Kosttilskudet calcium fosfat kan muligvis nedsætte kolesterol tallet ifølge et nyt tysk studie. Calcium og fosfat fra kosten omdannes i tyndtarmen til det uopløselige ikke-krystalinske stof calcium fosfat, siger forskere fra Friedrich Schiller universitetet. De foreslår, at stoffets evne til at binde og deaktivere galdesyre i tarmen muligvis kan have en effekt på kolesterol stofskiftet.
For at efterprøve deres hypotese, gav forskerne brød tilsat pentacalcium hydroxy-triphosphate eller placebo til 31 unge kvinder. Senere blev grupperne byttet, så de kvinder, der først fik calcium fosfat, senere fik placebo. Forskerene fandt, at kolesterolet faldt efter fire ugers brug i den aktive gruppe i forhold til placebo.
Der var tegn på, at blodets indhold af LDL kolesterol (det dårlige kolesterol) og forholdet mellem LDL og HDL (det gode kolesterol) faldt i forsøgsgruppen i forhold til placebogruppen, rapporterede forskerne i denne måneds udgave af Journal of Nutrition (vol 135, pp1678-1682).
Analyse af afføringen viste, at der ingen forskel var i udskillelsen af kolesterol, mens udskillelsen af galdesyre steg. “Den observerede effekt på kolesterolstofskiftet kan muligvis forklare den øgede udskillelse af galdesyre og den efter følgende genskabelse af galdesyre fra endogen (inde fra kroppen) kolesterol fra leveren” skriver forskerne.