E-vitamin gør blodet mere letflydende og har stor betydning for kredsløb og hjerte. Vitaminet er en meget vigtig antioxidant, særligt sammen med selen. Medvirker ved reparation af celler. Kræftforebyggende effekt.
Fakta om E-vitamin
Der er foreløbig fundet otte stoffer i E-vitamingruppen, heraf er 4 tocoferoler og 4 tokotrienoler, E-vitamingruppen blev opdaget i 1922. De fire stoffer i tocoferolgruppen kaldes alfa-, beta-, gamma- og deltatocoferol. Det er anbefalelsesværdigt at tage en kombination af de 4 tocoferoler samlet, da de ikke erstatter hinanden. Det er også vigtigt at vælge de naturligt forekommende former for tocoferoler, frem for det syntetisk fremstillede DL-alfa-tokoferol. Tocotrienolerne findes i naturlige fødevarer og kan også fås som kosttilskud. E-vitamins virkning ligner selens, men de to stoffer kan ikke erstatte hinanden. Tværtimod er de indbyrdes afhængige og forstærker hinandens virkning. E-vitamin gør for eksempel selen lettere optageligt. Sammen har de en stor antioxidanteffekt, da de beskytter cellerne mod frie iltradikaler. Synergieffekten med selen er central og forstærkes yderligere af bioflavonoider.
E-vitamin lagres i kroppens fedtdepoter og de fleste organer. Syntetisk jern og p-piller hæmmer optagelsen af E-vitamin, mens C-vitamin styrker virkningen. Daglige doser på 550 mg E-vitamin har den virkning, at antallet af fatale blodpropper i hjertet reduceres med 75 procent, og at antallet af blodpropper samt hjerte-kardødelighed reduceres med 50 procent. Med andre ord er E-vitamin et naturligt middel, der forebygger blodpropper bedre end de fleste mediciner og helt uden bivirkninger.
Vi er dog nødt til at indtage denne mængde E-vitamin som kosttilskud, da det er umuligt at få så meget i den daglige kost. Dyreforsøg viser, at E-vitamin beskytter knoglerne mod afkalkning på grund af sin antioxidantvirkning. Det er meget sandsynligt, at E-vitamin har den samme virkning på menneskers knogler og derved kan bruges forebyggende mod knogleafkalkning.
Hvorfor har vi brug for det?
E-vitamin har stor betydning for hjerte og kredsløb. Det beskytter mod åreforkalkning og er i stand til at danne nye blodkar. E-vitamin styrker arterier, vener og blodkar generelt og forebygger blodpropper. Anvendes mod blandt andet ”vindueskigger-syndrom” (træthed og smerter i benene på grund af dårligt blodkredsløb). E-vitamin øger koncentrationen af HDL kolesterol i blodet, hvilket yderligere understøtter forebyggelse af åreforkalkning.
Raske kvinder over 65 år, som tager daglige tilskud af naturlig E-vitamin på 400 mg, reducerer risikoen for blodprop i hjertet og hjerneblødning med 26 %. Sygdommene forekom sjældnere og de blev mindre farlige, dødeligheden ved disse sygdomme faldt med 51 %. Det viser resultatet af en de største amerikanske videnskabelige undersøgelse til dato. D-alfa-tokoferol findes i størst mængde sammen med LDL og HDL lipoproteiner og beskytter mod harskning af fedtstoffer i blodet. Tocotrienolerne er i stand til at sænke blodets samlede kolesteroltal med 30%, LDL kolesterol med 42 %.
Så er spørgsmålet, om det er ønskeligt at sænke kolesteroltallet i for stor grad. Det er det iltede LDL kolesterol, der kan medvirke til åreforkalkning, derfor er det vigtigt at få rigeligt med antioxidanter, så iltningen forhindres. E-vitamin er med til at regenerere celler i samarbejde med C-vitamin og sørger desuden for øget iltkoncentration i blodet. C-vitamin reparerer og beskytter E-vitamin; det betyder, at E-vitamin forbliver i blodbanen i meget længere tid, når der er tilstrækkeligt med C-vitamin i blodet. En dosering på 2 x 500 mg C-vitamin, givet til rygere, forlænger E-vitamins levetid i blodet fra 25 til 34 timer. Ikke rygere bevarer deres E-vitamin i blodet i op mod den dobbelte tid.
