Et godt venneråd gav os en dejlig dreng

 

 

For Christian og Malene Yde var den største drøm at stifte familie. Deres indsats bar imidlertid ikke frugt, for der var noget galt med Christians sædceller. En tidligere kollega fortalte om et naturligt præparat, der viste sig at forbedre Christians sædkvalitet så meget, at det måske var medvirkende årsag til, at parret blev forældre til en sund og velskabt søn.

 

Af Bjørn Falck Madsen, vidensskabs-journalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – sommer 2014

 

Det er ikke alle, der får tildelt den bedste hånd i livets store kortspil – i hvert fald ikke når det gælder familieforøgelse. For Christian Yde føltes det som et hårdt slag at få at vide, at hans sædceller ikke kunne løfte deres eneste opgave – nemlig at gøre hans kone Malene gravid.

”I mine øjne var jeg ikke en rigtig mand, når jeg nu ikke engang kunne gøre dette for Malene. Jeg følte mig ”defekt” og havde en enorm skyldfølelse over dette,” mindes Christian. Heldigvis behøver han ikke længere føle sådan, for i dag er han og Malene forældre til en dejlig dreng, som hedder Marius og vejede over tre kilo, da han kom til verden efter en lynhurtig fødsel.

Den nagende skyldfølelse over at være ”bremseklods” for Malenes mulighed for at blive mor er i dag erstattet af stolthed og glæde….en berusende lykkefølelse.

”Ja, lykke,” siger Christian. ”Altoverskyggende og total uhæmmet lykke. Der findes vist ingen ord, der rammer det bedre. Da sygeplejersken ringede for at fortælle de gode nyheder, måtte jeg simpelthen give Malene telefonen midt i samtalen. Jeg fik ikke fat i meget af den praktiske information, for jeg sad bare og stortudede af glæde.”

 

Dårlige sædceller

I langt de fleste tilfælde, hvor et par ikke kan få børn, er det mandens sædkvalitet, den er gal med. Christian var ingen undtagelse. Allerede ved første sædprøve gik det op for ham, at der var tilpas mange levende sædceller, men størsteparten kunne ikke bevæge sig normalt, og derfor var naturlig befrugtning ikke særlig sandsynligt.

”Op til resultatet havde Malene og jeg ikke haft mistanke om noget og havde udelukkende forsøgt på naturlig vis, om det kunne lykkes for os,” siger Christian, men de endte med at blive henvist til en fertilitetsklinik.

Efter flere mislykkede ægoplægninger virkede det hele mere og mere uoverskueligt. Christian følte sig godt og grundigt nedtrykt over situationen, men hvad han ikke vidste var, at lykken stod lige omkring hjørnet og ventede.

En god ven og tidligere kollega ringede til Christian for at høre, hvordan han havde det, og han kunne ret hurtigt i samtalen høre, at der var noget, der trykkede ham.

 

Hjulpet af pille-præparat

”Mads, som han hedder, vidste ikke noget om, at Malene og jeg var kommet i behandling, men da han fandt ud af det, begyndte han stille og roligt at fortælle om et produkt, som han mente ville kunne hjælpe os,” erindrer Christian. Præparatet er et kosttilskud, som hedder B-Daddy, og det indeholder en kombination af selengæren SelenoPrecise og coenzym Q10. Både selen og Q10 har i undersøgelser vist at kunne øge antallet af normale, svømmedygtige sædceller.

”Jeg indrømmer gerne, at jeg aldrig har været bruger eller fan af sådanne ting. Jeg ligestiller det med det sammensurium af irriterende piller og tabletter, som min mor havde så travlt med, jeg skulle have som barn, men jeg lyttede til Mads og syntes, at det lød interessant. Hvad nu, hvis det virkede….farligt kunne det da i det mindste ikke være,” forklarer Christian.

Inden han startede på at tage kapslerne, talte han og Malene med klinikken, som tilmed tilbød at foretage målinger af sædkvaliteten i den periode, hvor Christian tog præparatet.

 

På rette vej

Efter knap to måneder viste målingerne, at tingene bevægede sig i den rigtige retning. Der var ikke tale om en markant forbedring, men som Christian siger: ”Selvom vi måske kun havde en marginalt forbedret chance, var det stadig en forbedring. Også for psyken…især min…som på det tidspunkt var ret tyndslidt.”

Opfølgende kontrolmålinger viste, at der var en forbedring af sædcellernes bevægelighed eller motilitet, som det hedder i fagsprog. Koncentrationen af levedygtige sædceller var også steget med 5-7 % med det resultat, at Christian og Malene langt om længe opnåede den graviditet, de havde kæmpet så hårdt for.

Der gik næsten et halvt år, fra Christian tog sin første B-Daddy pille, til de fik den forløsende opringning om, at graviditeten var i hus.

”Det er en lille guldklump, vi har været så heldige at få, og han var hele ventetiden værd,” slutter Christian, som trods de dårlige odds endte med at blive en stolt far.

 

Det skotske forsøg

Den skotske forsker Alan MacPherson offentliggjorde i 1998 en undersøgelse i British Journal of Urology, hvor han påviste, at tilskud af organisk selen (præparatet Bio-Selen + Zink) øgede antallet af levende sædceller og samtidig forbedrede sædcelle-motiliteten hos mænd med ned-sat frugtbarhed. Som resultat blev 11 procent af forsøgsdeltagerne efterfølgende fædre.

 

Q10 virker også

I 2012 offentliggjorde iranske forskere et lignende forsøg, hvor de viste en tilsvarende effekt af coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) hos mænd med ringe sædtal og en høj koncentration af deforme sædceller. Undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Urology, viste, at Q10-behandlin-gen havde forbedrede (signifikant) antallet af levende sædceller og sædcellernes bevægelighed samtidig med at sikre sædceller med normal form.

 Vidste du, at dansk landbrug bruger både tilskud af vitaminer og mineraler. I anbefalinger tages der hensyn til alle kendte effekter på reproduktion.

 

Kilde: Ernæring & Reproduktion, Videncenter for Svineproduktion.

 

Vigtige stoffer  for fertiliteten

Både selen og coenzym Q10 kan hjælpe mænd med forringet sædkvalitet.

Hvis en mand har normalt sædtal, skal der være mindst 20 millioner sædceller pr. ml. sæd. Et normalt sædtal er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at han kan gøre en kvinde gravid. For at det kan lade sig gøre skal mindst 60 % af sædcellerne have normal form samt have normal fremdrift (motilitet), og det er her, mange mænd kommer til kort.

Sædceller kan være deforme som følge af DNA-skader, men her kan sporstoffet selen gøre en forskel. Kroppen behøver selen for at kunne danne normale, svømmedygtige sædceller, og hvis man mangler selen, kan det muligvis være forklaringen på det relativt høje antal deforme sædceller.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *