Fortsæt trygt med at tage din vitaminpille

pille_0

Mange danske kosttilskud-brugere går for tiden rundt og er nervøse, fordi de har læst at det kan være livsfarligt at tage vitaminer. Det er det ikke, og der er ingen grund til angst. Læs her hvorfor.

I den senere tid er en gruppe danske forskere med overlæge Christian Gluud fra Rigshospitalet i spidsen gået ud i medierne med advarsler om, at det kan være livsfarligt at indtage såkaldte antioxidanter i doser, der overstiger indholdet en ganske almindelig multivitaminpille. Ledende medarbejdere fra såvel Kræftens Bekæmpelse som DTU Fødevareinstituttet har ligeledes kritiseret vitaminpiller i medierne. Danske forbrugere af vitaminpiller er forståeligt nok blevet nervøse over dette, men det har de ingen grund til, ligesom de ikke har grund til at stoppe med at anvende deres vitamintilskud. Advarslerne er nemlig baseret på et yderst tyndt grundlag.

Meget skæv sammenligning
Kort fortalt har forskergruppen udvalgt 78 undersøgelser af vitaminers og/eller mineralers indvirkning på helbredet og analyseret dem for at se, om der var en tendens til øget dødelighed hos brugere af vitaminpiller. Der er dog flere steder, hvor forskerne har lavet nogle tankevækkende ”fodfejl”, som ødelægger sammenligningsgrundlaget.

  • Man har inkluderet og lagt stor vægt på undersøgelser, hvor der er anvendt præparater med meget høje doser (lægemiddel-doser) af antioxidanter, som intet har at gøre med kosttilskud.
  • Der er undersøgelser, som er foretaget med mennesker, der i forvejen er alvorligt syge. Der er derfor andre faktorer end vitamin-indtag, som kan påvirke dødeligheden.
  • Man har set på dødelighed (som helhed), hvilket indebærer, at eksempelvis trafikofre og selvmord i realiteten også indgår i materialet. Dette kan altså på ingen måde tilskrives brugen af vitaminpiller.
  • Forskerne har givet points til de enkelte undersøgelser ud fra kriterier, som er svære at gennemskue. Derved kan forskerne i realiteten give en mere positiv bedømmelse af nogle undersøgelser og en mere negativ af andre – hvilket i høj grad påvirker det ønskede udfald af den samlede analyse.

Positive undersøgelser blev ”sløret”
Resultatet af denne udvælgelsesproces er da også, at en stor del af de undersøgelser, som har vist en positiv virkning af indtagelse af vitaminpiller, rent faktisk er blevet ”sløret”. Dette kan man blandt andet se med SU.VI.MAX-undersøgelsen fra 2004, hvor mænd, der indtog en kombination af antioxidanter, havde 31% lavere kræftrisiko og 37% lavere dødelighed end mænd, der ikke gjorde.

Kritik af forskning
Nogle af de undersøgelser, som de danske forskere i øvrigt har vægtet til fordel for deres argument, har tidligere fået massiv kritik. Det gælder blandt andet en finsk undersøgelse af rygere (ATBC-undersøgelsen), der fik beta-caroten og/eller E-vitamin samt CARET-undersøgelsen med rygere, tidligere rygere samt asbestarbejdere, som fik store (isolerede) tilskud af A-vitamin og stoffet beta-caroten. Denne forskning er netop blevet kritiseret, fordi den er udført på mennesker, der i forvejen har øget risiko for kræft og død, men også fordi der er anvendt store doser af nogle få vitaminer. Det er i virkeligheden et helt forkert grundlag at bedømme ud fra, da kosttilskud ikke er beregnet til at redde folk fra usunde levevaner men derimod at supplere en ellers sund og forebyggende livsstil.

Læs hele artiklen her!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *