Sunde kæledyr er lykkeligere

 

 

 

Kære Charlotte

Jeg har en 10-årig Bichon Havanaise, Hippie, som altid har været god til at spise, hvad der bliver serveret. Hun har aldrig spist mere, end til hun var mæt, men jeg prøvede engang med BARF, fordi det jo er helt rent kød, og det gik slet ikke. Hun kastede op, og jeg opgav, for det skulle gerne være hyggeligt at spise. Før BARF-tiden gav jeg hende kogt kylling og tænker, at det er meget sundere end alskens tørfoder?

Endelig vil jeg gerne høre, hvad du synes, vi skal give af hende af småguffer. Hun har lidt dårlig ryg, så hun får lov til at motionere, hvad hun selv magter, men er også blevet noget rund om livet. Er der nogle småguffer, der er bedre end andre? Det er ikke en option at sige, at hun ingenting må få, for de to andre hunde får. Hun får mindre end de andre, men helt snydes skal hun jo ikke.

Hvad tænker du?

Marianne Palm

 

Kære Hippie’s mor

Kogt kylling kan alle lide (og er nemt at fordøje), men ikke godt kun at leve af i længden. BARF er kød, ja, men hele pointen er, at det skal blandes med brusk/hakket knogle og helst en kulhydrat/fibre ala grøntsag eller sødkartoffel/ris. Så har maven noget at arbejde med, og afføringen vil blive stabiliseret. For nogle øjeblikkeligt – for andre efter et par dage. Om din hund er lille eller stor, har den det samme tarmsystem, og i naturen ville den spise hele byttedyret. Mange blander 50 % tørfoder i med stor succes.

 

Vuf på skrump?
Guffer varierer fra 4 % til 45 % fedt, så det er vigtigt at vælge de rigtige. I den lave ender er det kalkun, kylling, torsk, tørrede grøntsager og hest, du skal give. Husk at vælge godbidder, der kun er lavet af rent kød! Mange godbider er fyldt med billige kulhydrater (sukkerroe/majs/soya/ærter) som hunden ikke kan fordøje, og vupti er der “love handles” – jeg fortæller også gerne næste gang om, hvorfor man skal droppe dentalsticks…

Charlotte Dinesen er den lykkelige ejer af Den Grønne Pote på Ordrupvej i Charlottenlund. En vaskeægte nørd ud i sundere madvaner og lykkeligere hunde og katte. Hun sælger gerne det hele økologisk, også pelspleje og legetøj. Charlotte har i øvrigt specialiseret sig i ”de fire poters husapotek” og vil fremover i sund-forskning krydre vores sider med nyttige tips til vores allerbedste venner. Dem, der aldrig siger os imod.

Har du været til dyrlægen og sikret dig, at vovse ikke fejler noget alvorligt, kan du få glæde af en tur til Den Grønne Pote, eller skrive til Charlotte Dinesen her i sund-forskning. Skriv til info@sund-forskning.dk og vi ekspederer dine spørgsmål videre.

 

Charlotte afprøver danske og udenlandske nyheder

Det er nu muligt at få dansk produceret foder baseret på grøntsager og insekter, aktivitetslegetøj af naturgummi og hampereb som tyggetov.

Vores kæledyr skal da så vidt muligt skånes for kemikalier og skadelige stoffer, som vi jo heller ikke ønsker at udsætte vores børn for.

Den Grønne Pote er ofte prøvebutik for nye varer fra innovative danske producenter af hunde- og kattemad & udstyr.

 

Hvad er sund mad til hunde & katte?
Desværre er meget katte og hundemad på markedet ikke lavet af friskt kød eller egnede kulhydrater.
Det kan fx være sukkerroe, hvede, majs, soya og billige restprodukter. Derfor er det vigtigt at nærlæse ingredienslisten og stille krav til maden.

 

Mange dyr er desværre plaget af livsstilsygdomme – specielt allergier, som ofte er foderrelaterede.

 

Fordele ved naturlig foder
Råfoder – såkaldt BARF – er en forkortelse af Biologically Appropriate Raw Food, eller på tillempet dansk: Biologisk Afpasset Rå Føde.

BARF er foder, som hunde og katte, uanset race og størrelse, er designet til at spise fra naturens hånd: Kød og grøntsager uden alle de fyld- og tilsætningsstoffer, der er tilsat i konventionelt tørfoder.

Fordelene ved BARF er utallige: stærkt immunforsvar og muskulatur, ingen allergi, super energi og balance, flot pels der fælder mindre, rene tænder og frisk ånde, stærk mave, mindre afføring og en stabil vægt.

Men det er stadig individuelt, hvad netop din hund har mest brug for. Spørg sund-forsknings nye ekspert.

 

Alternativ til “leverpostej”
Tørfoder og frisk foder (BARF), behøver ikke at være et spørgsmål om enten-eller. Den moderne og nemme måde at starte med råfoder på, er at bruge de nemme “ready meals” lavet til små nemme “bøffer”, man bare tør op fra frost. De består af kød og øko-grøntsager tilsat naturlige vitaminer og lakseolie og kan nemt kombineres med tørfoder i madskålen. Gæt, hvad der bliver spist først…

 

Når din kat kan sige mijav…

må det jo godt være et sundt et af slagsen. Disse utrolige nemme dyr har også brug for kærlig pleje fra det rette foder. Og ja, alle firbenede vil godt have godbidder, men bor du i København og omegn, så kom ned i butikkerne og bliv klogere på de bedste. Så vores kæledyr holder i mange, mange år uden skavanker og sygdomme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *