Smertelindring til sportsfolket

 

 

Hvorfor finde sig i smerter fra muskler, sener og led, når der gennem ganske få kostændringer og et særligt tilskud med gurkemejeekstrakt, kan gøres en forskel? For udover, at inflammationer med smerter er en stor økonomisk byrde for samfundet, er det et problem af dimensioner for den enkelte person.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2015

 

Vil du gerne gå all-in i dagligdagen med god motion og endog på højniveau, er det ikke særligt sjovt at blive stoppet af smerter i hofter, knæ eller ankler, fordi man (igen) har trænet en tand for meget. Kan du genkende et smertemønster, og vel at mærke ikke fordi, du overtræner, kan det være nødvendigt og godt at spise en inflammationshæmmende kost, og alle studier viser, at et gurkemejeekstrakt med det gul-orange krydderi kan nedsætte smerter i både muskler, sener og led.

 

Et kedeligt faktum, begynd med din kost
Spis inflammationshæmmende kost, som støtter dit immunforsvar i en naturligsund proces.

  • Omega-3-holdige fødevarer fx fede fisk, fiskeolie – og algeprodukter
  • Steg i olivenolie, og brug fx avocadoolie og hørfrøolie til salatdressinger.
  • Grøntsager, især de farverige, men gerne alskens slags, dog mindre af kartofler og majs.
  • Brug rigeligt med hvidløg, løg, cayennepeber, ingefær, karry (der bl.a. indeholder gurkemeje) og chili
  • Brug gerne masser af urter som det grønne drys i supper og salater.
  • Kød skal helst være fra fritgående dyr, da de har levet af mere omega-3-holdige græsser end kvæg fodret på korn, der indeholder mere omega-6.
  • Sørg for en god vitamin- og især mineralbalance, så du får nok af fx Calcium, Magnesium, C-vitamin, Selen og andre næringsstoffer, der holder dine muskler og dit immunforsvar sundt.

 

Undgå eller hold igen med

  • Branket mad, færdigretter, dårlige fedtstoffer, olier af tvivlsom karakter, junk-food, popcorn fra mikroovn (lav dem selv med en teskefuld olivenolie!)
  • Undgå slik, kager, sukker og for meget hvidt mel i hverdagen.
  • Også bønner og bælgplanter kan være lettere inflammationsfremmende, det samme gælder lam, kalv og alle slags indvolde.
  • Hold også igen med mælkeprodukter, især frugtyoghurter og lagret ost.

 

Det asiatiske køkken har vist vejen…
Kigger du på listen over fødevarer, der har været genstand for mest forskning,
hvad inflammationer angår, kommer det asiatiske køkken med deres mange krydderier ind på en klar førsteplads. Og kigger man på de mest tilgængelige og mest brugte krydderier af dem alle, er det Gurkemeje, der farver alting gul-orange, men altså også ejer evnen til ikke kun at hjælpe mod gigtsmerter, som den mest er kendt for, men også alle andre, der har smerter i muskler, sener og led. Og derfor er der selvfølgelig også lavet forskellige forsøg på sportsfolk, som både kan være motionisten og elitesportsudøveren.

 

Færre smerter, mindre stivhed og bedring af fysiske funktioner
I et af de mange forsøg med den nye Fortodol S, hvor der er tilsat fosfatidylcholin til bedre optagelighed i cellerne, så man, at der skete en signifikant, altså målbar, reduktion af smerter og stivhed i muskler og led, og derfor også en klar forbedring af de fysiske funktioner. Målingen blev foretaget over otte måneder, og der indgik i alt 100 forsøgspersoner i forsøget, hvor halvdelen af deltagerne fik snydekapsler. Udover deltagernes egne udsagn om effekten, målte man effekten på blodprøver, hvor man så en reduktion af de intraleukiner, som ellers angriber muskler, ledvæske og celler.

 

Gå og løb bedre
I et forsøg med 50 deltagere, der alle havde problemer med muskler og knogler, kunne man i den gruppe, der fik de aktive stoffer øge gangdistancen med 201% over en to måneders kur, og endog øge yderligere med 44 % i den efterfølgende måned. Det var en forbedring på 49 % i Fortodol-gruppen sammenlignet med placebogruppen, hvor der kun var en forbedring på 3 %. Doseringen var fire kapsler daglig for dem, der havde størst problemer.

 

Virker også ved hård løbetræning
Efter hård løbetræning opstår der ofte stivhed, ømhed og besvær med at bruge musklerne. Det er en naturlig proces, hvor kroppen siger stop for overtræning, men indimellem må det gerne gå over lidt hurtigere, så vi kan løbe videre. Det kan Fortodol S hjælpe med. I et forsøg med 20 sportsfolk kunne man måle en signifikant reduktion af problemerne, hvis løberne tog fire kapsler, to morgen, to aften, hvor de begynder 24 timer før løbet, tager kapslerne på selve dagen og fortsætter to dage efter – i alt fire dages behandling før, under og efter et løb.

 

Vælg det mest optagelige gurkemejeekstrakt
Vælg dit curcumin ekstrakt med omhu, så du sikrer dig, at de aktive stoffer rent faktisk trænger over i blodbanen og gør sin virkning på muskler, led og sener.

I Fortodol S har man udover at anvende to forskellige gurkemeje ekstrakter, også valgt at pakke de aktive urter ind i soyalecithin, så fedtsyren, fosfatidylcholin, kan gøre cellemembranen fleksibel og gennemtrængelig. Det betyder, at de aktive stoffer både ankommer og kan lande inde i cellerne, hvor de skal gøre sin virkning.