Stearinlys spreder hygge. Men de spreder også små bitte partikler. Det kan skabe et indeklima i den lune stue, som svarer til luftforu-reningen i Beijing, Kina. Det betyder, at det kan være bedre for luftvejene at løbe en tur på H.C. Andersens Boulevard (Danmarks mest forurenede vej) end at samles om stearinlysets skær hjemme i julestuen. Sådan behøver det heldigvis ikke at gå.
Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/ januar 2018
Røg i julestuen
Duft- og gelelys er ofte de værste typer stearinlys, da de henholdsvis indeholder allergifremkaldende stoffer og afgiver stærkt forurenende røg. Paraffinlys (altså „billige stearinlys“), særligt dem, som brænder hurtigt, forurener generelt indeklimaet mest. Lys af „ren stearin“ er lidt bedre end paraffinlys, men altså stadig ikke ligefrem godt for luftvejene. Partikelforureningen fra stearinlys afhænger mindst lige så meget af lysets udformning, vægens længde, voksens hårdhed m.m. som af forbrændingsmaterialet.
Lys af plantevoks (soja eller palme) forurener som regel mindst. Men med mindre at plantevoksen er bæredygtigt certificeret, har stearinlys af plantevoks sandsynligvis store miljømæssige omkostninger i bagagen. Mit bedste bud på sojalys er de duftneutrale fra by Ransborg. De er formentlig det bedste valg, når det gælder indeklimaet. Sojaen er ikke genmodificeret. Men den er dog hverken økologisk, certificeret eller bæredygtig, og den dyrkes med pesticider.
Det er selvfølgelig ekstremt vigtigt at lufte godt ud efter stearinlyshyggen, uanset hvilke stearinlys der har været tændt.
Er ren stearin rent? Almindelige stearinlys er fremstillet af restprodukter fra olieindustrien (paraffin), og det er sundhedsskadeligt, idet det kan fremkalde astma og kræft. Og så har de det med at sode noget så grimt.
Lys af “ren” stearin og svanemærkede lys behøver kun at indeholde 90 % ren stearin. Resten kan stadig være petrokemikalier (så dét er det nok). Det behøver der ikke stå noget om på den lille etiket på lyset. Svanemærket betyder, at lyset er miljøvenligt produceret.
Ren stearin er ofte en blanding af animalsk og vegetabilsk voks. Hvor det kommer fra, ved vi som regel ikke noget om. Så – ren stearin er et bedre valg, men det bedste valg er lys af certificeret plantestearin. Nu palmer skoven …
Vidste du, at der på verdensplan bliver ryddet skov svarende til tre gange Danmarks areal? Om året. Især uerstattelig regnskov forsvinder. Det skyldes blandt andet dyrkning af palmeolie.
For at bremse denne udvikling kan du som forbruger købe varer med ansvarligt produceret palmeolie. Både fødevarer, rengøringsmidler, stearinlys, hudpleje og makeup kan indeholde palmeolie.
Palmevokslysene fra ecoego.dk er fremstillet af 100 % certificeret økologisk palmevoks. De fås både som blok-, fyrfads- og kronelys. I den fysiske Eco Ego-butik ved Nørreport i København finder du bloklysene i smukke plantefarver. Bivokslys er en anden mulighed, hvis du vil undgå miljøbelastning. De er set til bedste pris hos vokshuset.dk, som også har bivoksplader, så familien selv kan rulle lys. Dem finder du desuden hos urtegaarden.dk og Panduro Hobby.
QUICKGUIDE TIL JULELYS
- Hvis du vil være mest miljøvenlig, så vælg certificerede økologiske palmevokslys fra Eco Ego – alternativt bivokslys.
- Hvis du går efter lavest partikelforurening, så vælg duftfrie sojalys fra by Ransborg.
- Og husk at lufte godt ud med sus i skørterne efter stearinlyshyggen …
- Vælg elektriske LED-stearinlys og slip helt for partikelforurening.
LED-lys styrer maks. Et rigtig fint alternativ til levende lys er batteridrevne „stearinlys“ med LED-pærer. Ajjj, tænker du måske, det kan hun da ikke mene?! Men jo, for der er virkelig produktudviklet på designet de sidste par år på den front. Du kan få både blok- og fyrfadslys, som ligner den ægte vare, og hvor ”flammen” er skjult. Hvis du bruger fyrfadslys i dybe lysestager, kan man nærmest ikke se forskel. Bloklys med LED ser vældig godt ud i klynger, samlet på fx en zinkbakke eller et smukt metalfad. Vælg også lyskæder med LED-lys til både inde og ude. De fås efterhånden temmelig mange steder, også i supermarkedet. Hvis din lyskæde ikke har timerfunktion på, så forbind den gerne med et tænd-sluk-ur.
Sirius har fine LED-lys i flere farver. Du finder også LED-lys i prisvenlig udgave i fx Ikea, Jysk, Kvickly, Føtex og Bilka.
Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com.