Antioxidant – immunforsvar og kræftforebyggelse
E-vitamin er en vigtig antioxidant (især kombineret med selen), samtidig beskytter det A-vitamin mod harskning og styrker dermed A-vitaminets virkning. Tilsammen har det en beskyttende virkning på luftvejene, blandt andet mod forurening fra tungmetaller. Videnskabelige forsøg har påvist, at E-vitamin forstærker selens beskyttende og forebyggende virkning mod udviklingen af prostatakræft og tyktarmskræft. E-vitamin beskytter cellernes arveanlæg DNA. E-vitamin beskytter mod visse kemoterapeutika og overdosering af hjertemedicinen Digoxin, samt mod skadelige bivirkninger af strålebehandling. E-vitamin styrker immunforsvaret generelt, særligt T-lymfocytterne. Det kræver dog, at den daglige indtagelse af E-vitamin overstiger 300 mg. Endvidere forhindrer E-vitamin dannelse af de såkaldte leukotriener, som kan udløse astmaanfald, psoriasis og autoimmune sygdomme. Dannelse af inflammatoriske prostaglandiner, som bl.a. forårsager gigtsmerter og seneskedehindebetændelse, hæmmes ligeledes af E-vitamin.
Kvinders vitamin nummer et
E-vitamin siges at være kvindens vitamin nummer et, idet det medvirker ved dannelse af kønshormoner, derved har vitaminet indflydelse på forplantningsevnen, samtidig øges udholdenheden generelt, såvel for kvinder som for mænd. P-piller ser ud til at forbruge E-vitamin og Q10. Forskere fra Albert Einstein College of Medicine i New York, har påvist at P-pillebrugere har mindre E-vitamin og Q10 i blodet end kvinder, der ikke tager P-piller. Dette faktum kunne være medvirkende til den øgede risiko for at få en blodprop, når man bruger P-piller. Det er altså en særdeles god idé at tage E-vitamin og Q10 tilskud, når man bruger P-piller. Eller vælge en anden præventionsform.
Forebyggelse imod for tidlig aldring
Store doser E-vitamin giver større udholdenhed og understøtter kroppens funktioner generelt og virker også forebyggende imod Alzheimers og demens. E-vitamin forebygger også, at cellerne bliver ældet før tiden, så blandt andet huden kan bevare sin smidighed og se ung ud, med færre rynker. Rynker er en slags ar i underhuden som mister sin elasticitet. Optimale E-vitamin tilskud, omkring 400 mg dagligt, forebygger og mindsker risikoen for at udvikle grå stær med hele 56 %.
Årsager til mangel på E-vitamin
Mangel på E-vitamin kan skyldes dårlig optagelse fra tarmen eller fejlernæring. Typiske mangelsymptomer er: Hjerte/kredsløbsproblemer, generel svækkelse, muskel- og nerveforstyrrelser, fertilitetsproblemer (barnløshed), hormonelle problemer, blodmangel, for tidlig aldring og øget risiko for cancer. Det kræftfremkaldende giftstof Nitrosamin, dannes i tarmen af nitrit og nitrat, når vi mangler E-vitamin.
