Det er billigt, det er godt, det er hvidkål

Hvidkålssalat
 
 
Er der noget andet, der giver så mange kilo sund mad for så få penge ? Hvidkål er en af de lokale grønt-sager, vi har her i februar, men ofte er hvidkålshoveder så store, at det kræver en del fantasi at få dem spist op. Her får du et par nye opskrifter til dit repertoire.
 
 
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar/marts 2016
 
 
 
VINTER-HVIDKÅLS-RÅKOST
 
Det skal du bruge:
  • Hvidkål
  • 3-4 flerfarvede gulerødder (eller orange)
  • 1 dl tætpakket frisk koriander
  • Ristede solsikkekerner dryppet med soja
 
 
Dressing:
  • 1 dl appelsinsaftl
  • 2 tsk. ingefærsaft (presset af fintrevet frisk ingefær)
  • 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • Salt
 
 
Sådan gør du til fire portioner:
Snit hvidkål i ultratynde strimler på et mandolinjern til i alt fem store håndfulde. Snit tynde skiver af gulerødder på samme skær. Lav dressingen, og bland i grøntsagerne. Lad det gerne stå og trække 30 minutter eller længere. Hak kori-ander og bland i – servér salaten toppet med de ristede solsikkekerner.
 
 
GULKÅL
  • 1 mellemstort spiseæble
  • 2 laurbærblade
  • 2-3 friske timiankviste
  • Hvidkål
  • 1 mellem porre
  • 2 dl kokosmælk (ikke light)
  • 1 dl vand
  • Salt
  • 2 spsk gurkemejepasta
  • Evt. stødt kanel
 
 
Sådan gør du til to-tre portioner:
Skræl æblet, skær det i små stykker og kom i en gryde. Læg laurbær og timian ovenpå. Skær hvidkål i ca. 2×2 cm styk-ker til i alt tre håndfulde og kom ovenpå æble. Skær porren i skiver, og læg øverst. Hæld kokosmælk og vand ved, og drys lidt salt. Lad koge under låg i 15 minutter. Tag laurbær og timianstilke op. Rør gurkemejepasta i, og smag til med salt. Servér over quinoa, ris, perlebyg eller andet evt. med et drys kanel.
 
 
 
GURKEMEJEPASTA
 
Det skal du bruge:
1 1/4 – 1 ½ dl vand
½ dl gurkemejepulver
Friskkværnet peber
 
 
Sådan gør du:
Kom 1 ¼ dl vand og gurkemeje i en lille gryde og varm det op. Rør i det igennem syv-otte minutter, hvor det småkoger. Tilføj evt. lidt ekstra vand undervejs, hvis det bliver for tykt. Kværn peber i. Opbevar gurkemejepastaen på et lille glas med låg i køleskab. Holder sig mindst to uger. Kan bruges til goldenmilk og forskellige madretter.
 
Gurkemejes aktive stof curcumin er en kraftig antioxidant med stærk antiinflammatorisk virkning.
 
 
Få flere ideer og opskrifter med alle slags kål i min nye e-bog KÅL OG KÆRLIGHED.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *