Jeg bliver ofte spurgt om, hvorfor jeg med sindsro giver småbørn nogle tinkturer eller eliksirer, hvor der gennem fremstillingen eller som et konserveringsmiddel bliver anvendt alkohol.
Det gør jeg, fordi kroppen også danner alkohol helt af sig selv – og hver gang vi spiser en banan …
Af Marianne Palm
Siden 1984 har jeg behandlet småbørn og babyer, og indimellem, når den ene akutte infektion efter den anden tilter den lille krop – og hele familien – er man nødt til at gøre noget ekstra. Hverken familien eller barnet fortjener svar som ”det vokser barnet sig fra” eller ”mellemørebetændelser har vi alle haft i familien, og det kan ikke være anderledes”, hvis der ellers kan gøres noget, så man mindsker antallet af infektioner på et år. Det kan også handle om at undgå kolik, hudproblemer eller de mange andre trælse situationer, et barneliv kan være fyldt med i mere end ”en gang imellem” Som biopater og naturopather ibm er vi vant til altid at være på udkig efter de bedste støttemuligheder, og ingen har kunnet komme uden om Strath, der med sin særlige fermentering af en flok europæiske urter har fungeret som et væsentligt supplement til at få en lille tippende båd på ret køl. Strath har med sin virkning på mange organsystemer vundet stort indpas i husapoteket som en fast ingrediens på morgenbordet hos børn som voksne hele året rundt, vel at mærke verden over. Strath er en gammel tysk urterecept, som danner basis for produktionen i Schweiz, hvor det gamle familiefirma holder øje med forskningen på de mange forskellige urter, der danner grundlag for produktet. Det er i den grad et spørgsmål om synergi mellem de mange planter fra klostertiden, og det er i høj grad en særlig fermentering, der skaber den gode effekt.
Alkohol udvikles af kroppen, når den nedbryder frugt
I flere af de bedst mulige urteprodukter fra mange firmaer er der alkohol i produktet. Dels fordi det er en naturlig proces, når man fermenterer urter, fordi selve processen udvikler en lille smule alkohol, men det sker såmænd også i vores kroppe som en naturlig reaktion på kulhydrater (sukkerstoffer), fx fra frugter.
Heldigvis er der enzymer til stede, som sørger for, at omdannelsen hos langt de fleste mennesker sker uden problemer – for ellers vil det gøre os meget sårbare, da også vores mælkesyrebakterier i tarmen, som lever i et meget iltfattigt miljø, danner alkoholer. Hele nedbrydningskæden af alkoholer, en alkohol, der også kaldes ethanol, består af en lang række enzymer, der som et helt naturligt system sørger for, at kædereaktionen eller dominoeffekten rent biokemisk sker korrekt.
Der findes i øvrigt cirka 70 pct. asiatere, der genetisk ikke har et intakt enzymsystem og derfor har sværere ved at nedbryde alkohol, men det er en sidehistorie, og er kun vigtigt at vide, hvis man skal til fest i Japan.
For den smule alkohol, der er i fx Strath eller i andre tinkturer, svarer til, hvad kroppen alligevel danner, når den spiser en banan!
Kroppen producerer faktisk tre gram alkohol om dagen, blot fordi den skal omdanne fødevarer med kulhydrater!
Analyser viser, at en dosis af enten Strath Original Eleksir eller Strath Dråber ikke tilfører mere end henholdsvis 0,17 og 0,24 gram alkohol.
Er artiklen her så en fortaler for alkohol i store mængder til børn, unge og voksne? Nej, vi taler om forskellige kosttilskud, der har undergået en fermentering, som naturligt danner lidt alkohol. Det ses fx i Strath, som med sine tinkturer har gået sin sejrsgang hele verden rundt, måske lige på nær i visse asiatiske lande, hvor de mangler et af de enzymer, som hjælper til nedbrydning af alkohol.
Naturlige fødevarer og naturlige fremstillingsmetoder
Vores daglige fødevarer indeholder naturligt små mængder alkohol. F.eks. indeholder moden frugt, friskbagt brød og alkoholfrie frugtjuicer alle sammen alkohol. Forklaringen ligger i gærens naturlige fermenteringsproces. Gær findes naturligt i naturen, oftest steder, hvor sukkerindholdet er højt, som fx på saftholdige frugter. Så snart frisk frugt kommer i kontakt med ilt og gær, går en lille gæringsproces i gang. Det er derfor, at al høstet frugt og frugtjuice fremstillet af frisk frugt indeholder en lille smule alkohol.
I Strath Original Eliksir fremkommer alkohol naturligt under plasmolysen, som er en naturlig fermenteringsproces. Nøjagtig den samme proces, der sker i naturen med frugter. Der tilsættes ikke ekstra alkohol til Strath Original Eliksir.
Stabilitetsforsøg har påvist, at alkoholmængden forbliver stabil over fem år eller mere. Der forekommer således ikke en forøgelse af alkoholindholdet ved lagring. Det fortæller samtidig, at selve gæringsprocessen sluttede i de store tanke i Schweiz, hvor alle gærcellerne var blevet anvendt til at åbne cellevæggene på de mange urter. Det er en metode, der gør, at det er meget lettere at få en effekt af drogerne, end hvis vi blot dryssede dem over vores mad.