić D, Cvejić J. Phytochemical Composition of Different Red Clover Genotypes Based on Plant Part and Genetic Traits. Foods. 2024; 13(1):103.
  6. Langa S, Peirotén Á, Curiel JA, de la Bastida AR, Landete JM. Isoflavone Metabolism by Lactic Acid Bacteria and Its Application in the Development of Fermented Soy Food with Beneficial Effects on Human Health. Foods. 2023; 12(6):1293.
  7. Setchell KD, Brown NM, Desai P, Zimmer-Nechemias L, Wolfe BE, Brashear WT, Kirschner AS, Cassidy A, Heubi JE. Bioavailability of pure isoflavones in healthy humans and analysis of commercial soy isoflavone supplements. J Nutr. 2001;131:1362S–75S.
  8. Okabe, Y., Shimazu, T., & Tanimoto, H. (2010). Higher bioavailability of isoflavones after a single ingestion of aglycone-rich fermented soybeans compared with glucoside-rich non-fermented soybeans in Japanese postmenopausal women. Journal of the Science of Food and Agriculture91(4), 658-663

)

  • Sohn SI, Pandian S, Oh YJ, Kang HJ, Cho WS, Cho YS. Metabolic Engineering of Isoflavones: An Updated Overview. Front Plant Sci. 2021 Jun 7;12:670103.
  • Johnson SL, Park HY, Vattem DA, Grammas P, Ma H, Seeram NP. Equol, a Blood-Brain Barrier Permeable Gut Microbial Metabolite of Dietary Isoflavone Daidzein, Exhibits Neuroprotective Effects against Neurotoxins Induced Toxicity in Human Neuroblastoma SH-SY5Y Cells and Caenorhabditis elegans. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Dec;75(4):512-517.
  • Vázquez L, Flórez AB, Verbruggen S, Redruello B, Verhoeven J, Venema K, Mayo B, Modulation of equol production via different dietary regimens in an artificial model of the human colon, Journal of Functional Foods, Volume 66, 2020
  • Ortiz C, Manta B, Advances in equol production: Sustainable strategies for unlocking soy isoflavone benefits, Results in Chemistry, Volume 7, 2024
  • Lino, C.; Shimoyama, T.; Iino, K.; Yokoyama, Y.; Chinda, D.; Sakuraba, H.; Fukuda, S.; Nakaji, S. Daidzein Intake Is Associated with Equol Producing Status through an Increase in the Intestinal Bacteria Responsible for Equol Production. Nutrients 201911, 433.
  • Lambert MNT, Thybo CB, Lykkeboe S, Rasmussen LM, Frette X, Christensen LP, Jeppesen PB. Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2017 Sep;106(3):909-920. doi: 10.3945/ajcn.117.153353. Epub 2017 Aug 2.