Kroniske smerter kan skyldes mangel på D-vitamin

smerter

 

Endnu engang har en undersøgelse påvist, at uspecifikke muskelsmerter, hovedpine og træthed kan skyldes mangel på D-vitamin. Konklusionen er, at læger bør være opmærksomme på denne mulighed, når de møder patienter med disse symptomer.

I den nye undersøgelse indgik 572 patienter af begge køn fra Afrika, Asien, Amerika, Europa og Mellemøsten. Alle havde klaget over smerter i bevægeapparatet, hovedpine eller træthed og var blevet henvist til deres praktiserende læge med henblik på at få undersøgt deres D-vitamin-status.

En ud af to kvinder fra disse lande havde et D-vitamin niveau under 25 nmol /l. Med andre ord var D-vitamin-niveauet lavere hos patienter med hovedpine sammenlignet med patienter med andre symptomer. Omkring 15% af patienter med lavt D-vitamin (<50 nmol /l)  klagede over hovedpine, sammenlignet med kun 5% af de med normale D-vitamin-niveauer.

 

D-vitamin tilskud – hvorfor ikke bare prøve?
Det synes fornuftig at tage et dagligt tilskud af D-vitamin (med eller uden forudgående måling af D-vitamin status) Dette tilskud er ikke nødvendigvis en kur mod smerte, men undersøgelsen viser, at et lavt niveau af D-vitamin er almindelige i denne gruppe af patienter. Behandlingen er oven i købet billig, relativt sikker, og der er tegn på, at D-vitamin har en positiv indvirkning på folkesundheden.

 

Cochrane tøver stadig
Det uafhængige, videnskabelige netværk Cochrane som kvalitetsvurderer forskning ønsker dog større undersøgelser, før de helt tør støtte ideen om D-vitamin mod kroniske smerter.

 

Det betyder tallene fra lægens blodprøve
Mindre end 12 nmol/l:     Svær mangel
12-25 nmol/l:     Mangel
25-50 nmol/l:     Utilstrækkeligt
Over 50 nmol/l:    Tilstrækkeligt
75-110/150 nmol/l:    Optimalt niveau
Over 200 nmol/l:     Risiko for forgiftning

Blodets D-vitamin-niveau øges med 1-2 nmol/l for hvert mikrogram D-vitamin pr. dag. Det svarer til 40 internationale enheder.

 

Hvor mange D-Pearls?
En person med et D-vitamin-niveau mellem 20-40 nmol/l til have brug for ca. 55 µg D-vitamin. Omsat til D-Pearls bliver det 3 stk 20 µg dagligt eller 1 stk 38 µg + 1 stk 20 µg.

Sikker dosering
Der er ikke fuldkommen enighed blandt eksperter om hvor den maksimale, sikre indtagelse af D-vitamin ligger, men det er i alle tilfælde sikkert at tage omkring 50 µg D-vitamin dagligt uden forudgående blodprøve. Personer med sygdommen sarcoidose som er en betændelsessygdom med knudedannelse samt personer med nyresygdom, leukæmi, lymfekræft, knoglemarvskræft og for høj aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne bør konsultere deres læge angående hvor meget D-vitamin de bør tage.

 

Refs.

 • Knutsen KV, et al Vitamin D status in patients with musculoskeletal pain, fatigue and headache: a cross-sectional descriptive study in a multi-ethnic general practice in Norway. Scand J Prim Health Care. 2010;28(3):166-71.
 • Kragstrup TW. Vitamin D supplementation for patients with chronic pain. Editorial. Scand J Prim Health Care. 2011; 29:4-5.

 

3 thoughts on “Kroniske smerter kan skyldes mangel på D-vitamin

 • Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The full look of your site is wonderful,
  as neatly as the content! You can see similar here sklep

 • I blog frequently and I seriously appreciate your content.
  This great article has really peaked my interest. I am going to
  take a note of your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed as well. I saw similar here: Najlepszy sklep

 • Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good success. If you know of any please share.
  Cheers! You can read similar article here: Ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *