Når immunforsvaret svækkes, blomstrer dit forkølelsessår næsten helt sikkert. Men vidste du, at du kan bekæmpe det indefra med aminosyren lysin? Læs med her!
Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019
Tilstande som sygdom, stress og hormonudsving kan medvirke til, at din ellers så smukke mund fra tid til anden dækkes af grimme sår. Herpesinfektioner opstår ofte, når din krops forsvarsmekanismer bliver nedprioriteret på grund af stressende omstændigheder.
Forskere har fundet ud af, at aminosyren L-Lysine virker forbyggende for nogle mennesker med herpesvirus. Der ser nemlig ud til at være en sammenhæng mellem udbrud af herpesinfektioner og balancen mellem lysin og en anden aminosyre arginin. Lysin er den gode aminosyre i herpessammenhæng. Får du for meget arginin modvirker det lysin, men en positiv balance af lysin kan være forebyggende og endda behandlende for ja fx forkølelsessår.
Hvad er aminosyrer?
Aminosyrer er byggestenene til proteiner og er nødvendige i forskellige funktioner i kroppen. Sammensætningen af aminosyrer kan være meget forskellig, alt efter hvilken type protein der er tale om. Der findes 20 forskellige aminosyrer, som kroppen kan danne protein ud fra. Man skelner mellem de essentielle og de ikke-essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer findes der otte af, og kendetegnende for dem er, at kroppen ikke kan danne disse ud fra andre stoffer. De ikke-essentielle aminosyrer findes der 12 af, og disse kan kroppen producere ud fra andre stoffer. L-Lysine er en essentiel aminosyre. Vil du tage kosttilskud med L-Lysine og helst undgå animalske ingredienser, kan du overveje Solgars – de er nemlig veganske.
Lidt biokemi om lysins og arginins kamp i din krop
I jagten på at forklare lysins og arginins virkning på herpesvirus har forskere set på den kemiske opbygning af de to aminosyrer, og hvordan de optræder i vores kroppe.
Lysin og arginin har i deres kemiske opbygning nogle segmenter, der ligner hinanden. Herpesvirus’ beskyttende proteinkappe består af mere end 25 % arginin. Det er faktisk en stor andel, hvis du fx sammenligner med det menneskelige DNA, der består af ca. 28 % lysin og 3-4 % arginin.
Husk nu, at lysin er ”the good guy”, når det kommer til bekæmpelse af herpesvirus. Derfor skal lysin dominere, så den kan bryde herpesvirus’ beskyttende proteinkappe. Arginin vil tabe den indbyrdes kamp, hvilket vil medføre, at den sygdomsfremkaldende virus vil få sværere ved at smitte nye celler.
Herpes er en indikator på, at du har mangel af lysin i kroppen og ved at tilføre det, kan du mindske dit herpesudbrud.
Find aminosyrebalancen
Har din krop et for højt niveau af arginin, der ligesom lysin findes i proteinholdige fødevarer, kan du blive mere modtagelig over for forkølelsessår.
Lider du af hyppige udbrud af forkølelsessår, skal du være opmærksom på at indtage ekstra meget lysin. Det kan nemlig være svært at kontrollere indtaget af arginin, da du får det gennem mange forskellige fødevarer, og det kan derfor være svært at opretholde en positiv balance af lysin frem for arginin.
Spis dig til mere lysin, og spiser du ikke dyr, så kan du få det fra grøntsager. I proteinrige grøntsager, såsom bælgplanter, sojabønner, kikærter og kidneybønner, finder du lysin. Du kan også vælge at få det igennem et kosttilskud.
Dermed ikke sagt, at herpesvirussen nogensinde forsvinder, det er desværre ikke muligt. Men et fast dagligt indtag af lysin kan hjælpe til, at du ikke længere er hæmmet eller irriteret af virussen på samme måde, som før du begyndte at spise kost indeholdende lysin.
Lider du af herpes, kan du med fordel tage L-Lysine fra Solgar, og du er på den sikre side i din aminosyrebalance.
Dosis af lysin, hvis du har herpes:
Tag 3 gram L-Lysine og 3 gram C-vitamin, når et anfald er på vej, og fortsæt gerne i et par uger efter udbrud. Og er du heldig og hurtig nok, får du stoppet udviklingen, før der udvikler sig sår.
Husk nu, at lysin er ”the good guy”, når det kommer til bekæmpelse af herpesvirus. Derfor skal lysin dominere, så den kan bryde herpesvirus’ beskyttende proteinkappe.
Undgå de mest argininholdige fødevarer under et anfald, listen er lang, chokolade, æg og mange nødder er desværre øverst på listen. http://maddata.dk/naeringsstoffer/arginin/102.