Kroniske smerter kan skyldes mangel på D-vitamin

smerter

 

Endnu engang har en undersøgelse påvist, at uspecifikke muskelsmerter, hovedpine og træthed kan skyldes mangel på D-vitamin. Konklusionen er, at læger bør være opmærksomme på denne mulighed, når de møder patienter med disse symptomer.

I den nye undersøgelse indgik 572 patienter af begge køn fra Afrika, Asien, Amerika, Europa og Mellemøsten. Alle havde klaget over smerter i bevægeapparatet, hovedpine eller træthed og var blevet henvist til deres praktiserende læge med henblik på at få undersøgt deres D-vitamin-status.

En ud af to kvinder fra disse lande havde et D-vitamin niveau under 25 nmol /l. Med andre ord var D-vitamin-niveauet lavere hos patienter med hovedpine sammenlignet med patienter med andre symptomer. Omkring 15% af patienter med lavt D-vitamin (<50 nmol /l)  klagede over hovedpine, sammenlignet med kun 5% af de med normale D-vitamin-niveauer.

 

D-vitamin tilskud – hvorfor ikke bare prøve?
Det synes fornuftig at tage et dagligt tilskud af D-vitamin (med eller uden forudgående måling af D-vitamin status) Dette tilskud er ikke nødvendigvis en kur mod smerte, men undersøgelsen viser, at et lavt niveau af D-vitamin er almindelige i denne gruppe af patienter. Behandlingen er oven i købet billig, relativt sikker, og der er tegn på, at D-vitamin har en positiv indvirkning på folkesundheden.

 

Cochrane tøver stadig
Det uafhængige, videnskabelige netværk Cochrane som kvalitetsvurderer forskning ønsker dog større undersøgelser, før de helt tør støtte ideen om D-vitamin mod kroniske smerter.

 

Det betyder tallene fra lægens blodprøve
Mindre end 12 nmol/l:     Svær mangel
12-25 nmol/l:     Mangel
25-50 nmol/l:     Utilstrækkeligt
Over 50 nmol/l:    Tilstrækkeligt
75-110/150 nmol/l:    Optimalt niveau
Over 200 nmol/l:     Risiko for forgiftning

Blodets D-vitamin-niveau øges med 1-2 nmol/l for hvert mikrogram D-vitamin pr. dag. Det svarer til 40 internationale enheder.

 

Hvor mange D-Pearls?
En person med et D-vitamin-niveau mellem 20-40 nmol/l til have brug for ca. 55 µg D-vitamin. Omsat til D-Pearls bliver det 3 stk 20 µg dagligt eller 1 stk 38 µg + 1 stk 20 µg.

Sikker dosering
Der er ikke fuldkommen enighed blandt eksperter om hvor den maksimale, sikre indtagelse af D-vitamin ligger, men det er i alle tilfælde sikkert at tage omkring 50 µg D-vitamin dagligt uden forudgående blodprøve. Personer med sygdommen sarcoidose som er en betændelsessygdom med knudedannelse samt personer med nyresygdom, leukæmi, lymfekræft, knoglemarvskræft og for høj aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne bør konsultere deres læge angående hvor meget D-vitamin de bør tage.

 

Refs.

 • Knutsen KV, et al Vitamin D status in patients with musculoskeletal pain, fatigue and headache: a cross-sectional descriptive study in a multi-ethnic general practice in Norway. Scand J Prim Health Care. 2010;28(3):166-71.
 • Kragstrup TW. Vitamin D supplementation for patients with chronic pain. Editorial. Scand J Prim Health Care. 2011; 29:4-5.

 

2 thoughts on “Kroniske smerter kan skyldes mangel på D-vitamin

 • Hej!
  Min datter har henover hendes barndom været plaget af smerter hist og her. Hun blev opereret for et års tid siden for carpal tunnelsyndrom i begge håndled, har ondt i kravebenet og i ryggen.I dag er hun 17 år. Hun har pt et bækken, som låser sig. Hun er i kiropraktisk behandling og kiropraktoren nævner/tror, at hun er “forknoklet”, – altså altid har knoklet med hest osv, så hun måske har ødelagt sig selv i en alt for tidlig alder. Hun er stor (meget høj) og en stærk pige. Kiropraktoren nævnte i øvrigt også, at man ved D vitaminmangel kunne have kroniske smerter. Er det en blodprøve, som skal til, for at se om hun mangler et-eller-andet vitamin eller mineral? Hun har været igennem diverse undersøgelse, både i privat og offentligt regi. Men vi har aldrig fået nogen reel forklaring på, hvorfor hun altid har ondt… Det er enormt frustrerende som forældre…
  Venlig hilsen
  Dorthe Bomholdt Henriksen

  Reply
 • Hej Dorthe.
  Jeg fik taget en blodprøve hos lægen, som viste, at jeg manglede D vitamin.
  Så kontakt lægen, som faktisk kan måle om man mangler andre vitaminer og mineraler.

  Vh Helle

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *