Kolde facts om blærebetændelse

 

 

Blærebetændelse skyldes, som regel, en infektion med bakterier og ses langt hyppigere hos kvinder end hos mænd på grund af deres korte urinrør, og den lille afstand mellem urinrør og endetarm. Slimhinden i skedeindgangen kan være koloniseret med colibakterier fra tarmen, hvilket kan give blærebetændelse uden mærkbare symptomer.

 

Af Marianne Palm mfl.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017

 

Blærebetændelse kan også opstå i forbindelse med sex, det såkaldte Honeymoon-syndrom. Samleje kan sommetider medføre, at bakterierne lettere kommer op i blæren, og en ny partner kan med fremmed bakterieflora forstyrre skedens og de ydre kønsorganers normale mikroflora.

Kvinder i og efter overgangsalderen er mere udsatte for blærebetændelse. Dette skyldes det faldende østrogenniveau, som medfører, at slimhinden bliver tyndere, mere tør og sårbar. Den er derfor mere modtagelig over for bakterie- og svampeinfektioner.

Derudover ses blærebetændelse hyppigt hos gravide samt hos mænd med forstørret blærehalskirtel (prostata).

Blærebetændelse ses også ved nogle sjældne medfødte lidelser i blæren samt ved skader på rygmarven, hvor det er svært at kontrollere vandladningen.

Ved sten i blære eller nyrebækken eller ved urinvejskateter (for at lette vandladning) ses blærebetændelse meget hyppigt.

Kuldepåvirkning af underlivet kan fremme tilbøjeligheden til blærebetændelse, samt mangel på vitaminer og mineraler.

 

Diagnosticering og lægelig behandling
For at stille diagnosen skal man aflevere en urinprøve hos lægen, som undersøger, om der er bakterier og hvide blodlegemer i urinen. Hvis der er bakterier, undersøges det, hvilken type antibiotika bakterierne er følsomme overfor, så lægen kan udskrive det præparat, der bedst slår infektionen ned. Urinen skal opsamles i et særligt glas på en bestemt måde (midtstråleurin, som er den midterste portion, når man tisser, ikke den første eller sidste), dette instruerer lægen i.

 

Kilder:

 • Pubmed.com,
 • Irene Hage: Kvinde, krop og sundhed – en moderne læges guide til selvhelbredelse, Gads Forlag 2007, 1. udgave, 3. oplag.
 • Netdoktor.dk, nyrer og urinveje, urinvejsinfektioner (blærebetændelse).
 • Pernille Lund, Det er hormonerne, Forlag Klitrose 2001, 2. oplag.

 

Hvad du også kan gøre

 • Spis Cran Berry fra New Nordic, både ved den akutte blærebetændelse og ved den kroniske.
 • Drik rigeligt med vand. To liter vand, drukket slurkvis over hele dagen, og tre liter, hvis du sveder meget pga. sport eller hedeture.
 • Få styr på dit hormonsystem, hvis du har problemer i overgangsalderen.
 • Drik gerne urtete med timian. Mange kopper daglig.
 • Du kan også prøve med en måske gammeldags, men effektiv metode: siddebade, tjek ud på nettet! Sørg for en god vitamin- og mineralbalance, der styrker dit immunsystem og dine slimhinder.
 • Tør dig forfra og bagud, så du ikke overfører colibakterier til blæren. Før sex kan du drikke et stort glas vand og tisse eventuelle ”fremmede bakterier” ud af dit system.
 • Få akupunktur og zoneterapi. Hvis du ved, at du sådan er alment belastet i fordøjelsen, luftvejene eller andre udskillelsesorganer, så prøv en kur med Bio Drain sammen med Cran Berry. Så får du hjulpet kroppen på vej med en god afgiftning.
 • Spis masser af farverige grøntsager og frugter. De har et højt indhold af aktive stoffer, der hjælper kroppen generelt. Også din ømfindtlige blære.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *