Forskere fra Aarhus Universitetshospital har søsat et forskningsprojekt, der måske vil blive en redning for de personer, som døjer med træthed, koncentrationsbesvær og andre uforklarlige eftervirkninger af COVID-19. De skal indtage et danskproduceret lægemiddel med stoffet coenzym Q10, som hjælper cellerne i kroppen med at danne energi.
Af Bjørn Falck Madsen
Hvad er forklaringen på, at nogle mennesker længe efter at være smittet med COVID-19 er plaget af forskellige og meget diffuse symptomer som træthed, svaghed, koncentrationsbesvær og lignende? Og er der i det hele noget at stille op? Det vil forskere fra Aarhus Universitetshospital (AUH) undersøge, og de har allerede en kvalificeret mistanke om, at symptomerne kan skyldes problemer med cellernes energiomsætning.
Sygdom kan mindske Q10-niveauet
Kroppens energi bliver dannet inden i nogle små ”kraftværker” i cellerne, som kaldes mitokondrier. Et af de stoffer, som har en nøglefunktion i energiomsætningen, hedder coenzym Q10 og er et stof, som kroppen selv kan danne. Med alderen aftager egenproduktionen, og det samme sker ved visse former for sygdom. De danske forskere vil derfor forsøge at give stoffet som tilskud til en gruppe patienter, der døjer med senfølger af COVID-19 for at se, om det kan forbedre deres livskvalitet.
Stor motivation for at deltage
Ifølge projektlæge Kristoffer Skaalum Hansen var det ikke vanskeligt at finde de 120 forsøgsdeltagere, der indgår i forsøget, for når man kæmper med disse eftervirkninger af en virus, vil man gøre alt for at blive hjulpet. Forsøget er designet som en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret overkrydsningsundersøgelse, hvor patienterne enten får fem Q10-kapsler (500 mg i alt) eller fem snydekapsler hver dag i seks uger. Herefter byttes der om på de to grupper i de næste seks uger. På den måde får alle deltagere både det aktive Q10-præparat og snydekapsler, og hverken forsøgsdeltagerne eller forskerne ved, hvem der får hvad. Det bliver først bagefter, når en særlig kode brydes, at detaljerne er synlige.
Valget faldt på Pharma Nords kapsler
AUH-forskerne har bedt den danske lægemiddelvirksomhed Pharma Nord om at stille Q10-præparater til rådighed, og det er der en ganske særlig grund til. Pharma Nord er nemlig den eneste danske virksomhed, som fremstiller coenzym Q10 som lægemiddel. Det er afgørende for udfaldet af undersøgelsen, da der skal være dokumentation for optageligheden og sikkerheden af coenzym Q10, og den dokumentation kræves kun for lægemidler – ikke for kosttilskud.
Populært i forskerkredse
Det var ligeledes Pharma Nords lægemiddel-Q10, som blev anvendt i den store KiSel-10-undersøgelse, der blev udført af svenske forskere. Her fandt man en 54 pct. lavere hjerte-kar-dødelighed blandt dem, der fik Q10 og selen (SelenoPrecise). Det var også Pharma Nord, der leverede Q10-præparaterne til Q-Symbio-undersøgelsen, hvor patienter med kronisk hjertesvigt havde markant lavere risiko for at dø af deres sygdom, når de fik Q10 som supplement til deres konventionelle hjertebehandling.
Håber forskningen vil forklare andre sygdomme
Med den nye AUH-undersøgelse håber de danske forskere at finde en kobling imellem defekte mitokondrier og de symptomer, som ikke hidtil har været mulige at forklare. Dårligt fungerende mitokondrier er i forvejen kendt for at være årsag til mange andre sygdomme, og videnskaben har i de senere år fået øjnene op for, at kroppens energiomsætning spiller en større rolle, end man hidtil havde antaget.
Kilde: www.dr.dk, maj 2021 og www.ing.dk, maj 2021
Vi har energifabrikker i alle vore celler – næsten
Alle celler i kroppen med undtagelse af de røde blodlegemer indeholder et antal små, bønneformede kraftværker, som kaldes for mitokondrier. Mitokondrierne danner den energi, som en celle behøver for at udføre sin talrige funktioner. Da nogle væv i kroppen har et større energibehov end andre, indeholder cellerne i disse væv også markant flere mitokondrier. Det gælder bl.a. hjernevæv, muskelvæv og især hjertemuskelvæv. Hjertet skal kunne bruge enorme mængder af energi for at kunne trække sig rytmisk sammen og pumpe blod rundt i hele kroppen. Jo større mitokondrietæthed celler har, desto mere coenzym Q10 indeholder de. Uden dette vitaminbeslægtede stof er det nemlig ikke muligt for cellerne at lave energi. Det er ikke tilfældigt, at et andet ord for coenzym Q10 er ”livets brændstof”.