Fedmekurven topper
Fedmeepidemien har aldrig været værre. Mere end halvdelen af den danske befolkning lider af overvægt, og hver femte af fedme. Det optager forskere på Institut for Sygdomsforebyggelse. Her forsøger man at løse fedmens gåde. ”Vi får kun fat i dele af forklaringen, hvis vi fokuserer ensidigt på kost og motion” , siger Berit L. Heitmann, der sammen med sit forskerteam søger ny viden om samspillet med genetisk arv, stress, søvn, sociale kår samt omsorg i de tidlige leveår. Årsager, der måske kan forklare, hvorfor nogle af os er mere følsomme over for at blive overvægtige.
En kalorie er ikke bare en kalorie
Mange fastholdes desværre i en tro på, at man kan forudsige vægt ændring ud fra et simpelt regnestykke om forskellen mellem, hvor mange kalorier man indtager, og hvor mange kalorier man kan forbrænde. Det er ifølge Berit L. Heitmann en forældet tankegang, og et regnestykke, der ikke går op – i hvert fald ikke med de for hånden værende metoder til at måle indtag og forbrænding. ”En kalorie er ikke bare en kalorie. Den feder forskelligt på forskellige mennesker ”, siger Berit L. Heitmann fra kontoret på Frederiksberg Sygehus. Tidligere mente man ellers, at årsagen til fedme kunne findes i et simpelt regnestykke: fedme opstår, når energiindtaget overstiger energiforbruget. Men Berit L. Heitmann forklarer, at vores fedtvæv i kroppen er et af menneskets største endokrine organer. Det producerer talrige aktive stoffer, som gør regnestykket langt mere kompliceret end kalorietælling. ”Når nogen oplever at kunne tåle at spise langt mindre end andre mennesker, eller tager på, selv om de konstant passer på, hvad de spiser, så er det ofte rigtigt”, siger Berit L. Heitmann.
Nyere forskning tyder på, at stress er en væsentlig komponent i fedmeudviklingen. I Danmark har man i en 6-årig periode studeret 6704 sygeplejersker i alderen 45-65. Undersøgelsen viste, at dem, der var stressede og følte sig pressede på jobbet, tog mere på end deres kolleger. ”Der er flere hypoteser for, hvordan stress kan bidrage til fedme-udvikling, og det er klart, at stress virker på forskellige måder. Men der en biologisk mekanisme, hvor stressen formentlig kan gå ind og påvirke vores metabolisme. Hvor stress gør os mere modtagelige for at tage på af det, vi spiser, forklarer Berit L. Heitmann.
Læge Irene Hage slutter sig til den opfattelse og forklarer, at stress udløser mange kemiske stoffer i ens krop. En af disse stoffer er et hormon, kortisol, som også er kendt for at være ”overlevelseshormonet”. Kortisol er godt for os på mange måder. Har vi travlt, så hjælper kroppen én, ved at der dannes ekstra kortisol, for at vi kan klare udfordringerne. Det kan godt gå an i kortere tid, mens langvarig forhøjet kortisol giver blodsukkersvingninger, formindsket knogle- og muskelmasse samt øgning af fedtdannelse. Langvarig produktion af kortisol nedsætter også fordøjelsen, og maden omdannes desuden i højre grad til fedt, hvilket er kroppens instinktive måde at beskytte sig for at kunne være i beredskab. Blandt mange sker der også det, at de spiser mere under stressede perioder eller savner overskuddet til at opretholde en bestemt diæt. ”Det er mere end bare” trøstespisning” , idet det er en instinktiv overlevelsesstrategi for at beskytte sig selv”, påpeger Irene Hage.
Preparing document for printing…