Pas på din hunds urinveje

Hund med skål

 

Værsgo moster, lidt at gå i gang med på dansk-dansk. Og ikke skraldespansk.

Din hunds urinveje er en vigtig del af hundens sundhed. Derfor er det vigtigt, at vi holder øje med hundens tissemønstre, og hvor meget vand den drikker.

Af  Kenneth og Charlotte Dinesen

Det er også yderst vigtigt, at vi hver dag rengør og vasker hundens vandskål. Det skal vi, fordi hundens mund er fyldt med bakterier. Alle bakterier i mundhulen er essentielle og skal være der, men hundeejere har måske nok bemærket, at når vi vasker hundens vandskål, så kan den virke lettere slimet. Det er de bakterier, som ikke skal være i en vandskål i flere dage, eller til skålen er tom. Væksten af bakterier kan blive så stor, at det kan skade en hunds urinveje og være medårsag til at skabe infektion i urinvejene.

Der er flere årsager til, at hunde kan få infektioner i urinvejene. Det kan både være kosten, arvelige sygdomme, hormonelle forstyrrelser eller cancer.

Nogle af de symptomer, vi kan kigge efter, er en øget drikkelyst, som afviger fra normalen. Det kan være en øget tissetrang. Eller hvis hunden tisser mere end normalt eller måske tisser i mindre portioner og flere gange. Men vi kan også kigge efter, om hunden virker besværet og ser ud til at have ondt, når den tisser. Og selvfølgelig kan det være så alvorligt, at vi ser hunden ændre adfærd og blive mere inaktiv og måske virke trist. Og der kan være feber.

Kosten er det letteste at lave om på, hvis din hund har fået en urinvejsinfektion eller struvit-sten (struvit-sten er den hyppigste forekomst af urinsten hos hunde).

Skal vi kigge på kosten, er det vigtigt, at vi via kosten kan skabe et sundere og mere surt miljø i hundens urinveje, så bakterier har sværere ved at trives.

Har din hund fået en almindelig urinvejsinfektion, har du forhåbentlig været hos dyrlægen, som har dyrket din hunds urin og fundet en øget bakterievækst og stillet diagnosen. Og dyrlægen har udskrevet en recept på medicin.

I perioden, hvor din hund er i behandling, kan du med sindsro supplere den medicinske behandling med både tranebærkapsler og ekstra C-vitamin, biotin eller elmebark (slippery elm).

Tranebær kan slå nogle bakterier ihjel samt skabe et mere surt miljø, og sammen med C-vitamin gør det blæremiljøet endnu mere surt. Biotin og elmebark er med til at styrke kroppens slimhinder, også blærens slimhinde, som vil blive gjort mere modstandsdygtig.

Det skal dog siges, at de naturlige tilskud ikke altid kan stå alene, når din hund har fået konstateret urinvejsinfektion. Så lad altid dyrlægen være med i behandlingen.

De naturlige midler kan bruges i en måneds tid for at styrke slimhinder og for at undgå, at der kommer en ny urinvejsinfektion.

Har din hund fået struvit-sten, som typisk dannes på grund af din hunds kost, er det kosten du skal kigge på med det samme. Disse sten dannes typisk, fordi din hunds krop og nyrer kan have svært ved at nedbryde visse proteiner eller får for højkoncentrerede proteiner på en gang. Hunde er bygget op af protein og har brug for dem. Men i dag er hunde lige så forskellige som vi mennesker. Nogle hunde har ingen problemer med at få et tørkostprodukt med et meget højt proteinniveau, og andre skal have et lavere niveau.

Har du været hos dyrlægen og fået konstateret struvit-sten, har du formentligt fået et produkt med hjem, som indeholder aminosyren DL-methionin, som understøtter hundens nyrer til at kunne nedbryde proteiner bedre og dermed støtte hunden, så der ikke ophobes magnesiumaflejringer og dermed struvit-sten.

Her vil vi dog igen anbefale, at du supplerer hundens kost med både tranebær, C-vitamin og biotin eller slippery elm for at styrke hundens slimhinde i blæren og urinrøret, da sten i hundens urinveje kan ridse i slimhinden.

Kig på din hunds tørfoder, og vurder, om du skal skifte foder. Vi har god erfaring med Barf (råt foder). Hvis du vælger at skifte til at fodre råt, eller allerede gør det, så vælg det kød, der er lavest i protein, og tilsæt gerne let kogte eller tørrede grøntsager som fibre.

Du kan også vælge kvalitets vådfoder (uden sukkerroe/roetrevl) med grøntsager og selvfølgelig alle de naturlige mærker med tørkost, der findes.

Det skal dog lige understreges, at hunde på rå kost får lavere proteinniveau dagligt end hunde, der får tørkost. Ring eller kig forbi, og få vejledning og råd, hvis du er i tvivl.

Vi ved meget, men vi er ikke dyrlæger, så er du i tvivl, bør du altid få stillet en diagnose i samråd med din dyrlæge.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at supplere den behandling, din hund er sat på af dyrlægen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *