D-vitamin bedrer markører for hjerte-karsygdom

smil_0

 

Sjældent har så lidt kunnet hjælpe så mange med så meget. Det handler naturligvis om D-vitamin – endnu en gang – som i en ny dobbelt-blind-undersøgelse har forbedret faste-blodsukker, triglycerider, HDL-kolesterol samt endothelets funktion hos type-2 diabetikere.

 

Forekomsten af type-2 sukkersyge er i stigning over det meste af verden. Sukkersyge øger samtidig risikoen for hjerte-karsygdom, som tegner sig for mere end 80% af alle for tidligt indtrufne dødsfald. Da et lavt D-vitaminindhold i kroppen er kendt for at kunne påvirke det lag af celler der beklæder blodkarrenes indre overflade, kaldet endothelet, som også er involveret i åreforkalkning og hjerte-karsygdom, ønskede forskerne at undersøge effekten af et dagligt D-vitamintilskud til en gruppe mennesker med forhøjet risiko for at udvikle hjerte-karsygdom.

Undersøgelsen som blev lavet i Teheran foregik over 12 uger. En gruppe personer med type-2 sukkersyge blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik en calciumholdig drikke-yoghurt beriget med 25 µg D3 vitamin. Den anden gruppe fik den samme yoghurt, men uden D3.

Undersøgelsen viste, at de personer der havde fået den D-vitaminberigede drikke-yoghurt også havde fået forbedret deres kolesterolniveau med med et lavere total-kolesterol og LDL og et højere HDL-kolesterol. Forskerne mener, at disse forbedringer i kolesterolværdierne skyldes nedsat insulinresistens.

Faste-blodsukkeret (morgen-blodsukkeret) og mængden af fedt i blodet var også klart forbedret hos denne gruppe samt en række stoffer med relation til endothelet.

 

Alle manglede D-vitamin
Selv om Iran ikke er et solfattigt land, så led de fleste af patienterne af D-vitaminmangel ved forsøgets start. De 25 µg D-vitamin i den berigede yoghurt fik dog niveauet op hos de fleste af deltagerne, men denne mængde var ikke tilstrækkelig hos de sidste 5%

 

Refernce:

Shab-Bidar S, et al. Regular consumption of vitamin D-fortified yoghurt (Doogh) improved endothelial biomarkers in subjects with type 2 diabetes: a randomized double clinical trial.

 

Om insulinresistens
Ved insulin-resistens er insulins evne til at transportere glukose fra blodet og ind i cellerne nedsat. Kroppen forsøger at modvirke dette ved at øge produktionen af insulin. Til at begynde med kan den øgede mængde insulin holde blodglukose normalt. Efterhånden kan man ikke lave nok insulin, og blodglukose stiger specielt efter man har spist. Dette kaldes glukose intolerance og kan senere lede til type 2 diabetes.

 

Om fasteblodsukker
Mængden af sukker i blodet måles i millimol per liter (mmol/l). Fasteblodsukkeret måles f.eks. om morgenen, hvor man har været fastende fra midnat. Hvis fasteblodsukkeret er 7 mmol/l eller derover, er det tegn på sukkersyge.