Naturligvis om hormonsystemet

ro

 

Alle noter er fra Ugebladet Søndag, hvor jeg har skrevet i årene omkring 2003

 

Naturligvis i Søndag, uge 40, 2004

Modløshed og depressioner
En egentlig depression skal du gå til læge med mens modløshed, manglede overskud, ubehag, tanker der flagrer rundt eller bare helt almindelig efterårs-og vinter træthed, som giver alskens psykiske og fysiske symptomer ikke nødvendigvis er noget der skal behandles med anti depressive midler. Der er et hav af andre muligheder og måske lige netop du skal ikke satse med kun at prøve et af rådene men gøre det hele på én gang: Modløshed, tunghed, dvaskhed, ugidelighed, træthed eller andre følelser, der gør dig tunge kan meget vel blive forstærket, når der er mindre lys fra solens stråler. Tving dig selv ud i de tidlige morgentimer og slug et kvarter af den blå himmel og ring efter en BioLys pære til at sætte i stuelampen. Den efterligner solens stråler med et fuldspektrum af stråler der beviseligt hjælper mod sæsonbestemte humørsvingninger. BioVita kan henvise til nærmeste forhandler på tlf.:76260766. Sørg samtidig for en vitamin-og mineralbalance, der er i top. Spis to Omnimin og eventuelt Mega B fra DFI, som giver ekstra overskud. Selvom du ikke er stresset men netop tung, dvask og træt, så er det godt med urter, der hæver din stresstærskel og samtidig giver energi. Der findes mange af de såkaldte adaptogene urter, og Schisandra, Arctic Root og ginseng er blot nogle af bedste. Spørg den lokale butik. Med ovenstående kur har du skabt en god basis for at få mere energi. En energi du måske kan bruge til at hygge dig i mørket med stearinlys, gode bøger, en tur i svømmehallen eller til at få ryddet op i alle de ting, der også er med til at holde din energi nede på lav niveau.

 

Naturligvis i Søndag, uge 43, 2004

Transport af signalstoffer eller rod i trafikken
Føler du dig trist og modløs i længere tid skyldes det ofte en ubalance i hjernens signalstoffer. Det er i de dybere dele af hjernen vores følelsesmæssige reaktioner dannes. Her mødes nervecellerne i såkaldte synapser, der hver for sig kan sammenlignes med to havne på hver sin side af et sund. Når en impuls ankommer af landevejen – nervetråden – til den ene havn, må den færges over til den anden for at kommer videre af landevejen på den modsatte side. Færgetransporten sker ved hjælp af kemiske signalstoffer – også kaldet transmittere – som sendes ud i sundet fra den ene havn og over til den anden. Uden signalstoffer vil al trafik gå i stå. Et af de særligt vigtige signalstoffer er serotonin, og et underskud af dette stof vil ofte være årsag til en følelse af nedtrykthed, modløshed og tristhed. Og det er her, Esbericum kommer ind i billedet. Ved at tage naturlægemidlet med hypericum perforatum, vil færgesejladsen foregå uhindret, og du vil mærke, at du bliver lysere i sindet, får et bedre humør, og problemer, som ellers var svære at løse, pludselig bliver meget lettere. Når et produkt er registreret som naturlægemiddel, sikrer man sig, at de aktive stoffer i produktet, svarer til den forskning, som er gjort på planten. Esbericum produktet kommer oprindelig fra Tyskland, og netop tyskerne har altid været de mest grundige forskere på dette felt. Der er tusindvis af studier lavet på Esbericum, så det er virkelig et forsøg værd. Tag produktet i mindst en måned og gerne i tre måneder. Du kan få mere at vide hos MaxMedica, og finde nærmeste forhandler på tlf.: 45 862 866.

