Censur af sundhedsanprisninger forfatningsstridig afgør amerikansk domstol

domstol

 

I USA har organisationen ANH opnået en betydelig juridisk sejr i en retssag mod den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) angående retten til at kunne anprise to vitaminers virkning på helbredet.

Alliance for Natural Health (ANH) er en sammenslutning af producenter, distributører, detailhandlere, forbrugere og naturmedicinske behandlere, der har en fælles interesse i kosttilskud. ANH har base i England, men er også aktive i USA.

Sagen vil forhåbentlig danne præcedens for friheden til at ytre sig i helsespørgsmål, idet retten fastslog, at censur af kvalificerede sundhedsanprisninger er forfatningsstridig.

Et eksempel på en sundhedsanprisning er at skrive: “En kost rig på frugt og grøntsager kan mindske risikoen for visse former for kræft og andre kroniske sygdomme.”

I USA har en dom fra 1999 fastslået, at producenter af fødevarer og kosttilskud har ret til at anprise deres produkter, så længe der er den fornødne videnskabelige dokumentation, der bakker udsagnet op.

På trods af denne dom kæmper FDA med næb og kløer for at begrænse disse sundhedsanprisninger. Det er årsagen til, at ANH har måttet sagsøge FDA med den begrundelse, at det krænker den første tilføjelse til USA’s forfatning, der garanterer ytringsfriheden.

Den aktuelle sag drejer sig om FDA’s afvisning af to anprisninger; én om C-vitamin og én om E-vitamin og deres evne til at reducere risikoen for to specifikke kræftformer.

 

Domstolen fastslog, at følgende to anprisninger er tilladt at anvende:

  • “C-vitamin kan reducere risikoen for mavekræft”
  • “E-vitamin kan reducere risikoen for blærekræft”

FDA hævder hårdnakket, at vitaminer ikke spiller nogen væsentlig rolle i kræftforebyggelse, men den videnskabelige dokumentation og ytringsfriheden vandt i denne sag.

 

Kilde
Huff EA. NaturalNews

 

312 thoughts on “Censur af sundhedsanprisninger forfatningsstridig afgør amerikansk domstol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *