En biodynamisk olivenolie med særlige egenskaber

 

 

Det hører vel stadig til sjældenhederne at finde en biodynamisk dyrket olivenolie, men den fandt vi i Spanien hos nogle vaskeægte ild-sjæle. De kender betydningen af rene råvarer og høj kvalitet, der blandt andet handler om, hvor længe olivenfrugterne hænger modne på de smukke støvgrønne træer.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

376 hektarer fyldt med oliventræer og en flok spanske ildsjæle, der brænder for deres sag, møder danske Helle og Peter Peter fra Hippie Hou-se, når de besøger Finca la Torre i Antequera tæt på Malaga i Spanien. Her fremstilles nogle af de bedste olivenolier og vineddiker, og det er ikke kun bestemt af de biodynamiske smagsløg, men også anerkendt gennem guldpriser vundet i Spanien. Og ikke bare sådan et enkelt års guldmedalje, men præmier fire år i træk.

 

Et oldgammelt område

Området er kendt for sin olivenproduktion, faktisk har der været dyrket oliventræer i 2200 år, men det er kun hos de biodynamiske landmænd, at Rudolf Steiners tanker om planeternes betydning for jordbrug har vundet indpas. Her graver man kohorn ned for at mineralisere jorden, og de små oliven bliver høstet nøjagtig 21 dage efter, de er modne, hvilket giver olien sin meget høje kvalitet. For hænger de små frugter for læn-ge på træerne, bliver de iltet og mørkere, hvilket giver mere olie, men af en dårligere kvalitet.

For god til at stege i Olien bliver lige efter høsten presset ud af frugterne og hældt direkte på de mørke flasker, der skal beskytte olien mod ilt-ning og harskning. Den smager frisk med en let grønlig smag og er fantastisk i selskab med lidt havsalt. Dyp dine grønsagsstænger eller en humpel langtidshævet brød i lidt olie og salt, og du har et måltid fyldt med gode sunde fedtstoffer, E-og C-vitaminer, der sammen er særligt gunstige for både hud, slimhinder og kredsløb. Det er olivenolie, der ligesom smør kan tåle en hård opvarmning på en pande. Men hånden på hjertet. Olien fra de spanske bjerge smager for godt til at blive brugt til at stege mad i. Den skal nydes, som den er, frisk og grønlig, med sin helt egen smag af natur og ren kvalitet.

Finca la Torres biodynamiske olivenolier er kategoriserede under Demeter kvalitetsmærket og findes i flere varianter, afhængigt af olivensorten den er blevet presset af.

 

Olien fra Spanien sælges gennem danske Hippie House, der sætter økologi og kvalitet i højsædet. Læs mere på www.hippiehouse.dk

 

Hænger olivenfrugterne for længe på træerne, bliver de mørke og oxiderer, hvilket giver mere olie, men af en dårligere kvalitet.

 

Sådan vælger og opbevarer du din olie:

  • Køb altid olivenolie i en mørk glasflaske, ellers oxiderer olien og bliver harsk.
  • Økologisk ekstra jomfruolivenolie er altid at foretrække – og endnu bedre, hvis den er biodynamisk.
  • Olien skal gerne have en grønlig farve og smage frisk.
  • Tjek om olien er blevet produceret og hældt på flaske i samme land – hvis ikke kan oliens kvalitet være svær at spå om.
  • Opbevar olien et køligt og mørkt sted – aldrig på køl, da det ødelægger strukturen og de gode egenskaber.

 

Biodynamisk jordbrug er oprindeligt udviklet af Rudolf Steiner i 1924. Det biodynamiske jordbrugs principper er baseret på de antroposofiske tanker om interaktionen mellem jordbrugets organismer, mennesker og de overnaturlige kræfter fra kosmos (himmellegemerne) med det for-mål at styrke jordbrugets og husdyrenes sundhed og dermed produkternes kvalitet. Det betyder blandt andet en bandlysning af anvendelse af kunstgødning og kemiske sprøjtemidler. Medicin til landbrugets husdyr er heller ikke tilladt. Såning og høst foregår under hensyntagen til planeternes stilling i dyrekredsen og månefaserne. (Kilde, Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *