Vi kender stoffet Q10 for dets rolle i cellernes energiomsætning. Men det er desuden med til at beskytte kroppens celler mod trusler udefra, og nu har forskere fundet ud af, hvordan stoffet flyttes fra mitokondrierne ud til cellernes overflade.
Af Bjørn Falck Madsen
De fleste af os tænker på coenzym Q10 i forbindelse med stoffets betydning for cellernes energiomsætning. Det er en indviklet biokemisk proces, som foregår inde i de energiproducerende mitokondrier. Men de færreste er klar over, at Q10 også har en vigtig rolle som beskyttende antioxidant, der neutraliserer frie radikaler og forebygger oxidativ stress. Q10 fungerer som antioxidant inde i cellen, hvor det blandt andet beskytter mitokondriernes DNA (mtDNA) mod oxidative skader, men stoffet har ligeledes en vigtig rolle i cellemembranen, hvor det beskytter mod trusler udefra.
Transporteres af STARD7-proteinet
Videnskaben har ikke tidligere vidst, hvordan Q10 blev flyttet fra mitokondrierne gennem cellens vandholdige cytoplasma ud til yderskallen eller membranen. Men nu er det lykkedes et hold tyske forskere fra Max Planck Institute for Biology of Ageing i Köln at identificere det stof, som varetager denne transport. Det drejer sig om et særligt protein, der hedder STARD7.
Q10 neutraliserer frie radikaler
Proteinet findes i såvel mitokondrierne som i cellens cytoplasma, hvor det fungerer som transportør af Q10. Når først Q10 er nået ud til cellens fedtholdige membran, neutraliserer stoffet de aggressive frie radikaler, som ellers uhindret ville kunne oxidere fedtstofferne i membranen og derved sætte en kædereaktion af celle-ødelæggende effekter i gang.
Ældre kan have behov for tilskud
Vi danner selv Q10 i kroppen, men vores egenproduktion af dette vigtige stof daler med alderen. En person på 80 år har af den grund halvt så meget Q10 i kroppen som en på 20. Det aldersbetingede tab af Q10 kan vi selv korrigere ved at tage et tilskud af stoffet. Præparatet Bio-Qinon Q10, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af Q10-mangel, er et særdeles veldokumenteret præparat, som har været anvendt i talrige undersøgelser. Til dato er der lavet flere end 75 kliniske humanforsøg med præparatet, og 25 af disse er ”gold standard”-undersøgelser af højeste videnskabelige standard. Samtlige undersøgelser er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter.
Kilde: Nature Cell Biology, februar 2023