Medicinsk anvendelse
E-vitamin anvendes forebyggende mod blodpropper og ved hjerte/kredsløbslidelser, samt ved vindueskiggersyndrom (dårligt blodkredsløb som forårsager smerter og træthed i benene). Endvidere ved generel svækkelse, Parkinsons syge, E-vitaminbetinget blodmangel. Anvendes ved hjerte/kredsløbslidelser, generel svækkelse, hudproblemer, ved barnløshed, hormonelle ubalancer som PMS og problemer til kvindens overgangsalder. Ved muskel- og nervelidelser, betændelsestilstande, øre- og høreproblemer, sukkersyge, i cancerterapien, ved mavesår og ved langsom sårheling. Anvendes udvortes på sår og ar. Virker smertelindrende ved helvedesild, påsmøres udvortes. Anvendes endvidere ved E-vitaminbetinget blodmangel og prostataproblemer. Fjorten dage før og efter operation, kan det anbefales at indtage 335 mg E-vitamin for at undgå store tykke ar, dog er det vigtigt at være opmærksom på E-vitamins blodfortyndende effekt, som skal ses i forhold til medicinering og operationens karaktér. Arrene kan også efterbehandles udvortes med flydende E-vitamin (fra en kapsel), vent til såret er lægt.
Bivirkninger
Selv om E-vitamin kan lagres i kroppen, er der ingen risiko for overdosering. Meget store doser E-vitamin, over 1350 mg, kan dog give uro i tarmene og diarré, det er en individuel grænse. E-vitamin kan medføre forstærket menstruation. Personer med forhøjet blodtryk og personer, som har haft gigtfeber, bør trappe langsomt op, da symptomerne muligvis kan forhøjes ved indtagelse af høje doser E-vitamin. Start i så fald med 350 mg og trap op over nogle dage til ønsket dosering, maximalt 1500 mg. Hvis man tager blodfortyndende medicin eller skal opereres, anbefales det at rådføre sig med sin kvalificerede læge/ behandler, da E-vitamin i sig selv er blodfortyndende.
Hvor findes det?
E-vitamin findes primært i planteolier, særlig i hvedekimsolie, solsikkeolie, sojaolie og i plantefrø. Det findes også i hvedekim, mandler, nødder, fuldkornsprodukter, fede mælkeprodukter og æg. Endvidere i broccoli, rosenkål og i andre grønne grøntsager, i visse frugter og bær samt i torskerogn og i mindre mængder i visse fede fisk. Det er af stor vigtighed, at fødevarerne er friske, sådan at så meget E-vitamin som muligt bevares. 100 gram hvedekimsolie indeholder 153 milligram (mg) E-vitamin. 100 gram mandler indeholder 24 mg E-vitamin. 100 gram havregryn indeholder 1,5 mg E-vitamin. 100 gram avocado indeholder 1,3 mg E-vitamin. 100 gram piskefløde indeholder 1 mg E-vitamin.
Hvor meget har man brug for
- Voksne: 10-30 mg (15–45 IE)
- Børn: 5–10 mg (7,5-15 IE)
Disse doseringer er et minimum ADT for at undgå mangelsymptomer. (1 mg = 1,5 IE). Det reelle behov ligger mellem 10 mg og 400 mg (15 –600 IE) dagligt, alt efter kropsstørrelse og situation. Ønsker man en reel forebyggende dosis i forhold til hjerte-karlidelser, vil en dosering på 400 mg være at foretrække. Hvis man indtager mange umættede fedtsyrer, er behovet større. Man kan roligt indtage 400 mg dagligt uden kontrol.
Medicinsk dosering
Oftest anvendes 350 mg (525 IE) dagligt, men doser helt op til 1600 mg (2400 IE ) kan anvendes. Her skal man være opmærksom på E-vitamins antikoagulerende effekt på blodet, særligt i forbindelse med blodfortyndende medicin og ved operationer og blødninger. E-vitamin er af største betydning for hjerte og kredsløb. Det forebygger åreforkalkning og blodpropper, dog skal man op på 400 – 600 mg (600 – 900 IE) dagligt. Husk også motionen, forskning fra University of South Carolina viser, at blot 30 minutters gang, i godt tempo, 4-5 gange om ugen, eller hvad der motionsmæssigt svarer til det, nedsætter risikoen for at få en hjerneblødning (slagtilfælde) med 43 % for kvinder og 40 % for mænd. Det gælder også arveligt disponerede.
Kilde: “Lev Sundt med Vitaminer og Mineraler” af Henrik Dilling. Læs mere om Henriks arbejde på www.houseofawareness.dk