 

Naturligvis i Søndag, uge 52, 2004

Menstruationssmerter kan behandles
Menstruationssmerter kan måske nok dæmpes med p-piller, men væk er de ikke og det er nok værd at forsøge med nogle sundere metoder at bekæmpe symptomer på. Når smerterne opstår, er det fordi kroppen danner en masse af de såkaldte prostaglandiner, som sidder og hygger sig i underlivet, så musklerne trækker sig uhensigtsmæssigt sammen. Men du kan forebygge dannelsen af de irriterende stoffer ved at spise sunde fedtsyrer. Dem finder du bl.a. i Omega 3-6-9 eller Epa-gla, og du skal spise to kapsler dagligt i to til tre måneder. Prostaglandinerne lever af alle de dårlige fedtstoffer i branket mad, pommesfrites og slik, så spar på de skadelige stoffer i din hverdag. Du kan også få glæde af at spise de rette urter eller andre kosttiskud til hormonsystemet, så det bliver reguleret i en periode, indtil din krop selv kan komme i balance igen. Samtidig med fedtsyrerne kan du forsøge med Remifemin, Angelika eller Femal, hvor de to førstnævnte egentlig bliver solgt til kvinder i overgangsalderen, men urterne virker også menstruationsregulerende på alle os andre. Du kan gøre meget enten med kulde eller varme på underlivet, men det er lidt forskelligt, om du har det bedst med kulde eller varme, så du må forsøge dig frem. En pose frosne ærter eller en varmepude kan gøre underværker lige som afspænding gang på gang har bevist sin effektivitet. Kamille virker meget afspændende og ingefær samt B-vitaminer i større mængder kan også være effektivt. Det kan være svært at være sin egen natur-doktor, så gå på nettet og lær noget mere eller spørg i helsekostbutikken, hvor de har opslagsbøger, der kan hjælpe dig væk fra de månedlige plager.

 

Naturligvis i Søndag, uge 1, 2005

PMS – Premenstruelt syndrom
Løber du op og ned af væggene, bliver urimelig sur, spiser mængder af slik og chokolade, eller sidder du i et hjørne og græder over tilværelsen i dagene op til din menstruation, så er det ganske sandsynligt, at du deler skæbne med tusindvis af andre kvinder, som også lider af premenstruelt syndrom, i daglig tale forkortet til PMS. Der findes fire hovedgrupper med lidt forskellige symptomer, men fælles for dem alle er, at der er for lidt progesteron i forhold til det mest kendte hormon, østrogen. Og at problemet er stigende her i vesten skyldes måske, at vi siden barnsben er blevet udsat for alt for mange østrogen-lignende stoffer fra mad pakket i plastic, brug af p-piller eller måske det blotte faktum, at vi ikke får sagt til og fra i en alt for hurtig hverdag, og følelser hober sig op. Følelser, der så først kommer til udtryk, når hormonerne raser, og vi bare må give efter for kroppens trykkoger. Hvis sidstnævnte er hovedforklaringen på din PMS, så er der ikke andet at gøre end at begynde at være mere tro mod dig selv i hverdagen. Bruge fem minutter hver aften til at kigge på dagens udfordringer og mærke efter, om der var noget du kunne have gjort, eller ikke skulle have gjort. Men du kan støtte dig selv med sund foder til hormonsystemet. Vitex agnus castus er hovedurten mod PMS og helsekostbutikken kan hjælpe dig med at finde det rette produkt. Sørg altid for at få nok af de gode fedtstoffer fra fisk og uopvarmet planteolie, og hvis du hverken er til fisk eller salatdressinger, så køb Epa-Gla kapsler. Sørg for mange små måltider og sæt et kryds i kalenderen, så du ved, hvornår du næste gang kan forvente at hormonsystemet skaber orkan, så du kan advare dine omgivelser om, at du i en tre-fire dage op til menstruationen har brug for at kunne trække dig lidt tilbage fra hverdagens blæst.

 

Naturligvis i Søndag, uge 8, 2005

Anorexi og spiseforstyrrelser
Selvom anorexi (spisevægring) som regel betragtes som en sygdom, der alene skyldes mentale årsager, kan behandlere verden over rapportere om ganske fine resultater med kosttilskud og ernæring. Og jeg vil påstå, at appetitløsheden, som hyppigt opstår i teenageårene, sagtens kan begynde med for lidt mavesyre, så der rent faktisk ikke er lyst til mad. For instinktivt føles mad som noget, der ligger tungt i maven eller giver kvalme uden store ildevarslende symptomer, så man søger læge. Faktisk kan der for rigtig mange med spiseforstyrrelser spores problemer med fordøjelsen helt tilbage i førskolealderen… Det kan også påvises, at langt de fleste med spiseforstyrrelser mangler vigtige vitaminer og mineraler i deres daglige kost og det er netop disse næringsstoffer, der skal sørge for en korrekt mængde mavesyre og enzymer til at nedbryde maden. At der så hos kvinder med stærke spiseforstyrrelser opstår en mental overbygning, som stadig skal afhjælpes hos dygtige psykoterapeuter, er et faktum. Men kun at behandle det psykiske aspekt, er lige så galt som at tro, at det hele kan klares med en almindelig vitamin-og mineralpille. Behandlingen af spiseforstyrrelser bør foregå i et tæt samarbejde mellem læge, psykolog/psykoterapeut, og specialister i ernæring, og vel at mærke terapeuter, som tør kigge længere end til de officielle ideer om, hvor mange vitaminer og mineraler vi har brug for i vores dagligdag. Dagsdoser, som knap nok passer til mennesker, der i forvejen er sunde og absolut ikke er høje nok til at afhjælpe kroniske problemer som en spiseforstyrrelse er.

 

Naturligvis i Søndag, uge 21, 2005

Svamp i underlivet
Har du hyppigt kløe, svie eller udflod fra skeden, som lugter ubehageligt kan det være tegn på en forstyrret mikroflora. De mange små mælkesyrebakterier, som opholder sig på vores slimhinder, skal sørge for at holde svampe og andre sygdomme væk fra underlivet, de sørger for at opretholde et sundt væv i underlivet, og er i det hele taget vores gode venner, som vi skal pleje og passe. Men der kan sagtens opstå problemer, hvis vi får hormonforandringer af p-piller, graviditet, overgangsalder eller faktisk ved hver eneste menstruation. Spiral, tætsiddende cowboybukser, forkert sæbe og stress kan også medføre at PH-balancen forstyrres og det er bare så generende. FemiCare Intimkapsler fra Jemopharm indeholder over 100 millioner naturlige mækesyrebakterier, som hurtigt opløses, når du sætter dem op i skeden, og det er faktisk ganske nemt. Der er ikke tilsat lactose, farvestoffer eller parfume og du behøver blot en kapsel hver aften før sengetid. Måske er en enkelt kapsel nok, når symptomerne opstår, men ellers kan du uden problemer tage en kur i en uges tid eller efter behov. Undgå samtidig almindelig sæbe, men anvend for eksempel IntimSæbe fra samme firma. Produkterne forhandles på apoteket og du kan få mere at vide på www.jemopharm.dk eller ved at ringe til 55 81 16 10.

 

Naturligvis i Søndag, uge 4, 2005

Forberedelse til en sund graviditet
I Danmark bliver kvinderne ældre og ældre før vi ønsker at blive gravide, og hvorfor ikke bruge ventetiden til at forberede kroppen på bedst mulig måde. P-piller bliver i dag ikke kun ordineret som præventionsmiddel, men også for at holde uønskede symptomer væk fra hud, underlivssmerter, og større menstruationsblødninger. Måske alt sammen godt nok, hvis alt andet ikke virker, men behandlingen har nogle konsekvenser. P-piller øger nemlig indholdet af kobber i blodet og mindsker zink niveauet, så der kan opstå zinkmangelsymptomer. Under graviditeten og den første tid efter fødsel, sker der en kraftig forøgelse af kobberindholdet og en sænkning af zinkindholdet på grund af de hormonelle forhold og det kan give humørproblemer, fødselsdepression og endda psykose, hvis man ikke er opmærksom på at tilføre tilstrækkeligt med zink og B6-vitamin. Kvinder, som har spist p-piller bør i tre til seks måneder før en ønsket graviditet bruge anden form for prævention, så der er tid til at rette op de ubalancer og mangler, som p-pillerne forårsager på mineralbalancen i kroppen. Og ikke nok med det. Kaffe, rygning, en dårlig fordøjelse, hvor leveren ikke bliver fodret med de rette fedtstoffer kan gøre det svært overhovedet at blive gravid, når man endelig efter lange studier får lyst til at blive mor, inden det er alt for sent. Så det er altså værd at bruge en masse tid på at forberede sig på at blive mor. Ikke kun fordi barnet skal have de allerbedste betingelser, men også for at undgå, at du selv står tilbage slatten og forvirret, fordi kroppens ressourcer er brugt op. Du kan læse meget mere i Eva Lydekings bøger om kost, som du finder på biblioteket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *