Det er farligere at falde end at færdes i trafikken

 

 

Det lyder som en overskrift i sensationspressen, men nu skal der råbes højt om faldulykker hos ældre – det er et overset, men meget alvorligt problem.

Et fald kan ændre livet for evigt – det gælder for personer i alle aldre. Sandsynligheden for et fald bliver dog endnu større efter de 65 år, og det kan få katastrofale følger for den enkelte og de pårørende.

Daglig motion ved lav intensitet og samtidig en høj dosis af D-vitamin, som er vigtigt for muskler og knogler, har vist sig at reducere risikoen for fald med over 70 %.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Alle har prøvet at hilse på asfalten med et mere eller mindre alvorligt udfald. Frem med plastret eller måske armen i gips i nogle måneder, og så ellers ud over stepperne igen.

For ældre personer kan et uheldigt fald dog foranledige mere end komplicerede brud og andre former for frakturer.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at 45.000 danskere over 65 år hvert år kommer på skadestuen på grund af faldulykker. Mere end 13.000 indlægges på sygehus, og ca. 1.350 dør hvert år af følgerne efter faldet. Det er tre gange så mange, der dør i trafikken. Tal, vi ikke må sidde overhørigt!

Frygten for nye fald får desuden mange ældre til at isolere sig og blive inden for i lænestolens tryghed. En ond cirkel sættes i gang, da inaktivitet kun svækker den ældre yderligere, og risikoen for fald øges.

Cirka 1.350 ældre over 65 år dør hvert år af følgerne efter faldet. Det er tre gange så mange, som dør i trafikken.

 

Vi bliver ældre og ældre

Antallet af sygehusindlæggelser efter fald vil blive næsten fordoblet frem til år 2040, i takt med at stadigt flere danskere opnår en høj alder.

I takt med at vi bliver ældre, svækkes synet, muskelstyrken aftager, og reaktionstiden øges – alle sammen forhold, der giver større risiko for at snuble eller falde. Der er desuden en række udefrakommende faktorer, som er kendte for at disponere for fald og bidrage til, at foden ikke er fæstet solidt i jorden som før i tiden. Brug af flere medikamenter samtidigt eller brug af psykofarmaka kan give bivirkninger som svimmelhed, sløvhed og synsforstyrrelse. Nedsat syn eller briller med glidende overgang kan forstyrre afstandsbegningen og forårsage fald.

 

Nej, nej, jeg falder da aldrig!

Nå, – ja, ja, der var lige dengang, da … og den anden gang, men ellers aldrig!!

Faldulykker er et tabuemne. Hyppige fald forbindes med alderdom, og alderdom forbindes med svaghed og afhængighed af andre. Det er derfor vigtigt at understrege, at fald ikke blot sker grundet alder, men fordi der er noget galt.

Besøget på skadestuen efter et fald ender som oftest med, at den tilskadekomne ældre lappes sammen og sendes ud i verden igen. Årsagen til gentagne faldulykker analyseres sjældent, hvilket er ulykkeligt, da der findes flere tiltag, som kan mindske risikoen for fald markant.

 

Drik rigeligt væske, spis sundt og motionér

Det er nemmere sagt end gjort – især når alderen begynder at trykke. Appetitten forsvinder, og når der spises, er det ofte de letfordøjelige kulhydrater, som ryger ned. Vanddrikkeriet er heller ikke så tiltalende længere, og gåturen virker som et maratonløb og er måske ligefrem angstprovokerende.

At ældre spiser mindre end yngre, har flere årsager, blandt andet sker der ændringer i hormon- og nervesystemet, som regulerer appetitten i nedadgående retning. Med et mindre madindtag falder også indtaget af vitaminer og mineraler, selvom behovet stiger med alderen. Når appetitten ikke titter frem, kan det være svært at få regnestykket til at gå op. Hvis kroppen ikke får nok af de næringsstoffer, den har brug for, begynder den at tære på eget væv, herunder muskelvævet.

Da fordøjelsen så at sige ældes – mangel på mavesyre, nedsat produktion af fordøjelsesenzymer og ændret tarmflora, giver det tilsammen nedsat evne til at fordøje og optage maden.

Dyrk lavintensitet motion: Gå nogle gode ture, og husk at styrketræne, så musklerne holdes aktive. Få evt. lagt et træningsprogram i dit træningscenter, som passer til dig og dine behov.

 

Vær aktiv, og få dine vitaminer – gammel som ung

Muskler, led, sener – ja, hele din krop skal holdes i gang! Det gælder, uanset om du er 20 eller 90 år. Forskning, offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Gerontology, har vist, at D-vitamin i kombination med blot lavintensitetsmotion reducerer risikoen for fald med over 70 %.

Seniorpillen 65+ fra Berthelsen indeholder et ekstra stort tilskud af D3-vitamin, som har en dokumenteret virkning, når det gælder bevarelse af muskelmassen. Seniorpillen 65+ indeholder desuden folinsyre, der ligesom B12 er med til at holde hjernen i form. Mangel på folinsyre tredob-ler risikoen for udvikling af demens blandt ældre. B12 sørger for at bevare folinsyre i cellerne, hvor de to stoffer i samarbejde medvirker til at danne de røde blodlegemer og er med til at aktivere immunforsvaret.

B12 og folinsyre spiller ligeledes en rolle for musklernes funktion og styrke ved at sænke kroppens produktion af stoffet homocystein. Dette stof sættes især i forbindelse med udviklingen af blandt andet hjerte-karsygdomme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *