Ler til huden

ler

Ler til pleje af velvære og skønhed

Lidt historie

Ler har været kendt og anvendt til pleje af helbred og velvære siden tidlige tider og flere steder på jorden. For 3000 år siden blev det anvendt mod betændelsestilstande, til sårheling og balsamering. De gamle romere brugte leret ved knoglebrud, og mudderbade var ligeledes en udbredt tradition. I Plinius’ (23-79 e.Kr., Romersk videnskabsmand og forfatter til) Naturalis Historia er leret nævnt som, “en slags jord, der heler alle sår, som opsuger affaldsstoffer, som kan anvendes medicinsk til at udtørre og opstramme væv, som mindsker ardannelse og som kan anvendes til at dulme og fjerne smerter”. I første verdenskrig anvendte man leret mod dysenteri. I nyere tid har de store pionerer for leret i Frankrig været ægteparret Gallon og Dr. Jean Heitz, der i 1953 grundlagde firmaet Argiletz. De tog i 50’erne ud i helsekostmagasiner og udbredte på ny budskabet om lerets fantastiske egenskaber. I dag sælges leret således stadig i helsekostmagasiner og på de franske apoteker, både i dets rene form til omslag og indvortes brug, og i forarbejdede produkter, shampoo, tandpasta, ansigtsmasker m.v.

Hvor kommer leret fra, og hvordan virker det

Det grønne ler graves op af en grube, omgivet af skov. I 50’erne var det Dr. Heitz selv, der klarede arbejdet med trillebør og skovl. I dag er målestokken lidt større og kraftigere redskaber taget i brug. Leret tørrer dernæst i solen for sidenhen at blive lagt på lager inden pakning og konditionering, og ikke mindst laboratoriekontrol af sammensætning og renhed. De øvrige lertyper indkøbes fra gruber andre steder i Europa, men gennemgår alle nøje laboratoriekontrol hos Argiletz. Leret indeholder en række mineraler, jern, silicium, magnesium, kalk, og det er således rigt på mikronæringsstoffer. Leret er i stand til at befri organismen for urenheder. Hver lerpatikel fungerer på en gang som svamp og trækpapir. Partiklen opsuger og opsøger ligefrem urenheder, der bør være fremmede for kroppen. Samtidig afgiver leret de tidligere omtalte mineraler, som er vigtige for kroppens balance. I Frankrig anses leret for at have følgende virkninger:

  • Leret styrker forsvar og reparation af væv
  • Fremmer en helingsproces og mindsker risiko for ardannelse
  • Befrir organismen for urenheder
  • Tilfører organismen mineraler og genopretter en naturlig balance

I Frankrig drikker man leret i vand, eller man anvender det lokalt til en lang række formål, fra betændelsestilstande, gigt, røde barnenumser, myggestik til skønhedspleje.

De forskellige lertyper

De forskellige lertyper har deres farver fra forskelligt indhold af mineraler, ikke mindst mængden af jernoxid, kobber m.v. Den hvide ler – kaolin – er dannet på en lidt anden måde, end de andre typer, ved en form for udvaskning, og den er derfor heller ikke farvet af mineraler. Lertyperne klassificeres endvidere ved deres ionstørrelse og struktur.

Grønt ler

Farven skyldes hovedsageligt et rigt indhold af jernoxid og magnesium, men også andre mineraler. PH’en er omkring 7. I kraft af sit indhold af sin evne til at optage urenheder, og sit store indhold af mikronæringsstoffer er grønt ler godt til at hele sår, desinficere, blødgøre og lindre. Grønt ler er velegnet til ansigtsmaske til alle hudtyper. Endvidere er det rigtig godt at anvende i et karbad, hvor det renser og blødgør huden.

Rosa ler

Er egentlig en blanding af rødt ler og hvidt ler, kaolin. Det indeholder silicium, aluminium, jern, magnesium, sodium, fosfor, potaske og kalk. Rødt ler er en mild lertype, der anbefales til sart, eventuelt tør hud. Evnen til at optage urenheder er som for de andre lertyper. Rosa ler egner sig fortrinligt til ansigtsmasker, hvor den blødgør, giver spændstighed/styrker, virker beroligende og astringerende.

Gult ler

Indeholder ikke som de andre lertyper mangan, zink og aluminium. Til gengæld indeholder den en stor del jern, og den er rig på potaske. Fra Argiletz anbefaler man denne type til fedtet hud, og hårkur, til at gengive håret vitalitet og styrke.

Hvidt ler

Kaolin, er fremkommet ved en udvaskning. Dens indhold af mineraler er lavere end for de øvrige lertyper, og den har ydermere en ret lav ph (5). Kaolinen kan siges at være mindre aktiv end de øvrige lertyper, til gengæld kan den være lettere at tolerere for meget, meget sarte organismer. Kaolin er derfor velegnet til ansigtsmasker for særdeles sart hud. Dens forskønnende, regenererende virkning kan, som det også gælder for de øvrige, forøges ved at man anvender f.eks. rosenvand, kamillete, grøn te eller roiibushte, der indeholder mange antioxidanter. Du kan læse mere om ler, om Sæbeværkstedets fine produkter på https://saebevaerkstedet.dk/  hvor du også finder en forhandlerliste.

Litteratur

Le Petit Guide de l’argile. France Guillaian. Les Presses du Management, octobre 2000 Les 7 couleurs de l’Argile Soleil, Nadia Kotchenko, Argiletz The Clay Cure, Ran Knishinsky, Healing Arts Press, Vermont, 1998

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *