Symptomer ved jernmangel uden blodmangel

Jernmangel4

 

Jern er et afgørende mineral, som indgår i en række livsvigtige processer i kroppen. Jernets vigtigste funktion er som del af blodlegemerne. Jern er også vigtigt, da jernet er en co-factor for produktionen af en række enzymer og som del af mitokondriernes stofskifte. 

Af Marianne Palm

Blodprocenten, også kaldet HgB, kan diagnosticere blodmangel, men ikke jernmangel. Det er velkendt, at blodmangel giver symptomer som fx træthed – og vi forstår jo egentligt nemt denne sammenhæng. Når vi har blodmangel, tilføres der mindre blod og dermed ilt til organerne, og der fjernes omvendt mindre CO2 fra kroppen.

Blodprøven kaldet plasma ferritin måler størrelsen af jerndepoterne i kroppen og er den vigtigste blodprøve til at fastslå, om du har jernmangel.

Symptomer ved jernmangel uden blodmangel

Kroppens jern bruges til mange andre processer end til produktion af blodlegemer, og når vi har små jerndepoter, så påvirkes hele kroppen.

Flere nye undersøgelser viser, at kvinder med jernmangel (men uden blodmangel) bliver mindre trætte og får mere energi og overskud, hvis deres jernmangel behandles med en jernrig kost eller et jerntilskud.

Hvem er i risiko?

Det er primært unge piger og kvinder med kraftig menstruation, som har risiko for jernmangel. Hvis du oplever symptomer, skal du gå til lægen og bede om at få en måling på din plasma ferritin. Hvis din plasma ferritin er under 30 mmg/L, har du små jernreserver eller jernmangel, og du vil opleve, at et skånsomt og godt optageligt jerntilskud som fx aminoJern hurtigt vil give dig energien tilbage.

Flere end 20 pct. af alle kvinder i Danmark har jernmangel, og blandt teenagepiger er andelen med jernmangel helt op til 40-50 pct. Og andelen af kvinder og teenagere med små jerndepoter, og dermed stor risiko for jernmangel, er endnu højere.

Du kan bestille en gratis og uforpligtende vareprøve på www.aminojern.dk fra firmaet Pharmovital.

One thought on “Symptomer ved jernmangel uden blodmangel

  • Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for?

    you made blogging look easy. The total glance of
    your web site is excellent, as neatly as the content!
    You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *