Vitaminet kan mindske din risiko for diabetes

sol

 

Voksne med såkaldt prædiabetes har 15 procent lavere risiko for at blive type 2-diabetikere, hvis de tager tilskud af D-vitamin.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Ny forskning offentliggjort i Annals of Internal Medicine viser, at folk med prædiabetes har 15 procent lavere risiko for, at deres tilstand udvikler sig til type 2-diabetes, hvis de tager tilskud af D-vitamin.

Det er forskere fra Tufts Medical Center, som har analyseret tre kliniske undersøgelser af, hvordan D-vitamintilskud indvirker på risikoen for at få diabetes. Tre års opfølgning på undersøgelserne viste, at de personer, som havde fået D-vitamin, havde 15 procent lavere diabetesrisiko.

 

10 millioner kunne undgå diabetes

Der findes over 374 millioner voksne i verden, som har forstadiet til diabetes. Ifølge forskerne vil de opnåede resultater, hvis de bliver ekstrapoleret, kunne omregnes til, at D-vitamin kan forebygge diabetes hos omtrent 10 millioner mennesker over hele kloden.

 

Op til 100 mikrogram dagligt

På trods af at der ikke blev observeret nogen bivirkninger af at tage D-vitamintilskud, for eksempel nyresten eller høj calciumudskillelse i blodet eller urinen, har en gruppe læger efterfølgende i Annals of Internal Medicine advaret mod mulige skadevirkninger af at tage D-vitamin og opfordret til forsigtighed. Det skal dog siges, at sundhedsmyndighederne i mange lande vurderer, at man sagtens kan indtage D-vitamin i daglige doser på op til 100 mikrogram, hvilket i øvrigt er langt mere, end hvad de fleste tilskud indeholder.

 

Skarpere hjerner og bedre adfærd

Tidligere troede man, at D-vitamin kun havde betydning for knogler og tænder. I dag ved forskere, at der findes såkaldte D-vitaminreceptorer på celler i alle væv i kroppen, og vitaminet er med til at regulere en lang række kropsfunktioner. Der er for eksempel lavet forskning, som viser, at D-vitamin er med til at stimulere hjernen. Norske forskere offentliggjorde i 2017 en undersøgelse i Scandinavian Journal of Psychology, hvor de testede effekten af D-Pearls og snydepiller på unge skoleelever. De fandt, at de elever, som fik D-vitaminpræparatet, klarede sig bedre i mentalt udfordrende tests og havde samtidig tendens til at udvise en mere social adfærd.

 

Kilde: Annals of Internal Medicine, februar 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *