Top To til god kemi

[envira-gallery id=”261942″]

 

Du kan gøre 1001 ting for at skabe en sund hverdag uden problemkemi.

Men hvad er egentlig det vigtigste? For det er sikkert og vist, at hverken du eller jeg når alle 1001 ting i en travl dagligdag med børn, bil og badminton. Men måske kan vi nå to. Og det er slet ikke så ringe …

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com

 

Få styr på prioriteterne

Man kan nemt fare vild i mængden af gode råd og advarsler omkring, hvordan man undgår problematiske kemiske stoffer i sin hverdag. Det er nemt at fortabe sig i detaljer. Du kommer rigtig langt ved at følge denne Top To – og du kan derved slippe dårlig samvittighed over alt det andet, du måske ikke har overskud til. Lad os begynde med det vigtigste, som måske er lidt overraskende; nemlig udluftning og støvsugning!

 

Råd nr. 1: Bekæmp støvet! Luft ud mindst 2 x 5 minutter dagligt. Støvsug, og støv af hver uge

Udluftning foregår med gennemtræk og sus i skørterne. Det er ikke nok at lade vinduet stå på klem. Få en god rutine, hvor I lufter ud på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

Indeklimaet i vores boliger, arbejdspladser, skoler og institutioner er den vigtigste kilde til, at vi udsættes for problematiske kemiske stoffer. Byggematerialer, møbler, elektronisk udstyr m.m. afgasser nemlig løbende skadelige stoffer, som ophobes i støv og luft. Vores lunger optager langt mere end fx huden – for slimhinden i lungerne er kæmpestor og helt åben, og skadelige stoffer kan optages direkte i blodet.

Luft også altid ud, når du støvsuger. En robotstøvsuger eller en støvsuger med HEPA-filter er at foretrække. Skadelige partikler kan være farlige at indånde. Derfor må du gerne være überforsigtig, når støvsugerposen skal tømmes – den er en lille ”kemibombe”. Tøm den helst udenfor, og beskyt gerne både mund og næse. Undgå, at der er børn i nærheden.

Tip: Genbrugsklude er normalt godt, men lige til at støve elektronik og lign. af er det faktisk bedst at bruge engangskludepapirklude, køkkenrulle eller allergimærkede vådservietter, som du bagefter smider i skraldespanden. Så koncentreret kemisk er støv faktisk.

 

Råd nr. 2: Spis økologisk mad af friske råvarer

Økologisk mad er fri for sprøjtegifte, madsminke, stråforkortere, genmodificerede bestanddele og anden skadelig kemi. Økologisk mad indeholder overordnet set flere og sundere næringsstoffer.

“Friske råvarer” betyder ren mad, sådan som din eller en andens oldemor vil have kunnet mødt det. Med andre ord: Undgå så vidt muligt industrielt forarbejdet mad, dåsemad, fastfood, junkfood m.m.

Når du har brug for en hjælpende hånd til maden på travle hverdage, så vælg rene råvarer på frost eller forarbejdet mad på glas. Alt det, du spiser, kommer jo direkte ind i din krop. Derfor er maden så vigtig!

Det er særligt pesticiderne (sprøjtegiftene), som er vigtige at undgå. Hvis et foster udsættes for pesticider, kan hjernens udvikling skades. Den sproglige og motoriske udvikling forsinkes markant, særligt hos piger. Skjoldbruskkirtlen producerer et stofskiftehormon, som er meget vigtigt for hjernens udvikling. Ca. 60 pct. af alle ukrudtsmidler hæmmer produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen. Det er en vigtig del af forklaringen.

I en nyere EU-rapport konkluderes, at risikoen for negativ påvirkning af barnets kognitive udvikling kan minimeres ved at spise økologisk, især for gravide og i den tidlige barndom.

 

Kilder:

https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/tema-indeklima/

Occupational pesticide exposure in early pregnancy associated with sex-specific neurobehavioral deficits in the children at school age.

HR Andersen et al.

Neurotoxicol Teratol. 2015 Jan-Feb;47:1-9. doi: 10.1016/j.ntt.2014.10.006. Epub 2014 Nov 8.

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *