Q10

COLOURBOX1310261_16

 

Co-enzym Q10 findes i cellernes mitokondrier, hvor det aktiverer enzymer, som styrer energiproduktionen. Mitokondrierne er cellernes kraftstation, som sørger for at nedbryde de forskellige næringsstoffer, så der skabes energi til cellen via molekylet ATP, der kan sammenlignes med et brændstof, og som derfor er nødvendigt for alle kroppens funktioner. Kroppen danner selv Q10, men ikke i tilstrækkelige mængder, og en del tilføres gennem kosten.

 

Mangelfølger
Med alderen falder produktionen og cellernes Q10-niveau. Også en lang række sygdomme kan ødelægge Q10-niveuet. Det er specielt væv med en høj stofskifteaktivitet, som vil blive påvirket f.eks. hjerte, muskler, immunsystem, mavens slimhinde og tandkød.

 

Faktaboks
Q10 fjerner bivirkningerne af kolesterolsænkende lægemidler. De yderst effektive kolesterolsænkende lægemidler, de såkaldte statiner, har vist sig at gribe forstyrrende ind over for hjertefunktionen. Ifølge ny forskning kan co-enzym Q10, hvis det indtages som et samtidigt tilskud til statinbehandlingen modvirke problemer med det diastoliske blodtryk, som er en af de potentielt farlige bivirkninger af statinbehandling. Forklaringen på fænomenet er, at såvel kolesterol som Q10, der er et naturligt forekommende stof med vital betydning for cellernes energistofskifte, bliver dannet i leveren ud fra samme biokemiske grundstamme.

Ved at blokere dannelsen af kolesterol ved hjælp af medicin, hæmmes samtidig den normale syntese af co-enzym Q10, hvilket er årsagen til, at hjertet kommer til at mangle energi, så der sker en forringelse af den normale hjertefunktion. Dette kan man imidlertid modvirke ved sammen med den kolesterolsænkende medicin at give tilskud af co-enzym Q10 i kapselform. Og statinbehandlingen bliver mere sikker, hvis der samtidig tages 300 mg Q10. Lægen vil, på opfordring, kunne rekvirere forskningsresultaterne.

Kilde: Adarsh Kumar, Harharpreet Kaur, Sunil Kumar Varun Mohan. Govt. Medical College, Amritsar (India)

 

Faktaboks
Betydeligt forbedret hjertefunktion Undersøgelser foretaget på hjertepatienter med kronisk hjertesvigt viser, at co-enzym Q10 øger cellernes energiomsætning i hjertemuskulaturen og resulterer i en betydeligt forbedret hjertefunktion. Dette viser sig især ved et forbedret slag-indeks (mængden af blod, som bliver presset igennem den venstre ventrikel, hver gang hjertet slår), reduceret arterietryk i lungerne og en generelt forbedret fysisk præstationsevne med færre symptomer. 100 mg Q10 om dagen bliver i udlandet brugt som supplement til øvrig hjertebehandling.

One thought on “Q10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *