Kroniske smerter kan skyldes mangel på D-vitamin
Endnu engang har en undersøgelse påvist, at uspecifikke muskelsmerter, hovedpine og træthed kan skyldes mangel på D-vitamin. Konklusionen er, at læger bør være opmærksomme på denne mulighed, når de møder patienter med disse symptomer.
I den nye undersøgelse indgik 572 patienter af begge køn fra Afrika, Asien, Amerika, Europa og Mellemøsten. Alle havde klaget over smerter i bevægeapparatet, hovedpine eller træthed og var blevet henvist til deres praktiserende læge med henblik på at få undersøgt deres D-vitamin-status.
En ud af to kvinder fra disse lande havde et D-vitamin niveau under 25 nmol /l. Med andre ord var D-vitamin-niveauet lavere hos patienter med hovedpine sammenlignet med patienter med andre symptomer. Omkring 15% af patienter med lavt D-vitamin (<50 nmol /l) klagede over hovedpine, sammenlignet med kun 5% af de med normale D-vitamin-niveauer.
D-vitamin tilskud – hvorfor ikke bare prøve?
Det synes fornuftig at tage et dagligt tilskud af D-vitamin (med eller uden forudgående måling af D-vitamin status) Dette tilskud er ikke nødvendigvis en kur mod smerte, men undersøgelsen viser, at et lavt niveau af D-vitamin er almindelige i denne gruppe af patienter. Behandlingen er oven i købet billig, relativt sikker, og der er tegn på, at D-vitamin har en positiv indvirkning på folkesundheden.
Cochrane tøver stadig
Det uafhængige, videnskabelige netværk Cochrane som kvalitetsvurderer forskning ønsker dog større undersøgelser, før de helt tør støtte ideen om D-vitamin mod kroniske smerter.
Det betyder tallene fra lægens blodprøve
Mindre end 12 nmol/l: Svær mangel
12-25 nmol/l: Mangel
25-50 nmol/l: Utilstrækkeligt
Over 50 nmol/l: Tilstrækkeligt
75-110/150 nmol/l: Optimalt niveau
Over 200 nmol/l: Risiko for forgiftning
Blodets D-vitamin-niveau øges med 1-2 nmol/l for hvert mikrogram D-vitamin pr. dag. Det svarer til 40 internationale enheder.
Hvor mange D-Pearls?
En person med et D-vitamin-niveau mellem 20-40 nmol/l til have brug for ca. 55 µg D-vitamin. Omsat til D-Pearls bliver det 3 stk 20 µg dagligt eller 1 stk 38 µg + 1 stk 20 µg.
Sikker dosering
Der er ikke fuldkommen enighed blandt eksperter om hvor den maksimale, sikre indtagelse af D-vitamin ligger, men det er i alle tilfælde sikkert at tage omkring 50 µg D-vitamin dagligt uden forudgående blodprøve. Personer med sygdommen sarcoidose som er en betændelsessygdom med knudedannelse samt personer med nyresygdom, leukæmi, lymfekræft, knoglemarvskræft og for høj aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne bør konsultere deres læge angående hvor meget D-vitamin de bør tage.
Refs.
- Knutsen KV, et al Vitamin D status in patients with musculoskeletal pain, fatigue and headache: a cross-sectional descriptive study in a multi-ethnic general practice in Norway. Scand J Prim Health Care. 2010;28(3):166-71.
- Kragstrup TW. Vitamin D supplementation for patients with chronic pain. Editorial. Scand J Prim Health Care. 2011; 29:4-5.
Hej!
Min datter har henover hendes barndom været plaget af smerter hist og her. Hun blev opereret for et års tid siden for carpal tunnelsyndrom i begge håndled, har ondt i kravebenet og i ryggen.I dag er hun 17 år. Hun har pt et bækken, som låser sig. Hun er i kiropraktisk behandling og kiropraktoren nævner/tror, at hun er “forknoklet”, – altså altid har knoklet med hest osv, så hun måske har ødelagt sig selv i en alt for tidlig alder. Hun er stor (meget høj) og en stærk pige. Kiropraktoren nævnte i øvrigt også, at man ved D vitaminmangel kunne have kroniske smerter. Er det en blodprøve, som skal til, for at se om hun mangler et-eller-andet vitamin eller mineral? Hun har været igennem diverse undersøgelse, både i privat og offentligt regi. Men vi har aldrig fået nogen reel forklaring på, hvorfor hun altid har ondt… Det er enormt frustrerende som forældre…
Venlig hilsen
Dorthe Bomholdt Henriksen
Hej Dorthe.
Jeg fik taget en blodprøve hos lægen, som viste, at jeg manglede D vitamin.
Så kontakt lægen, som faktisk kan måle om man mangler andre vitaminer og mineraler.
Vh Helle