Kan du tåle mælk?

mælk

 

Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk vinter 2014.

Af Marianne Palm

 

Har du hyppige diarreer, luft i tarmene og mavesmerter, kan det være tegn på intolerance over for laktose, mælkesukkeret, som findes i alle mælkeprodukter

 

Det kan være rigtig svært at være dansker og ikke kunne tåle mælk, men endnu værre er det vel at gå rundt med generende symptomer uden at vide, hvad årsagen er.

Nu kan man selv teste, om man er intolerant via en ganske simpel DNA-test med spyt fra din mund. Testen er 99,5 % sikker i sit svar og kan vise, om du lider af den primære form for laktoseintolerance.

 

Laktoseintolerance fra småbarnealderen
Mistanken om, at der bag symptomer kan gemme sig en genetisk variation, som gør, at du ikke danner nok af enzymet lactase, kan opdages fra treårsalderen. Og rigtig mange mennesker går rundt med de generende symptomer i uger, måneder og år, ja, også op i voksenalderen uden at ane, at det er noget så almindeligt som mælkeprodukter, der skaber hovedparten af problemerne. Det er meget forskelligt, hvor kraftige symptomer der optræder, og også derfor kan det være en rigtig god idé at få foretaget testen, som er et nemt værktøj til hurtigt at få det klarlagt, fremfor i ugevis at skulle gå på en mælkefri diæt uden grund.

 

Laktoseintolerance på grund af andre tarmproblemer
Ud over den laktoseintolerance, som opstår på grund af for ringe dannelse af enzymet lactase, kan der også opstå en sekundær intolerance, fordi tarmene er belastede af andre problemer fx intolerance over for gluten eller andre fødevarer. Ved en kraftig maveinfluenza eller en bugoperation kan tarmslimhinden være så beskadiget, at den ikke er i stand til at producere lactase. Som regel vil intolerancen forsvinde, når skaderne er helet. Men det kan tage tid, og i mellemtiden bør man holde sig fra mælkeprodukter, uanset om det er en primær eller en sekundær form.

 

Eksempler på indhold af mælkesukker (laktose)

❉ 1 glas letmælk (2 dl): 9,4 g laktose
❉ 1 glas kærnemælk (2 dl): 7,3 g laktose ❉ 2 dl yoghurt: 5,0 g lactose
❉ 50 g fetaost: 0,3 g lactose
❉ 1 skive skæreost (20 g): spor af laktose (kilde: foedevareallergi.dk)

 

En meget enkel test
I pakken med gentesten er der en udførlig brugsanvisning, og det er ganske nemt. Vatpinden gnides på indersiden af mundhulen og sendes retur i samme æske, porto er betalt. Og svaret kan du få automatisk via en kode på hjemmesiden https://www.dynamiccode.se eller ved at ringe til det svenske firma.

 

Kan du ikke tåle mælk, bør du undgå alle mælkeprodukter i hverdagen, for ellers irriterer du din mikroflora og dine slimhinder i tarmene. Hvis du engang imellem har svært ved at undgå mælkeprodukter, kan du inden måltidet spise Lactrase, som indeholder det enzym, du ikke har med dig fra de spæde barneår. Tabletterne købes på apoteket eller hos Matas.

 

Der findes i dag mange lactosefrie mælkeprodukter, så det er ikke så svært endda at undgå mælkesukker. Vær dog opmærksom på, at du også kan være intolerant over for mælkeproteinet eller mælkefedtet! 

 

En medfødt laktoseintolerance er meget sjælden og opdages typisk hos nyfødte, da også modermælk indeholder laktose

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *