Det rene vand

Kul

 

I dag indeholder hver fjerde danske drikkevandsboring pesticider og andre kedelige kemikalier, og tallet er stigende. Du kan dog nemt rense dit drikkevand for nogle af de skadelige stoffer og samtidig gøre det mere velsmagende.

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Giv dit vand en stang kul

Du kan med fordel lade dit drikkevand stå natten over i en glaskande med en stang af aktivt kul. Det er både en billig og rimelig effektiv metode til at rense vand. Vandet bliver mere blødt og velsmagende, når det har haft besøg af kulstangen. Det ser også dekorativt ud.

Aktivt kul kan binde (visse) pesticider, tungmetaller og klor. Både teknologisk og medicinsk har aktivt kul været anvendt i mange år. Det kan også rense drikkevandet for nogle af de meget giftige fluorstoffer, bl.a. PFOS og PFOA – de er dog for nylig blevet forbudt. Man har desværre også i Danmark målt fluorstoffer i en række drikkevandsboringer. Det er især fundet under brandmandsskoler, flyvepladser, lossepladser, militære øvelsesområder og steder, hvor der i 1980’erne og 1990’erne er foretaget brandslukningsøvelser (herunder børnehaver). Disse steder kan jorden være kraftigt forurenet med det meget skadelige fluorstof PFOS.

Bemærk, at fluorstoffer er noget andet end fluorid (det, som tilsættes tandpasta og i daglig tale kaldes “fluor”). Fluorstoffer er ikke akut skadelige, men kan give alvorlige sundhedsmæssige udfordringer på lang sigt, fordi de kan give kræft, de hæmmer immunsystemet og er hormonforstyrrende.


Ulempen ved kulstænger er, at de også fjerner calcium (kalk) fra vandet. Det opvejes dog af fordelene ved at fjerne de uønskede kemikalier. Vær derfor opmærksom på, at du og dit barn får nok calcium via kosten og evt. tilskud.


Sådan bruger du kulstænger

Vælg en kulstang i god kvalitet, fx en Sumi Stick. Du kan købe dem i helsekostbutikken og i mange webshops.

Det tager 6-12 timer for en kulstang at rense en kande vand. Derfor er det smart at have flere kander i gang samtidig. Vælg helst glaskander frem for plastkander. Kanderne opbevares i køleskabet, da der dannes biofilm ret hurtigt. Giv dem låg på, så vandet holdes fri for snavs og køleskabslugt.

Husk at rengøre kanderne tit, gerne i opvaskemaskinen på 70 grader. Glaskander kan sprænge, hvis du hælder kogende vand i.

En kulstang skal koges ca. en gang om måneden og holder i 3-6 måneder. Virkningen aftager med tiden. Derefter smides den til husholdningsaffald, så evt. skadelige, adsorberede stoffer bliver afbrændt ved høje temperaturer og dermed gør mindst skade.

Visse andre produkter med aktivt kul, fx filterkul i kander, kan indeholde nanokulstøv, hvilket du bør undgå. Risikoen er langt mindre med kulstave.

Hvis vandet er meget kalkholdigt, kan kulstangen kalke til og således få et hvidt lag på overfladen. Du kan lægge den i fryseren i en frysepose natten over og derefter banke kalken af.

Vandrensningssystemer

Der findes i dag mange forskellige systemer til vandrensning i private hjem, men det er meget vanskeligt at vurdere dem, bl.a. fordi de anvendte teknikker kan være meget komplekse.

Hvis du overvejer at få installeret et system til vandrensning derhjemme, kan du bl.a. undersøge:

  • Kan producenten levere uafhængige laboratorieanalyser, som viser dokumenteret effekt i forhold til fx at fjerne pesticider?
  • Hvis du får en analyse, så kig på, om der er tale om grænseværdier eller nultolerance, og hvor mange stoffer der er analyseret for.
  • Vandrensningsanlæg fjerner ofte en del af de naturlige mineraler i vandet, og det er en klar ulempe. De mineraler, som findes i vores vand, kan være ret vigtige for helbredet.
  • Undgå vandrensningen, fx hvis det indebærer brug af antibakterielle midler, herunder til rensning af systemet.
  • Mikroorganismer kan trives godt i renset vand. Hvordan tager vandrensningssystemet højde for dette?


Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Du finder bl.a. guides om kosttilskud til alle aldre og behov. Se mere på rosemaimonide.com