Lad kroppen og sindet åbne sig for naturens helbredende kræfter – både de indre og de ydre

skøn kvinde

 

 

Yoga er en forening af krop, sind og ånd. Forening af handling, tanke og årsag. Forening af det mandlige og kvindelige aspekt. En tilstand.

 

Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2015

 

I interviewet giver Kåre Netterstrøm dig indsigt i de muligheder, du har for at skabe etbalanceret liv gennem elementer fra bl.a. yogaen.

 

 

Hvordan ser du på sundhed og sygdom?

Sammenfattet er der fire hovedemner, der skal arbejdes med både mentalt, kropsligt og spirituelt for at opnå en grundlæggende balance: Cirkulation, udrensning, afspænding og optagelse.

 

Hvis cirkulationen er blokeret, og kroppen/sindet er fuld af giftstoffer, skal man begynde med at arbejde på udrensning og opløsning af blokeringer, og derefter opnå en bedre afspænding og optagelse. Vandterapi, infrarød sauna, grøntsager, urter, yoga, gåture i naturen, osteopatiske korrektioner er eksempler på terapier, som understøtter udrensning og cirkulation.

 

Når du er åben og renset både mentalt og kropsligt er det nemmere at være afslappet, og du kan opleve dybere tilstande af afspænding, koncentration og meditation. Fra denne stilstand har du i højere grad, et reelt “valg”, om hvad du vil fylde dig med mentalt og fysisk, fri af gamle vaner og reaktioner. Du kan nyde dine rå grøntsager og urter, naturens livgivende og helbredende selskab, og du vil opleve meditativ ro og spirituel inspiration.

 

Det kræver en viden og bevidste valg at fylde sig med de rigtige ting. Men resultatet er styrke, nærvær og flow i livet. Målet er en holistisk balance og ikke endnu en dyr lappeløsning.

 

Taoisterne ved, at vores sundhed afhænger af vores organers sundhedstilstand. Derfor siger de, at “hvis du laver ydre øvelser (motion), skal du også huske at lave de indre øvelser (øvelser der styrker dine organers sundhed). Hvis du laver de indre øvelser, behøver du ikke lave de ydre øvelser”. En dybere forståelse og et arbejde med balancen mellem dine organer og de 5 elementer jord, vand, ild, metal og luft er en anden grundpille til forståelsen at sundhed og sygdom. Sundhed kommer indefra.

 

 

Du har fortalt, at vi skal åbne for naturens helbredende kræfter.
Hvordan kan vi gøre det?

Det er svært at stille sig åben, når kroppen og sindet er fuld af skrammel: Rens kroppen, og mediter, og lad dig ikke undertrykke af nogen. Det er fundamentet. Naturens helbredende egenskaber findes både inden i dig selv og ude i naturen. Din egen natur må slippes fri og accepteres, så du kan forbinde dig med den ydre natur og omvendt. Det er altid naturens kreative energi, som helbreder og skaber balance. Meditation er at stille sig åben for den indre og ydre natur. Der er ingen forskel påden indre og ydre natur. De er en del af det samme væsen.

 

 

Hvad er det i yogaen, der er såeffektivt?
Der er simpelthen brug for, a tvi kommer ned i kroppen. Jo flere iPads der bliver solgt, jo mere yoga bliver der dyrket. Yogaen, qigong og tao indeholder stressreducerende metoder, som har været afprøvet og forfinet igennem årtusinder, og dykker du ned i traditionen, vil du finde metoder, som lige præcis dækker dine nuværende behov for at komme i balance. Det kræver selvfølgelig, at du bliver vejledt af folk, som har taget en rigtig yogalæreruddannelse og dermed har praktiseret og erfaret dyberegående elementer fra traditionen.

 

Den egentlige yoga starter med åndedrætsøvelserne, det er her, du placerer gearstangen i neutral. Herefter kan du vælge, om du skal i bakgear eller i femte gear.

 

 

Hvad kanvi i vores hverdag gøre for at komme mere i kontakt med os selv?
En start kunne være en daglig afspænding midt på dagen på20-40 minutter. Det er ud fra stilheden, at dit liv bliver skabt. Uden stilhed bliver musikken flad og ensformig. Hvordan du kan få stilhed ind i dit liv, afhænger fuldstændigt af din personlighed. Nogle sidder helt stille og mediterer, mens andre er mere fysiske og bruger naturen og kroppen. Find din egen vej. Vær åben, og prøv ting, indtil du finder din egen grundlæggende rytme i livet. Ud fra den kan du improvisere og skabe, men hold rytmen og skab stabilitet igennem nogle faste elementer i din praksis, som du udfører hver dag.

 

Kåre Netterstrøm er medstifter af Anahata Yoga Center og underviser på yoga- og meditationsretreats. Her underviser han i meditation, OM healing, yoga nidra, laver mad og hjælper med alle mulige praktiske ting. www.anahatayogacenter.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *