Sådan støtter du din krop under et p-pille-stop

P-piller

 

Går du med tanker om at droppe p-pillerne til fordel for en hormonfri prævention? Og er du lidt spændt på, hvordan din krop reagerer på det? Her er en guide til, hvordan du bedst muligt understøtter din krops rejse tilbage i balance efter at have lagt p-pillerne på hylden.

Af Cecilie Anderberg

P-pillerne kom på markedet i 1960 og blev i 1966 tilgængelige i Danmark. Pillen var dengang en afgørende brik i kvindernes seksuelle frigørelse og deres indtog på arbejdsmarkedet. Siden da er p-pillen blevet et af de mest anvendte præventionsmidler, og det er mellem 25 og 30 pct. af de menstruerende, der benytter sig af dem. Ud over at være en nem og sikker præventionsform bliver de i nogle tilfælde også udskrevet som en hjælp mod akne og til voldsomme menstruationer samt smerter.

At der kan medfølge nogle bivirkninger ved brug af p-piller, er de fleste umiddelbart indforstået med. For mange vejer bekvemmeligheden ved p-pillerne tungere end de mulige bivirkninger. For mange er der måske slet ikke nogen tydelige bivirkninger. Hensigten med artiklen her er ikke at overbevise nogen om at fravælge p-pillen, men blot for at informere om nogle af de mulige eftervirkninger, du kan komme i forkøbet, hvis du overvejer at lægge p-pillerne på hylden.

Den helt hurtige om p-piller

P-piller fungerer ved, at tabletterne tilfører kemiske varianter af hormonerne østrogen og progesteron, som går ind og erstatter kroppens egenproduktion af østrogen og progesteron. Østrogenet, der findes i p-piller, er oftest kaldet ethinylestradiol, og det kemiske progesteron benævnes som gestagen. Det smarte er, at der ikke vil være flere hormoner til stede i kroppen, end der plejer, men at de hormoner, kroppen naturligt ville producere, blot bliver erstattet af dem i tabletten.

Men hvad så, når kroppen har været vant til at få tilført syntetiske hormoner gennem p-piller og nu skal til at producere sine egne igen? For nogle er det intet problem, og cyklussen kommer let tilbage i balance. For andre kan det tage lang tid at komme tilbage til sin normale menstruationscyklus. Det kan også afhænge af, hvor mange år man har været på p-piller, og hvordan ens cyklus var inden opstart på p-pillerne. For nogle kan det tage op til flere år, før kroppen er helt i balance. Vi anbefaler, at du opsøger læge, hvis du har været uden blødning i tre måneder, så du får tjekket, at alt er i orden.

Jeg vil gerne stoppe med p-piller – hvad skal jeg gøre?

Først og fremmest er gode, sunde vaner den bedste forudsætning for, at din krop nemt kommer i balance efter stoppet. Når du passer godt på din krop og gør dit bedste for at regulere alle organsystemer, vil kroppen også lettere skabe en sund menstruationscyklus.

Det er en god ide at:

  • Drikke vand ca 2-3 liter om dagen
  • Få 7-9 timers søvn hver nat
  • mindst 30 minutters motion om dagen
  • Indtage sunde fedtstoffer og helst i form af de gode umættede fedtsyrer, du finder i fødevarer som nødder, fisk, planteolier, avokado osv.
  • Fylde dine måltider med en masse fibre som fx. fuldkornsprodukter, frugt og grønt, bælgfrugter, frø og kerner
  • Fokusere på at minimere stress. Det kan være svært, men er måske det vigtigste!. –  Og derfor skal du blot tilstræbe at følge rådene. Du skal ikke blive stresset og presset af dem …

 

Hvordan kan jeg støtte min krop i at finde tilbage i sin normale cyklus?

Som nævnt skal kroppen begynde egenproduktionen af hormonerne igen, og til det skal den bruge fedt i form af kolesterol. Fedtet skal i øvrigt også bruges til at optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K.

Det fedt, du helst skal have fokus på at indtage, er det umættede fedt, fx nødder, fisk, planteolier og avokado. Og for at få nok inflammationshæmmende omega-3-fedtsyrer, kan det være nødvendigt med et tilskud.

Undgå samtidig for meget af det mættede fedt fra firbenede dyr. Tag en vegetardag mere, eller skift til kylling og fisk, så er du på rette vej, hvad omega-3-fedtsyrer angår.

Havde du problemer, inden du begyndte på p-piller, skal du muligvis væbne dig med noget tålmodighed.

Hold også øje med din vitamin- og mineralbalance

Ved langvarig brug af p-piller kan kroppen blive drænet for nogle specifikke næringsstoffer, og det kan være nødvendigt med et multivitamin-/mineraltilskud.

 

Forskning og erfaringer viser, at p-piller kan dræne kroppen for:

  • Mange B-vitaminer (specifikt folsyre, B2, B6, B12)
  • Zink
  • Selen
  • Magnesium
  • Vitamin E
  • Vitamin C

B-vitaminerne kan du få samlet i et B-vitamin-kompleks. Hvis du vælger produktet Mega-B-stress fra Solaray får du yderligere magnesium og C-vitamin med i samme tilskud. Pharma Nord har produktet Bio-Selen + Zink med organisk selengær, som samtidig indeholder zink, vitamin A, C, B6 og E.

Ved kombination af de to tilskud vil du få de forskellige næringsstoffer, din krop kan være drænet for efter langvarigt forbrug af p-piller.
Spørg i helsekostbutikken, hvis du er i tvivl om doseringer.
 

Den ekstra støtte

Brugte hormoner skal gennem din lever for at kunne blive sendt ud af kroppen, og det syntetiske østrogen, der er i p-piller, kan være hårdere for din lever at bearbejde og udskille end det naturlige. Din lever kan derfor være let belastet efter langvarigt brug af p-piller og kan muligvis have brug for lidt ekstra omsorg. Omsorgen kan først og fremmest gives ved at efterleve de ”simple ting”, der er nævnt her i artiklen. Derudover kan tilskud af marietidsel, artiskok og gurkemeje være med til at støtte leveren i dens udrensningsprocesser. Her kan vi anbefale Active Liver fra New Nordic, der indeholder alle tre ovenstående droger i en fin sammensætning. Ud over det vil produktet Regopur fra Herrens Marks, der indeholder fermenteret mælkebøtteekstrakt og mælkesyrebakterier, kunne understøtte både din fordøjelse, tarm- og leverfunktion samt virke udrensende.
 

Artiklen er ikke et udtryk for, at vi vil overbevise nogen om at fravælge p-pillen, men blot for at informere om nogle af de mulige eftervirkninger, du kan komme i forkøbet, hvis du går og overvejer at lægge p-pillerne på hylden.

Først og fremmest er gode sunde vaner den bedste forudsætning for, at din krop nemt kommer i balance efter p-pillestoppet. Du kan hjælpe din krop på vej med tilskud af vitaminer, mineraler og urter.
 

Er du interesseret i at lære mere om din cyklus og hormoner generelt, så tjek Caroline Fibæk og Laura Grubb ud. Vi har linket til deres hjemmesider under vores kilder.

 

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23852908/

https://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/p-pillens-historie-praevention-foer-pillen/

https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/p-piller.htm

https://netdoktor.dk/sex_samliv/naturlige_kunstige_oestrogener.htm

https://netdoktor.dk/medicin/skema/p-piller.htm

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kost/fedt/ 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-din-lever/

https://www.minrecept.dk/blog/p-piller/p-piller-menstruation

http://www.carolinefibaek.dk

http://www.lauragrubb.dk

https://herrens-mark.dk/regopur/

https://newnordic.dk/da/active-liver.html

https://www.pharmanord.dk/produkter/bio-selen-zink

https://solaray.dk/hide/mega-b-stress.html

https://www.med24.dk/fiskeolie-test-saadan-vaelger-du-den-bedste-fiskeolie