Metabolisk syndrom: Flere fibre vigtigere end mindre mættet fedt

fibre

En god nyhed – ikke mindst her op til Jul: En kost der indeholder mange fibre, behøver ikke nødvendigvis at have et lavt indhold af mættet fedt eller kolesterol, hvis teenagere skal sænke deres risiko for at udvikle såkaldt metabolisk syndrom.

Det er konklusionen på en ny undersøgelse udgivet i et videnskabeligt tidsskrift for amerikanske diætister, hvor man har gennemgået data fra en tidligere kostundersøgelse af 2.100 teenagere af begge køn.

Argumentet er, at en kost med et naturligt højt fiberindhold typisk kommer fra vegetabilske fødevarer, som ofte er pakket med vitaminer, mineraler og andre stoffer, der er i stand til at påvirke mange risikofaktorer relateret til hjerte og kredsløb på gunstig vis.

Forskerne mener dog ikke, at resultatet skal ses som et carte blanche til at spise uhæmmet af fedt og kolesterolrige fødevarer, men de har ganske enkelt ikke kunnet finde en statistisk sikker forbindelse mellem indtagelse af kolesterol og mættet fedt og forekomsten af metabolisk syndrom.

Om metabolisk syndrom
Metabolisk syndrom er en forstyrrelse i forbrændingen af fedt og sukker, som øger risikoen at udvikle type 2 diabetes og sygdom i hjerte og blodkar.

Syndromet indbefatter:

  • Nedsat virkning af kroppens insulin
  • Glukoseintolerans (cellerne mister evne til at regere på insulin)
  • Bugfedme
  • Forhøjet blodtryk
  • Forhøjet kolesterol i blodet

Forskernes næste skridt er at finde ud af, hvordan de får lokket flere fibre ind i teenagernes kost.

Referencer:

  • Gray N. More fibre, not less sat fat, may be key for metabolic syndrome: Study. Nutraingredients.com 15. nov 2011
  • www.netdoktor.dk

Kommentar
Fibre suger fedt og kolesterol i tarmen, som derved ikke når ud i blodet, men indirekte handler denne nyhed mindst lige så meget om, at flere vitaminer og mineraler vil gavne teenagere.