Fiskeolietilskud styrker syn og psyke hos børn

   

 

På baggrund af, hvad der anses for at være det hidtil mest omfattende vidnesbyrd for omega-3-fedtsyrers rolle for hjernens udvikling, udtaler forskere, at både syn og psyke hos børn styrkes, når de allerede fra fosterstadiet får tilført fiskeolie via moderen.

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Hvis du er gravid, kan du roligt spise mere fisk og gerne tage et tilskud af fiskeolie. En helt ny metaanalyse (videnskabelig gennemgang af flere undersøgelser) af sammenlagt 38 videnskabelige studier viser nemlig, at børn, hvis mødre har indtaget omega-3-fedtsyrer fra fiskeolietilskud, har bedre syn og en bedre udvikling af hjernen og de psykomotoriske egenskaber.

 

Mest omfattende gennemgang

Forskerne beskriver dette som den mest omfattende gennemgang af det videnskabelige materiale, som viser fiskeolies potentielle fordele for udviklingen af de kognitive egenskaber. I alt 5.541 mødre og børn indgår i datamaterialet.

 

Forebygger allergi

Det er langt fra første gang, at forskningen peger på de sundhedsmæssige fordele forbundet med at øge sit indtag af omega-3-fedtsyrer i forbindelse med graviditeten. Tidligere offentliggjorte undersøgelser, herunder svensk forskning udført med præparatet Bio-Marin Plus fra Pharma Nord, har vist, at når gravide øger deres indtag af fiskeolie, mindsker det risikoen for, at de føder børn med allergi.

 

Fordelen ved frie fedtsyrer

Der findes mange forskellige slags fiskeoliepræparater. En del er i triglyceridform, hvor omega-3-fedtsyrerne optræder i deres naturlige form, som kroppen skal nedbryde, inden de kan optages i fordøjelsen. Det sker ved, at fordøjelsesenzymet lipase spalter fedtsyrerne. Man kan også indtage omega-3-fedtsyrer i form af frie fedtsyrer, hvor nedbrydningsprocessen allerede er sket ved en forarbejdning. Undersøgelser med Bio-Marin Plus (som er fremstillet på denne måde) viser, at de frigjorte omega-3-fedtsyrer optages hurtigt og effektivt i kroppen.