Omega-3 fedtsyrer forebygger nedsat synsevne

laks_0

 

Tager man regelmæssigt et tilskud af eksempelvis Bio-Marin fiskeolie eller hvis man ofte spiser fed fisk, så nedsætter man sin risiko for at få nedsat sit centralsyn som ældre.  Det er konklusionen på en opfølgende undersøgelse af over 38.000 sygeplejerskers kostvaner.

Hvad er AMD?
Det nedsatte centralsyn der er tale om hedder AMD, som er en aldersbetinget degeneration af den gule plet på nethinden, som med sit høje antal af sanseceller er ansvarlig for at vi kan se skarpt. AMD opleves som en grå eller sort plet centralt i synsfeltet.

AMD er udbredt blandt ældre og svær at behandle. I mange tilfælde er der findes ingen effektiv behandling af denne invaliderende lidelse. Vi ved dog at risikoen for at få AMD er mindre hos ikke-rygere.

 

Tidligere undersøgelser
Der er tidligere lavet undersøgelser, der tyder på, at omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA beskytter mod udvikling af AMD, og det er blevet foreslået at hjerte-karsygdom og AMD kunne have nogen af de samme virkningsmekanismer.

Denne nye undersøgelse har givet det hidtil stærkeste vidnesbyrd om, at denne teori meget vel kunne være rigtig idet den klart viste, at jo højere indtagelse af omega-3 fra fisk eller fiskeolie, desto lavere forekomst af AMD.

Undersøgelsen viste, at de kvinder der indtog mest DHA havde en 38% lavere risiko for at udvikle AMD end kvinderne med den laveste indtagelse. Et lignende resultat blev observeret med EPA.

Med hensyn til indtagelsen af fisk var forskellen mellem de der spiste fisk en eller flere gange om ugen sammenlignet med de, der spiste fisk mindre end 1 gang om måneden en nedsat risiko på 42%.

 

Forurenet dåsetun
De forsøgspersoner der spiste fisk flere gange om ugen, fik mange af deres omega-3 fra fisk med mørkt kød og fra dåsetun. Sidstnævnte er en fødevare som eksperter advarer mod at spise i større mængde på grund af sit relativt høje indhold af sundhedsskadeligt kviksølv.

 

Hvordan virker det?
Vi ved at øjes nethinde har en høj koncentration af omega 3, men der teoretiseres stadig over virkningsmekanismen. Begge de to omega-3 fedtsyrer DHA og EPA har betændelseshæmmende og immunregulerede virkninger, som kan spille en rolle i udviklingen af AMD. Det er også muligt at disse fedtsyrer erstatter omega-6 fedtsyren arachidonsyre, som kan fremme betændelse i kroppen.

 

Fiskeolie, tak
Fordelene ved at supplere sin kost med en ren fiskeolie som Bio-Marin synes på denne baggrund åbenlys, idet de sygdomsforebyggende egenskaber bevares samtidig med, at miljøforurening fra fede fisk undgås.

 

Reference:

Christen WG, et al. Dietary w-3 Fatty Acid and Fish Intake and Incident Age-Related Macular degeneration in Women. Arch Ophthalmol, 2011. E-Pub ahead of print.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *