Pygno – hvaffor noget…
Helt personligt er jeg træt af antioxidanter. Ikke af deres virkning, for de er ganske interessante. Men hver gang jeg hører denne massebetegnelse, bliver jeg rigtig, rigtig træt. Og det er ikke af mangel på oral indtagelse, men blot det faktum, at antioxidanter i virkeligheden er lige så forskellige som A og B-vitaminer. Det er herligt, at forskere har fundet ud af, hvilke madvarer, som indeholder antioxidanter, at de har en endog fantastisk virkning på de frie iltradikaler og at de er nødvendige for et langt sundt liv. Men der mangler ligesom en oversigt over, hvilke antioxidanter, som virker hvor. Antioxidanterne i tomatkerner virker ikke nødvendigvis alle steder i kroppen, ligesom der også findes helt specifikke stoffer, der tager sig at leverens ve og vel.
Beskrivelsen her er langt fra udtømmende. Og det bliver den nok aldrig, da forskerne bliver ved med opdage nye virkningsmekanismer. Men her anno 2006 vil det være dejligt at få en oversigt og ikke mindst begynde at kalde de mange stoffer for deres rette navn. Lad os finde ud af hvad pygnogenol er. Og hvad det egentlig kan bruges til…
Pycnogenol
Barkekstrakten fra den franske strandfyr er til dato en af de bedst undersøgte antioxidanter. Kig med over skulderen og se, hvad den fine lille anti-oxidant kan skabe af forandringer for det moderne menneske. Fremmer kredsløbet, hæmmer inflammation, forebygger pollen-allergi og beskytter huden. Hvad mere kan man forlange af et stof? Naturen er et overflødighedshorn af forskellige antioxidanter, men én har høstet særlig meget opmærksomhed – og det er bark-ekstrakten Pycnogenol, som udvindes af fransk strandfyr (pinus maritima).
De aktive stoffer i ekstrakten, de såkaldte proanthocyanidiner, er yderst potente antioxidanter, som har en neutraliserende effekt på skadelige frie radikaler. Forsøg viser, at ekstraktens antioxidant-effekt er 20 gange kraftigere end vitamin C og 50 gange kraftigere end vitamin E. Desuden har den en understøttende virkning på de to vitaminer, idet Pycnogenol sørger for, at de indgår påny i kroppens antioxidant-kredsløb.
I årenes løb er der kommet mange nye og yderst spændende forskningsresultater, som dokumenterer en række sundhedsfremmende egenskaber ved denne unikke bark-ekstrakt, og det er tydeligt at se, at Pycnogenol har en meget bred vifte af virkninger i kroppen.
Beskytter huden
Pycnogenol binder sig til collagen-proteinerne og styrker dem. Det har en styrkende og beskyttende indvirkning på kroppens bindevæv, og forskerene har blandt andet observeret, at det forebygger hudens ældning, som er knyttet til collagen-forfald. Desuden har det en styrkende virkning på blodkarrene, som opretholder deres elasticitet og styrke. I andre forsøg, hvor man har givet Pycnogenol til testpersoner, som derefter er blevet udsat for sollys, har man set, hvordan det beskytter mod solskoldning. Dette skyldes i høj grad Pycnogenol’s hæmmende indvirkning på inflammation.
Forebygger allergi
Aktivstofferne i Pycnogenol har endvidere en hæmmende indvirkning på mast-cellers frigivelse af histamin i forbindelse med pollen. Normalt behandles pollen-allergi med anti-histamin, som modvirker histaminets inflammationsfremmende effekt og de symptomer, der følger i kølvandet. Proanthocyanidinerne derimod går i aktion et skridt tidligere ved helt at forhindre, at histamin udløses i kroppen. På den måde kan det forebygge de gener, som pollen-allergi er kendt for at fremkalde.
Der er ligeledes lavet forskning, som viser, at Pycnogenol kan gavne astmatikere, eftersom det mindsker de inflammatoriske processer, som udløser symptomerne. KIlde: “Pycnogenol in the management of asthma”, Journal of Medicinal Food, vol. 4, number 4, 2001 Allergi og astma opstår sjældent kun på grund af én årsag og ved specielt sidstnævnte sygdom kan det være direkte livstruende at ophøre med sin astmamedicin og forsøge sig med antioxidanter alene. Men Pycnogenol kan være et særdeles virksomt supplement til den øvrige behandling.
Gør rygning mindre farlig
For god ordens skyld bør det slås fast, at rygning er skadeligt. Pycnogenol kan imidlertid begrænse skadevirkningen en smule. Når vi ryger, udskiller kroppen adrenalin. Helt tilbage fra urtiden havde adrenalin den funktion, at det i forbindelse med angst eller stress (et møde med et farligt dyr eller en rival) blev udløst for at gøre blodet mere klæbrigt. Derved forblødte man ikke, hvis man blev såret i kamp. Blodet blev mere sejt og lukkede såret. Rygning fører til samme biologiske reaktion i kroppen, men proanthocyanidinerne modvirker denne adrenalin-regulerede klæbrighed af blodpladerne og holder dermed blodet mere tyndtflydende. Det har den fordel, at man – især som ryger – er mindre tilbøjelig til at få en blodprop. (kilde: Schonlau study)
Forebygger ankelhævninger ved langdistance-flyvning
I forbindelse med flyvning over længere distancer har passagerer en øget risiko for ødemer (væskeophobninger) i benene. Her har Pycnogenol også vist sig at have en beskyttende effekt. Italienske forskere påviste i en undersøgelse fra 2005, at testpersoner, som fik Pycnogenol inden afrejse, havde betydeligt mindre hævelser omkring anklerne end dem, som fik identiske men virkningsløse tabletter.
En anden undersøgelse, ligeledes foretaget af italienske forskere, har vist, at Pycnogenol også beskytter mod et andet fænomen, der opstår i forbindelse med længere flyrejser – nemlig dybtliggende venetromboser (DVT). De testpersoner, som fik bark-ekstrakten, havde betydeligt lavere risiko for at blive ramt af DVT.
Kilde: “Prevention of Edema in long flights with Pycnogenol”, Clin Appl Thrombosis/Hemostasis 11(3), 289-294 (2005)
Kilde: Prevention of venous thrombosis and thrombophlebitis in long-haul flights with Pycnogenol, Clin Appl Thrombosis/Hemostatis 10(4): 373-377, 2004
Bliv en bedre sportskvinde
Der er også mindre undersøgelser, der peger i retning af, at Pycnogenol kan have en fremmende indvirkning på fysisk udholdenhed i forbindelse med sportsudøvelser, men foreløbig er der kun tale om små og relativt begrænsede forsøg.
I Danmark er der fundet to produkter med pycnogenol i en passende mængde:
Bio-Pycnogenol fra Pharma Nord, Ex-antox fra Microzymes. Heri er tilsat ekstrakt af vindruekerner, som også er en vigtig antioxidant. Findes der andre produkter i samme kvalitet, hører redaktionen gerne fra dig.